Chinees Nieuwjaar: dit brengt het jaar van de tijger

28 januari 2022
80
chinees nieuwjaar

Wereldwijd vieren wij de start van een nieuw jaar en zijn we opgelucht of bedroefd dat het afgelopen jaar voorbij is. Of je nu blij of teleurgesteld bent met de jaarwisseling, het is een traditie die altijd gevierd zal worden. De traditie is van belang om de stabiliteit van de maatschappij in stand te houden en een duidelijker tijdsverloop te krijgen. Veel mensen gebruiken de jaarwisseling als een nieuwe frisse start, en zien het aangebroken jaar als niet-verbonden aan de vorige 12 maanden.

Wij kennen in het westen de traditie van nieuwjaar festiviteiten op 1 januari, maar deze traditie wordt niet overal in de wereld gevierd. De Aziatische cultuur is anders dan de Nederlandse cultuur, en in Azië wordt ook nieuwjaar op een andere manier gevierd. De belangrijkste feestdag in China is het Nieuwe Maanjaar, beter bekend als het lantaarnfeest. Het nieuwe jaar begint in China, Vietnam, Tibet en Noord- en Zuid-Korea niet zoals bij ons op 1 januari, maar op 1 februari met het grootse lentefeest. Buiten China wordt het evenement wel anders genoemd; in Vietnam wordt het gevierd onder de naam Tet,  in Tibet wordt het feest Losar genoemd en Noord- en Zuid-Koreanen vieren het Solnal feest.

In dit blog van Paradijsvogel magazine lees je alles over het Chinese nieuwjaar. Zoals wanneer en hoe het Chinese nieuwjaar wordt gevierd, en waarom 2022 het jaar van de tijger is.

Wanneer is het Chinese nieuwjaar?

In 1912 werd de westerse zonnekalender in China geadopteerd, waarbij zij in moderne tijden ook 1 januari als start van de kalender zien. Belangrijke feestdagen worden echter nog altijd berekend aan de hand van de maankalender. Deze maankalender is ontstaan doordat arbeiders op het land vroeger de tijd bijhielden met behulp van de maan. Het traditionele maanjaar wordt nog steeds uitgebreider gevierd dan het ‘Westerse’ nieuwjaar

Lees ook:  Ode aan de lente: 10 citaten over dit heerlijke jaargetijde

De Chinese cyclus begint elk jaar tussen het einde van januari en het begin van februari. De eerste dag van het Chinees nieuwjaar is afhankelijk van de dag dat de nieuwe maan verschijnt. Dit kan tussen 21 januari en 20 februari zijn. De festiviteiten eindigen 15 dagen later in het spectaculaire Lantaarnfeest. In 2022 start het volksfeest op 1 februari en zal het lantaarnfeest op 15 februari plaatsvinden.

lantaarnfestival china

Hoe wordt het Chinese nieuwjaar gevierd?

Tijdens de 15 feestdagen worden er verschillende gebeurtenissen herdacht en gevierd. Elke dag staat daarom in het teken van een andere viering. In dit blog bespreken wij kort de belangrijkste en bekendste symboliek.

Vuurwerk en dansen

Het feest begon als de start van een vastenperiode en om de overledenen te eren. Hedendaags wordt net zoals in westerse landen het nieuwjaar in China ook spectaculair gevierd met lampions en vuurwerk- en dansshows. Veel mensen denken bij het Chinese nieuwjaar al snel aan de traditionele draken-, eenhoorn- en leeuwendansen waarbij meerdere personen een lange Chinese draak, eenhoorn of leeuw vormen die door de straat heen danst en hard lawaai maakt. De draak staat voor macht, de eenhoorn voor wijsheid  en de leeuw voor moed, welvaart en kracht. De draak gemaakt van hout, stof of crêpepapier is rood gekleurd om de gevreesde menseneter ‘Nian’ te verjagen. Volgens de legende drong Nian in het oude China de huizen van mensen binnen, en kon deze alleen verdreven worden met lawaai en de kleur rood. De kleur rood staat daarom nu symbool voor het verdrijven van het kwaad en de komst van geluk. Een hele mooie traditie, want van dansen word je gezond en gelukkig!

Lees ook:  Steve Jobs, nietsontziende ondernemer en wereldverbeteraar tegelijk
chinees nieuwjaar vuurwerk

Eten

Familie is belangrijk in de Chinese cultuur en er wordt uitgebreid gegeten met familie op de oudejaarsdag. Geëmigreerde chinezen keren voor dit familiediner terug naar hun geboorteland. Wat door de omvang van China haar populatie de omvangrijkste (tijdelijke) migratie ter wereld genoemd mag worden.

Er zijn bijgeloven gekoppeld aan specifieke gerechten, koekjes en snoepjes. Zo worden er tijdens het oudejaarsdiner 9 gerechten geofferd aan de voorouders, en worden er in de eerste 5 dagen van het nieuwe jaar lange noedels gegeten omdat het een langer leven symboliseert.

Een zuiver begin

Om het vorige jaar goed af te sluiten en het nieuwe jaar zuiver te beginnen, geloven chinezen bovendien dat hun huis helemaal opgeruimd en schoon moet zijn op nieuwjaarsdag. Ze beginnen hiervoor al met schoonmaken op de 20ste dag van de 12de maand. Dit gebeurt volgens bepaalde regels en bijgeloof, vuil mag bijvoorbeeld absoluut niet via de voordeur naar buiten geveegd worden. Dit vuil moet bewaard blijven in de hoeken van de gang tot de 15de van de volgende maand. Er mag ook niet gelopen worden over het vuil, daarom wordt het bewaard in de hoeken van de gang. Iedereen wilt zuiver en schoon aan het nieuwe jaar beginnen. Volwassenen delen geld en gelukspoppetjes uit aan kinderen en schulden worden daarom in oude jaar afgelost.

Alle ramen zullen om middernacht geopend zijn om zo het oude jaar het huis te laten verlaten. Chinezen kopen nieuwe kleren voor het schoon vieren van het Chinese nieuwjaar en gaan bij voorkeur naar de kapper voor deze datum. De eerste 3 dagen van het nieuwe jaar willen zij het nieuwe geluk niet verliezen door in de buurt te komen van scherpe voorwerpen en wassen ze hun haar of nieuwe kleren niet.

Lees ook:  De blauwe stad van Marokko | Overnachten

Het feest wordt wereldwijd gevierd in gebieden met een lokale bevolking van etnische Chinezen. Het nieuwjaar wordt door geëmigreerde chinezen uitbundig gevierd in zogenaamde Chinatown. Hier zie je ook vaak de traditionele draken- en leeuwendansen.

het jaar van de tijger chinees nieuwjaar

Het jaar van de tijger

Elk jaar in China staat in het teken van een bepaald dier. De Chinese jaartelling hangt nauw samen met de 12 sterrenbeelden op de traditionele dierenriem. De 12 Chinese sterrenbeelden van de dierenriem zijn rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Elk dier komt om de 12 jaar terug en heeft een speciale betekenis met een specifieke ceremonie.

De westerse sterrenbeelden zijn vergelijkbaar met de Chinese versies. Ook bij de Chinese dierenriem worden er toekomstvoorspellingen gedaan op basis van de karaktereigenschappen van het dier van jouw geboortejaar.  Het huidige jaar, 2022, staat in het teken van de tijger. Elke jaarlijkse cyclus wordt daarnaast toegekend aan een van de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde of Goud. 2021 was het jaar van de gouden os, 2022 van de watertijger. Water tijgers worden gezegd recht door zee te zijn en niet af te wachten. Zij gaan voor wat ze willen. Op latere leeftijd zullen water tijgers veel geluk krijgen, maar het is niet aan te raden als water tijger op jonge leeftijd te trouwen.

Na het lezen van dit blog ben je helemaal klaar voor het vieren van het Chinese nieuwjaar met familie of vrienden. Wij van Paradijsvogel magazine wensen je alvast een voorspoedig nieuwjaar in het mandarijns: gong xi fa cai(恭喜发财)!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Alles wat je moet weten over bruine edelstenen

Workation: Werken in een inspirerende omgeving

Sieraden schoonmaken

Alles wat je moet weten over lemurische kristallen

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings