
..en 5 andere goed bewaarde geheimen over deze lekkernij. Dankzij een aantal chocolademinnende wetenschappers is chocolade erin geslaag het junkfood imago grotendeels van zich af te schudden. Onderzoek wijst uit dat het eten van chocolade goed is voor uw hele lichaam, en vooral voor uw hart. Dit geldt wel alleen voor de pure chocolade - je weet wel, die van minstens 70% cacao.
Hieronder 6 redenen om chocolade vooral niet te mijden:
1. Chocola kan je leven redden
Uit Zweeds onderzoek blijkt dat hoe meer chocola iemand at, des te lager het risico om aan een hartziekte te overlijden, zelfs na verrekening van factoren als obesitas, roken en alcoholgebruik. Zelfs minder dan een maal per maand chocola eten had al een significant beschermend effect.
2. Het houdt je vaten schoon
Bittere chocola lijkt het ‘goede’ HDL-cholesterol te verhogen en verlaagt tegelijkertijd het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Het blijkt klontering van de bloedplaatjes te verminderen (wat leidt tot bloedpropjes) en verbetert de functie van het endotheel, de binnenwand van de vaten die zorgt voor stikstofoxide, wat de bloedvaten verwijdt en de slagaders vrij houdt van verstoppingen.
3. Het kan helpen om af te vallen
Wetenschappers van de universiteit van Californië in San Diego die duizend mannen en vrouwen onderzochten, ontdekten dat degenen die zichzelf regelmatig chocola gunden, slanker waren dan degenen die minder vaak van chocola genoten. De onderzoekers vermoeden dat chocola de stofwisseling versnelt, waardoor het niet dik maakt als je het met mate eet.
4. Het is een natuurlijk zonnebrandmiddel
Na drie maanden pure chocola te eten (zo'n 20 gram per dag) met veel flavonoïden – het gezonde ingrediënt van chocola – constateerde een groep vrijwilligers dat hun huid minder snel rood werd door de zon. Een andere groep, die flavonoïde-arme chocola at, zag geen verschil.
5. Het kalmeert bij hoest
In een klein proefonderzoek aan het Imperial College in Londen bleek dat theobromine, een stof die in chocola zit, effectiever was dan het hoestonderdrukkende medicijn codeïne, en zonder de bijwerkingen. Om hetzelfde effect als in het proefonderzoek te bereiken moet je ongeveer twee koppen chocolademelk drinken.
6. Het kan helpen diabetes te voorkomen
Geloof het of niet, chocola kan zelfs diabetes type 2 voorkomen. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat twee weken lang 100 gram pure chocola per dag – dus geen witte of melkchocolade – de gevoeligheid voor insuline (wat tot diabetes type 2 kan leiden) verbeterde bij gezonde vrijwilligers.
Bron: The Optimist