Wereldwijd vieren wij de start van een nieuw jaar en zijn we opgelucht of bedroefd dat het afgelopen jaar voorbij is. Of je nu blij of teleurgesteld bent met de jaarwisseling, het is een traditie die altijd gevierd zal worden. De traditie is van belang om de stabiliteit van de maatschappij in stand te houden en een duidelijker tijdsverloop te krijgen. Veel mensen gebruiken de jaarwisseling als een nieuwe frisse start, en zien het aangebroken jaar als niet-verbonden aan de vorige 12 maanden. Alsnog kan het Chinees nieuwjaar van 2023 een spirituele invloed op je komende 12 maanden hebben!
Wij kennen in het westen de traditie van nieuwjaar festiviteiten op 1 januari, maar deze traditie wordt niet overal in de wereld gevierd. De Aziatische cultuur is anders dan de Nederlandse cultuur, in Azië wordt ook nieuwjaar op een andere manier gevierd. De belangrijkste feestdag in China is het Nieuwe Maanjaar, beter bekend als het lantaarnfeest. Het nieuwe jaar begint in China, Vietnam, Tibet en Noord- en Zuid-Korea niet zoals bij ons op 1 januari, maar op 1 februari met het grootse lentefeest. Buiten China heet het evenement anders; in Vietnam viert men het onder de naam Tet, in Tibet heet het feest Losar en in Noord- en Zuid-Koreanen heet het feest Solnal.
In deze blog van Paradijsvogel magazine lees je alles over het Chinees nieuwjaar 2023.
Hoe en wanneer het Chinees nieuwjaar wordt gevierd en waarom 2023 het jaar van het konijn is.
Wanneer is het Chinese nieuwjaar?
In 1912 is de westerse zonnekalender in China geadopteerd, waarbij zij in moderne tijden ook 1 januari als start van de kalender zien. Belangrijke feestdagen staan nog steeds in lijn met de maankalender. Deze maankalender is ontstaan doordat arbeiders op het land vroeger de tijd bijhielden met behulp van de maan. Het traditionele maanjaar wordt uitgebreider gevierd dan het ‘Westerse’ nieuwjaar.
De Chinese cyclus begint elk jaar tussen het einde van januari en het begin van februari. De eerste dag van het Chinees nieuwjaar is afhankelijk van de dag dat de nieuwe maan verschijnt. Dit kan tussen 21 januari en 20 februari zijn. De festiviteiten eindigen 15 dagen later in het spectaculaire Lantaarnfeest. In 2023 start het volksfeest op zondag 22 januari en zal het lantaarnfeest op zondag 5 februari plaatsvinden. Het nieuwe maanjaar zal eindigen op 9 februari 2024.
Hoe wordt het Chinese nieuwjaar gevierd?
Tijdens de 15 feestdagen vieren we verschillende gebeurtenissen. Elke dag staat daarom in het teken van een andere viering. In dit blog bespreken wij kort de belangrijkste en bekendste symboliek.
Vuurwerk en dansen
Het feest begon als de start van een vastenperiode en om de overledenen te eren. Hedendaags wordt net zoals in westerse landen het nieuwjaar in China ook spectaculair gevierd met prachtige lampions, die je hier kan kopen, en vuurwerk- en dansshows. Veel mensen denken bij het Chinees nieuwjaar in 2023 al snel aan de traditionele draken-, eenhoorn- en leeuwendansen waarbij meerdere personen een lange Chinese draak, eenhoorn of leeuw vormen die door de straat heen danst en hard lawaai maakt.
De draak staat voor macht, de eenhoorn voor wijsheid en de leeuw voor moed, welvaart en kracht. De draak gemaakt van hout, stof of crêpepapier is rood gekleurd om de gevreesde menseneter ‘Nian’ te verjagen.
Volgens de legende viel Nian in het oude China mensen aan in hun huizen. Het kon alleen verdreven worden door lawaai en rood te gebruiken. De kleur rood staat daarom nu symbool voor het verdrijven van het kwaad en de komst van geluk. Een hele mooie traditie, want van dansen word je gezond en gelukkig!
Eten
Familie is super belangrijk in de Chinese cultuur en tijdens Oud en Nieuw eten ze uitgebreid met familie. Mensen die naar het buitenland zijn geëmigreerd, gaan speciaal voor dit familiediner terug naar China. Dit is de grootste tijdelijke migratie ter wereld, dankzij de enorme bevolking van China.
Er zijn geloven aan specifieke gerechten, koekjes en snoepjes verbonden tijdens Oud en Nieuw. Bijvoorbeeld, tijdens het familiediner worden 9 gerechten aan de voorouders geofferd en in de eerste 5 dagen van het nieuwe jaar eten ze lange noedels, wat staat voor een langer leven.
Een zuiver begin
Het feest begon als de start van een vastenperiode en om de overledenen te eren. Hedendaags wordt net zoals in westerse landen het nieuwjaar in China ook spectaculair gevierd met prachtige lampions, die je hier kan kopen, en vuurwerk- en dansshows. Veel mensen denken bij het Chinees nieuwjaar in 2023 al snel aan de traditionele draken-, eenhoorn- en leeuwendansen. Waarbij meerdere personen een lange Chinese draak, eenhoorn of leeuw vormen. Deze danst door de straat heen en maakt hard lawaai. De draak staat voor macht, de eenhoorn voor wijsheid en de leeuw voor moed, welvaart en kracht.
De draak gemaakt van hout, stof of crêpepapier is rood gekleurd om de gevreesde menseneter ‘Nian’ te verjagen. Volgens de legende drong Nian in het oude China de huizen van mensen binnen, en kon deze alleen verdreven worden met lawaai en de kleur rood. De kleur rood staat daarom nu symbool voor het verdrijven van het kwaad en de komst van geluk. Een hele mooie traditie, want van dansen word je gezond en gelukkig!
Het jaar van het konijn
Elk jaar in China staat in het teken van een bepaald dier. De Chinese jaartelling hangt nauw samen met de 12 sterrenbeelden op de traditionele dierenriem. De 12 Chinese sterrenbeelden van de dierenriem zijn rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Elk dier komt om de 12 jaar terug en heeft een speciale betekenis met een specifieke ceremonie.
De westerse sterrenbeelden zijn vergelijkbaar met de Chinese versies. Ook bij de Chinese dierenriem voorspellen ze de toekomst op basis van het dier van jouw geboortejaar. In 2023 staat het in het teken van het konijn. Elke cyclus heeft bovendien één van de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde of Goud. Het vorige jaar, 2022, was het jaar van de watertijger. Dit jaar, 2023, is het waterkonijn (Gui Mao). Dus het volgende jaar wordt beïnvloed door dit specifieke type konijn. De meeste konijnen zijn rustig en dociel, maar het waterkonijn van 2023 is dat zeker niet!
Het konijn van dit jaar houdt van zowel diplomatie maar ook van de vlucht. Door de wendbare principes en mentaliteit van het water konijn kan het Chinees nieuwjaar van 2023 zomaar vol onverwachte veranderingen, ups en downs en onrust zitten. Er is ook goed nieuws, door deze plotse veranderingen kan 2023 ook zomaar vol nieuwe kansen, een grote groei in geluk en bomvol met rijkdom zitten! De Feng Shui winden zorgen voor een goede harmonie en de geactiveerde sterren van dit jaar gaan onze energie enorm helpen. Zet je dus maar schrap voor dit turbulente nieuwe Chinese maanjaar van het water konijn!
Gong Xi Fa Cai!
Na het lezen van dit blog ben je helemaal klaar voor het vieren van het Chinese nieuwjaar met familie of vrienden. Wij van Paradijsvogel magazine wensen je alvast een voorspoedig nieuw maanjaar in het mandarijns: gong xi fa cai(恭喜发财)!
Lees hier ook onze blog over het voorbereiden van je reis naar China!