
Wat als de vijf miljoen bezoekers die Brugge jaarlijks ontvangt zich allemaal zouden vestigen in de stad? Dat was het startpunt van alle kunstenaars op de Triënnale in Brugge. Brugge wordt ieder jaar overspoeld door vele toeristen, maar als woonomgeving is deze karakteristieke plaats gerust kleinschalig te noemen. 'Gelukkig maar dat die mensen allemaal na een kort bezoek weer naar huis gaan'', zal menig Bruggenaar zo nu en dan verzuchten. Maar wat als al die mensen zich juist wél in het stadje zouden vestigen? Voor pessimisten een groot probleem, voor inventieve optimisten de ultieme uitdaging.
Kunstenaars van over de hele wereld zochten naar innovatieve oplossingen om de kleine stad een kosmopolitisch cachet te geven. Wandelend door de stad kom je tot 18 oktober allerlei indrukwekkende installaties tegen. Daarnaast zijn 3 indoor tentoonstellingen ('venues') ingericht met visionaire plannen voor stadvernieuwing. En de kers op de taart? De prachtige architectuur en bourgondische heerlijkheden van het karakteristieke stadje natuurlijk, zoals die al jaren een populaire bestemming en inspiratiebron zijn voor velen.
Hieronder alvast een voorproefje. Meer informatie en tips vind je op de website van de Triënnale.
Het architectenbureau Studio Mumbai ontwierp in zijn eigen atelier in India een unieke brugwoning. Je kunt er alleen niet mee over het water. De brug ligt namelijk op een kade langs de rei.
In de binnentuin van het Begijnhof installeerde Tadashi Kawamata een tiental boomhutten, die lijken te waken over de bezoekers en bewoners van het Begijnhof.
Op de anders zo rustige Brugse wateren creëert Romy Achituv een artificiële storm. Op dat gewoel drijft een structuur in de vorm van een gotische trapgevelwoning. Het werk verwijst naar Brugges economische hoogtijdagen uit het verleden, maar ook naar de huidige verstarring van een stad die alleen nog lijkt te bestaan voor het bewonderend oog van toeristen.
Op de Markt, tegenover het Belfort, staat een achthoekige constructie van spiegelglas. Binnenin kunnen telkens één bezoeker en één bewoner van Brugge plaatsnemen. Ze ontmoeten elkaar als vreemdelingen in een intieme ruimte, kunnen mensen buiten bekijken maar zelf niet gezien worden van buitenaf.