De Clematis snoeien & verzorgen

4 januari 2024
85
Clematis verzorgen

De Clematis is de koningin van de klimplanten. Of ook wel Bosrank of Bosduif genoemd. De plant behoort tot de Ranonkelfamilie (Ranunculacaea). Het wordt een klimplant genoemd, omdat de Clematis omhoog groeit waardoor ze zich als het ware omhoog klimmen. Vind je de Clematis een mooie plant en zou je die graag in je eigen tuin willen zien? Een Clematis verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn, je moet alleen weten wat je moet doen om te zorgen dat het een prachtige plant wordt. Zo moet je voor het snoeien van de Clematis eerst onderscheid maken tussen planten die voor de langste dag bloeien en de soorten die later in het jaar bloeien. Sommige Clematissen moet je direct na de bloei snoeien. In deze blog lees je meer over de verzorging van een Clematis en hoe je deze plant moet snoeien. Lees snel verder!

Verzorging Clematis

Bij de verzorging van een Clematis is het belangrijk dat de plant voldoende water krijgt. Zeker in droge periodes vraagt de plant dagelijks om water. In tegenstelling tot de verzorging van Ficus lyrata waarbij niet veel water nodig is. Houd er daarom elke dag rekening mee of de Clematis behoefte heeft aan water. Let er wel op dat je niet te veel water geeft. Dit zul je zien aan de verkleuring van de bladeren. De bladeren zullen geel worden en duidt erop dat de tuinplant te veel water heeft gekregen. Heeft de Clematis te weinig water gekregen? Dan zul je dit terugzien aan de stengels die zijn gaan hangen. Ook kun je het terugzien aan de kleine bloemen van de Clematis. Een Clematis verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet wel weten waar je op moet letten bij deze plant.

Lees ook:  "Ook mensen die niet van kleine kriebelende beestjes houden zijn onder de indruk van deze natuurfoto's"

Snoeien van Clematis

Voor het snoeien van de Clematis moet je onderscheid maken tussen de planten die voor de langste dag bloeien en de soorten die later in het jaar bloeien.

Clematissen die in het voorjaar bloeien

Vele clematissen produceren hun bloemen op het hout van het vorige seizoen, zoals de dubbelbloemige en de vroege grootbloemige clematissen zoals ‘Nelly Moser’. Wanneer je deze soorten te fors terugsnoeit, krijg je een geringe bloemvorming terug. Het is belangrijk om dit soort clematissen direct na de bloei te snoeien. Op deze manier kunnen de nieuwe scheuten rijpen en bloemknoppen vormen tegen het volgende seizoen.

Clematissen die in de zomer bloeien

Er zijn een aantal clematissen die elk jaar hun bloemen op nieuw hout vormen zoals de laatbloeiende grootbloemige hybriden, de viticella groep en de texensis group. Elk jaar moet je deze clematissen flink terugsnoeien tot ongeveer 75 centimeter boven de grond. Deze laatbloeiende types snoei je in het vroege voorjaar, februari en maart, als de knoppen dikker beginnen te worden.

Clematis verzorgen

Clematis standplaats

De beste standplaats voor de Clematis is op een plek waar de zon schijnt of een plek met halfschaduw. Net zoals bij de verzorging van een passiebloem hebben ze veel zonlicht nodig. De favoriete plek van de bosrank is met zijn hoofd in de zon en zijn voeten in de schaduw. Ook houden ze niet veel van de wind en staan daarom liever beschut. Voor de winter hoef je je geen zorgen te maken om de Clematis te verzorgen, want hij is goed winterhard.

Lees ook:  De mooiste huizen van Brabant? Hier vind je ze

Planten

Je kunt een Clematis het beste planten in het voorjaar. Hiervoor moet je een gat graven die twee keer zo breed is als de kluit van de bosrank en tien centimeter dieper dan de hoogte van de kluit. Aan de grond voeg je wat compost toe en vervolgens plaats je de heester in het gat. Geef de Clematis voldoende water. Wil je een Clematis in een pot planten? Dan moet je er rekening mee houden dat sommige Clematissen ondersteuning nodig hebben en andere niet, zoals de Clematis Little Lemons.

Ziektes van de plant

Een voordeel van de Clematis is dat er weinig ziekten van betekenis bekend zijn bij de plant. Enkele ziektes zoals de echte meeldauw en de grijze schimmel zijn bij de plant bekend. En ook de zogenaamde verwelkingsziekte. Wanneer dit gebeurd is de gehele gezonde Clematis aangetast. Als het mogelijk is, kun je de plant nog redden door de dode of aangetaste scheuten tot op de grond te verwijderen.

Clematis verzorgen

Verschillende soorten Clematis planten

Er zijn veel verschillende soorten Clematis planten. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten:

Clematis armandii

De Clematis armandii krijgt roomwitte bloemen en kan tot wel 2,5 meter hoog worden. De plant is winterhard en groenblijvend.

Clematis montana ‘Rubens’

Deze plant krijgt kleine zachtroze bloemen en kan tot wel 5 meter hoog worden. De Clematis montana ‘Rubens’ is een echte klimplant.

Clematis alpina

De Clematis alpina, ook bekend als de ‘Alpenbosrank’, bloeit met blauw-paarse bloemen van april tot mei en kan een hoogte bereiken van maximaal 3 meter.

Lees ook:  Tips voor het verbouwen van je huis

Clematis viticella

De Clematis viticella, oftewel de ‘Italiaanse clematis’, is een vaste plant die bloeit van juli tot september. Deze Italiaanse clematis is niet groenblijvend.

Clematis avalanche

De Clematis avalanche is een vroegbloeiende Clematis met prachtige witte bloemen. Deze Clematis groeit snel en heeft een weelderige uitstraling.

Clematis tangutica

De Clematis tangutica kan een hoogte bereiken van 3 meter en verliest zijn bladeren in de winter. Vanaf juni bloeien klokvormige gele bloemen van deze Clematis.

Clematis cirrhosa

De Clematis cirrhosa is een snelgroeiende Clematis met klokvormige roomwitte bloemen, die donkerrode vlekjes op de bladeren hebben.

Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je de Clematis moet verzorgen, wanneer je de plant moet snoeien en welke verschillende soorten er zijn. Ga jij binnenkort een Clematis kopen voor in je tuin? Wij wensen je veel plezier met deze plant en de verzorging van een Clematis!

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down