Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

27 maart 2023
490
chakra kleuren

De mens zoekt al eeuwen lang naar manieren om gevoelens, persoonlijkheden, gedachtes en andere mentale fenomenen te representeren. Zo praten we veel over sterrenbeelden, enneagrammen, engelen getallen, etc. Ook chakra’s komen in dit rijtje voor. Wat zijn chakra kleuren, wat betekenen ze en hoe kan je ze gebruiken?

Wat zijn chakra’s?

In ons lichaam bestaan 7 levenskrachtcentra. Deze centra worden ook wel chakra’s genoemd en zijn gelokaliseerd in ons energieveld, oftewel onze aura. Chakra’s reflecteren onze emoties en gezondheid en helpen ons één te worden met onszelf en ons lichaam.

Het woord chakra betekent ‘wiel van licht’ in het oude Sanskriet en is dus een mooie representatie van deze 7 energiepunten. In deze blog zullen alle 7 chakra’s besproken worden, wat ze betekenen, welke kleur ze hebben en welke edelstenen ermee corresponderen.

Chakra meditatie

Chakra’s, de sleutel tot gezondheid

Chakra’s reflecteren hoe jij je voelt, zowel fysiek als mentaal. Mocht je je dus erg slecht voelen, dan is het belangrijk dat je daar wat tegen doet. Identificeer met de informatie in deze blog welke chakra geblokkeerd is en probeer die weer in balans te brengen. Dat in balans brengen wordt ook wel chakra healing genoemd.

Chakra healing houdt in dat je bepaalde oefeningen doet, edelstenen bijhoudt of geuren gebruikt om bewustwording te creëren en één te worden met je lichaam. Ook mediteren kan hier enorm goed bij helpen. Lees hier meer over chakra healing en klik hier als je meer wilt weten over chakra meditatie.

Daarnaast kan je ook altijd naar een professional gaan om je te helpen met het in balans brengen van je chakra’s. Denk hierbij aan massages zoals reiki en nog veel meer.

De zeven chakra kleuren

In totaal bestaan er 7 chakra’s in je lichaam. Deze 7 representeren je mentale en fysieke gezondheid op verschillende niveaus. Hieronder staan ze in een rijtje aangegeven, in de goede volgorde:

Lees ook:  Smaragd: krachten en eigenschappen

Zoals je kan zien, is deze volgorde gelinkt aan dat van de kleuren van de regenboog. Chakra kleuren hebben veel met kleurenstudie te maken en geven ons een kijkje in hoe wij ons voelen bij het kijken naar bepaalde kleuren. Zo staat rood voor de liefde, passie, kracht etc. Daarnaast gaan de kleuren van warm naar koel. Dit representeert hoever bepaalde zaken en energieën van jou af staan.

regenboog

De chakra kleuren en hun betekenis

De chakra’s hebben veel namen. Naast hun toegekende kleur, omschrijven ze ook de functie en de originele benaming in het Sanskriet. Hieronder staat een lijstje van iedere chakra en hun verschillende benamingen.

 • De rode chakra – wortelchakra, oftewel Muladhara
 • De oranje chakra  - de sacraal chakra, oftewel de Svadhistana
 • De gele chakra – de zonnevlecht chakra, oftewel de Manipura
 • De groene chakra – de hartchakra, oftewel de Anahata
 • De blauwe chakra – de keelchakra, oftewel de Vishuddha
 • De indigo chakra – het derde oog, oftewel de Ajna
 • De violet chakra – de kruinchakra, oftewel de Sahasrara

Edelstenen
Verder zullen we bij iedere chakra ook een paar voorbeelden geven van edelstenen die jouw kunnen helpen bij het versterken van die wat niet in balans zijn. Edelstenen hebben namelijk als het ware hun eigen chakra's. Om een edelsteen bij je te dragen die de energie uitstraalt die jij mist, zorg je ervoor dat jouw lichaam die krachten sneller kan opnemen. Een edelsteen die werkt voor alle chakra's, is de lodoliet.

Lees hier onze blog over het kiezen van chakra stenen.

Chakra kleur rood

Oftewel: wortelchakra, Muladhara

De rode chakra is de eerste van de reeks chakra kleuren en bevindt zich in je ruggengraat. Dit chakra gaat over stevig in je schoenen staan, passie, veiligheid en zekerheid. Als jouw rode chakra in balans staat, ben jij een zeker persoon die weet wat je wilt, vertrouwd in jezelf en niet zo snel opgeeft.

Lees ook:  Het sterrenbeeld Steenbok: eigenschappen en karakter

Edelstenen die goed helpen bij het versterken van jouw rode chakra, zijn als volgt:

Chakra kleur oranje

Oftewel: sacraal chakra, Svadhistana

De oranje chakra bevindt zich rond je middel, net onder je navel. Dit chakra gaat over je emoties, sensualiteit, creativiteit en enthousiasme. Het heeft veel invloed op jouw relaties met mensen en hoe jij omgaat met anderen. Als jij sterke relaties met mensen kan opbouwen en initiatief kan tonen, dan is jouw oranje chakra goed in balans.

Edelstenen die hier goed bij kunnen helpen, zijn:

 • Carneool
 • Oranje calciet
 • Abrikoos agaat
 • Barnsteen

Chakra kleur geel

Oftewel: zonnevlecht chakra, Manipura

De gele chakra bevindt zich rond je navel en gaat over positieve emoties zoals vrolijkheid, optimisme en wijsheid. Als jij nieuwsgierig en energiek bent, met grote interesse voor samenwerking en hoopvol op de wereld kijkt, dan is deze chakra perfect bij jou in balans.

Mocht dat nu nog net niet zo zijn, of je wilt het nog wat helpen, dan zijn deze edelstenen perfect voor jou:

Madeliefjes in een vredig grasveld

Chakra kleur groen

Oftewel: hartchakra, Anahata

De groene chakra bevindt zich bij je hart. Hoewel rood staat voor passie, vuur en kracht, staat groen voor liefde voor anderen, liefde voor jezelf, intimiteit en kalmte. De groene chakra is namelijk de connectie tussen de bovenste, en onderste 3 chakra’s. Het is dus een combinatie tussen jouw gevoelens van binnen, en die wat je besluit te uiten. Dit maakt deze chakra erg speciaal.

Heb jij nu soms problemen met jaloezie, houden van jezelf of kalm blijven? Dan kunnen de onderstaande edelstenen jou wel een handje helpen:

Chakra kleur blauw

Oftewel: keelchakra, Vishuddha

De blauwe chakra bevindt zich in je keel. Het is dan ook verantwoordelijk voor jouw manier van communiceren. Jezelf hoorbaar maken, oprecht zijn en kunnen luisteren gaan hand in hand met de staat van dit chakra.

Lees ook:  Tips voor een betere nachtrust

Heb jij hier moeite mee? Dan kan je nog wel eens voordeel halen uit deze edelstenen:

mediteren

Chakra kleur indigo

Oftewel: het derde oog, Ajna

De indigo chakra bevindt zich op je voorhoofd en gaat over je intuïtie en onderbuikgevoel. Als jij snel situaties kan inschatten en overzicht houden, dan is jouw indigo chakra perfect in balans.

Heb jij daarentegen moeite met opletten, inschatten of assertiviteit tonen? Dan kunnen deze edelstenen jou helpen:

Chakra kleur violet

Oftewel: kruinchakra, Sahasrara

De violet chakra, en daarbij ook de laatste chakra, bevindt zich op je kruin. Het gaat over jouw kosmisch bewustzijn en waardering. Als jij open staat voor andere invalshoeken, realiteiten en ervaringen van anderen? Dan is jouw violet chakra ijzersterk in balans.

Mocht dat niet het geval zijn, of je wilt er nog aan werken, dan zijn deze edelstenen je beste vriend:

 • Amethist
 • Bergkristal
 • Witte agaat
 • Sneeuwkwarts
Het verband tussen chakra's en aura's

Het verband tussen chakra’s en aura’s

Nu het concept van chakra’s bekend is, is het tijd om te praten over aura’s. Aura’s zijn, net zoals chakra’s, een representatie van je emoties en gevoelens. De twee hebben dus veel gemeen. Als jij heel hard hebt gewerkt aan jouw rode chakra, of het is al sterk van nature, dan kan jouw aura dit reflecteren. Jouw passie en zelfverzekerdheid straalt dan als het ware van je af.

Aura kleuren

Aura’s kunnen daarentegen afwijken van de 7 chakra kleuren. Natuurlijk kan jouw aura oranje of groen zijn, maar ook varianten van deze kleuren bestaan als het aankomt tot aura’s. Zo heb je bijvoorbeeld de aura kleur roze, die erg zeldzaam is, maar toch degelijk bestaat. Deze aura kleur is een uitkomst van een goed getrainde rode en groene chakra. Ook heb je zo de lichtblauwe aura, die de blauwe chakra representeert, maar zachter en dus uniek. Om meer te weten te komen over aura kleuren, klik hier.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down