De Calathea – Hoe verzorg je deze plant?

14 november 2022
1068
Calathea

De Calathea is een Zuid- en Midden-Amerikaanse plant afkomstig van de marantaceae familie. Doordat de plant voornamelijk in het oerwoud te vinden is, geeft de Calathea een échte tropische sfeer aan je kamer. Doordat het een kleine plant is die leeft aan de voet van bomen, is het niet gewend aan zonlicht. Daarom moet de plant ook in de (woon)kamer vrijwel altijd in de schaduw staan. Anders zullen de bladeren verbranden. Aangezien het een plant is die geen liefhebber is van zonlicht, maakt dat het dé perfecte kamerplant. Je hoeft namelijk alleen maar te zorgen voor een stabiele temperatuur, met een bepaalde luchtvochtigheid. En dan zal de Calathea het zeer lang overleven. Door de vele verschillende vormen, kleuren en patronen is het een veel gekochte kamerplant. Wat overigens ook mooi is aan deze veelzijdige plant, is dat de bladeren zich in de nacht zullen dichtvouwen, en in de ochtend openvouwen op zoek naar de ochtendzon, dat wordt ook wel nyctinasty genoemd. Hieronder kun je zien hoe dat eruit ziet:

Verschillende soorten Calathea’s

Zoals eerder aangegeven zijn er ontzettend veel verschillende soorten Calathea’s. Om specifieker te zijn ongeveer 60. Vroeger waren dat er overigens veel meer, namelijk ruim 200! Maar van die grote groep zijn er veel toegewezen aan het geslacht goeppertia. Doordat sinds een aantal jaren de Calathea ook gekweekt wordt in Hawaï én Florida, zal dat ook zorgen voor nieuwe soorten. De meest bekende soorten van de Calathea zijn: Angela, Compactsar, Elgergrass, Flamestar, Lancifalio en de Leopardina. Hieronder worden er twee uitgelicht!

Calathea Angela

Deze prachtige verschijning, die oorspronkelijk uit het Amazone gebied komt, is een veel gebruikte kamerplant in Nederland. De Calathea Angela is naast beeldschoon maar ook luchtzuiverend. Al het werk dat je in de plant stopt, geeft zichtbaar resultaat! Belangrijk om te weten is dat de Calathea Angela het liefst in de schaduw staat, maar wel daglicht wilt. De plant heeft gemiddeld gezien iets meer water nodig, maar zoals eerder gezegd mag je de Calathea planten niet te veel geven. Daarnaast is de Calathea Angela ook geschikt voor kinderen, en huisdieren. Het is namelijk niet giftig!

Lees ook:  Ridderspoor - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?
Calathea Angela
Calathea Angela

Calathea Leopardina

Ondanks dat de Leopardina van dezelfde familie komt als de Angela groeit het op een totaal andere plek, namelijk in Midden-Amerika. Wel blijft de lievelingstemperatuur rond de 17 graden Celsius. Naast dat deze plant een totaal ander uiterlijk heeft. Zo loopt de Leopardina qua kleur namelijk uiteen van wit-roze, zilver tot vele verschillende groen tinten. Heeft het wel dezelfde behoeftes. Zo wilt de plant niet in direct contact met zonlicht en ook de water hoeveelheid moet minimaal blijven.

Calathea Leopardina
Calathea Leopardina

Het beste klimaat voor de calathea

Belangrijk bij de Calathea is – zoals eerder aangegeven – dat de plant niet teveel wordt blootgesteld aan zonlicht. Zet de kamerplant daarom op een plek waar nauwelijks zonlicht komt, maar wel voldoende daglicht. Anders zal namelijk de tekening op het blad verdwijnen. Mocht je een Calathea hebben met een bont blad, dan heeft het ook veel daglicht nodig. Daarnaast moet de temperatuur stabiel zijn. Denk hierbij aan 17 graden Celsius. Gemiddeld gezien is het iets warmer in een woonkamer, dat maakt niet ontzettend veel uit. Zolang er maar geen schommeling in de temperatuur is.

Luchtvochtigheid

De Calathea is afkomstig uit het oer- en regenwoud. Daar is een vochtig klimaat. Probeer dit daarom thuis ook zo goed mogelijk na te bootsen. Dat kun je doen door middel van een luchtbevochtiger of door simpelweg een aantal keer per dag te sprayen met water. Zorg er wel voor dat je dit niet té vaak doet, aangezien er dan kans is op schimmelplekken op de muren. Ook zou je de plant buiten kunnen zetten tijdens een zomerse bui. Doe dit alleen in de zomer, aangezien het anders veel te koud is. Tip: mocht de Calathea bruine randen hebben, dan is dat een teken dat het niet vochtig genoeg is.

Lees ook:  Alles over de Japanse Esdoorn
Calathea kamerplant verzorgen
Calathea Ornata

Het water geven én verzorgen van de Calathea

Deze kamerplant is van oorsprong niet gewend aan grote hoeveelheden water. Belangrijk daarom om dat ook zou te houden. Geef de Calathea daarom niet wekelijks flinke scheuten. Maar doe elke dag een kleine hoeveel. Het kluit hoort namelijk vochtig te zijn, en niet doordrenkt. Dan loop je het risico dat de wortels gaan rotten. Daarnaast kun je de plant ook elke maand een beetje plantenvoeding geven. Hiermee zal het blad mooier worden én sneller groeien. De plant zal zelf zorgen voor de juiste hoeveelheid bladeren. Het enige wat je hoeft te doen is de dode en/of verbrande bladeren eruit te knippen. Doe dit zo laag mogelijk bij de grond.

Calathea ompotten

Eigenlijk hoeft een Calathea niet omgepot te worden aangezien de plant niet super snel groeit. Mocht je toevallig wél een Calathea hebben die snel groeit, dan is verpotten een uitstekende keus. Aangezien anders de wortels zullen afsterven. Handig is om dit te doen tijdens het voorjaar. Dat is namelijk de periode waarin de plant gemakkelijker en sneller kan herstellen, mochten er beschadigen zijn. Hou bij een nieuwe pot wel rekening met groei, zorg daarom ervoor dat de nieuwe bloempot ongeveer 20% groter is dan de vorige!

calathea verzorgen en ompotten

Mijn Calathea heeft beestjes, wat nu?

Zitten er kleine gelige beestjes op je Calathea? Dan heeft je plant trips. Vóórdat je verder leest, controleer je of al je andere planten besmet zijn met deze vervelende beestjes. Zet alle planten met beestjes apart! De trips kunnen erg schadelijk zijn voor je planten. Deze larven voeden zich namelijk met de cellen van je plant! Hoe dunner de bladeren zijn, hoe makkelijker het is voor de trips om de plant te verorberen. Vooral planten met grote dunne bladeren vinden ze fijn. Denk aan de Calathea of de Monstera.

Lees ook:  Spaanse Margriet - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Wat moet je doen als je plant trips heeft?

Hier is een noodplan voor het bestrijden van trips op je planten!

  1. Tripsen vinden luchtvochtigheid verschrikkelijk. Verhoog daarom de luchtvochtigheid, of besproei de plant vaker.
  2. Vervang de potgrond! Haal de plant voorzichtig uit de pot en probeer de wortels niet te beschadigen. Spoel de plant goed af en houd de plant vochtig. Het kan even duren voor je al deze hardnekkige beestjes hebt verwijderd.
  3. Bestrijtrips met hun natuurlijke vijand. De Orius roofwants eet de trips op! Dit lijkt de meest natuurlijke en beste oplossing.
  4. Ook kun je aaltjes gebruiken. Trips verpoppen zichzelf namelijk op de grond tot ze volwassen zijn. Het gebruik van aaltjes zal dit stadia verstoren waardoor het de plaag zal verminderen.

Meer artikelen over planten lezen? Bekijk zeker onze artikels over de Rhododendron én de Margriet!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Verhuizen zonder stress: creatieve tips voor een soepele overgang

De relatie tussen voeding en gezondheid

Zo verbeter je de luchtkwaliteit in huis

Wat moet je niet doen in New York: 17x absolute dont’s

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down