Buxusmot: hoe kan je ze bestrijden?

29 mei 2020
1001
Buxusmot

De buxusmot is een vlinder die zeer opvallend is met witte vleugels met bruine rand en een bruine kop. De vlinder komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is in Europa een invasieve exoot die voor het eerst in 2006 gespot werd op de grens van Duitsland en Zwitserland. Waarschijnlijk zijn ze als rups meegereisd met geïmporteerde buxusplanten. De vlinders zijn relatief groot met een grootte van 4 centimeter. Je kunt deze buxusmot spotten van april tot en met oktober, maar de kans dat je ze ziet is het grootst in de maanden juli tot en met september. Het probleem met deze buxusmotten is dat ze eitjes leggen in de buxus. De rupsen vreten dan uiteindelijk de bladeren aan. Om je buxus in leven te houden moet je ze dus bestrijden.

 

Schade aan de buxusplant

De rupsen van de buxusmot richten uiteindelijk schade aan de buxusplant aan. Dit gebeurt vaak wanneer de temperatuur boven de tien graden komt, op dat moment wordt de buxusmot actief. Op het eerste gezicht zie je geen schade, maar als je beter kijkt dan zie je de vraatsporen van jonge rupsen als kleine mineergangen of blaasmijnen. Snel daarop volgt het aan elkaar spinnen van de bladeren, waardoor de schade beter zichtbaar wordt. Uiteindelijk zorgt de rups voor dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. De rupsen zijn bijna het hele jaar door aanwezig op je buxusplant. Daardoor krijgt de plant niet de kans om zich te herstellen en gaat de plant uiteindelijk dood.

Buxusmot bestrijden

Hoe kan je buxusmot het beste bestrijden?

  •  Preventieve bestrijding buxusmot

Om je buxusplant te beschermen is het dus noodzakelijk om de buxusmot te bestrijden. Het liefst doe je dit preventief, maar het is ook mogelijk om de buxusplant te beschermen als de buxusmotten en buxusrupsen al aanwezig zijn. Als je de buxusplant preventief wil beschermen dan doe je er goed aan om te zorgen voor een biodiverse tuin met allerlei soorten planten en bloemen waar verschillende dieren op afkomen. Zorg voor de juiste mix van planten, die allerlei nuttige dieren aantrekken. Op die manier zorgen natuurlijke vijanden van de buxusmot en buxusrups ervoor dat de aantallen beperkt blijven. Je doet er daarom goed aan om bij de aanleg van nieuwe planten en struiken, te kijken naar de diverse soorten en welke dieren deze soorten aantrekken. Het is natuurlijk nog makkelijker om al je buxusplanten te vervangen door een andere soort.

  • Milieuvriendelijke bestrijding buxusmot

Als je al te maken hebt met een plaag van buxusrupsen en buxusmotten op je buxusplanten dan kan je kiezen voor de curatieve verwijdering van deze beesten. Hierbij is de meest milieuvriendelijke manier van bestrijding om de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. Controleer in april of mei al je buxusplanten en verwijder de al aanwezige rupsen. Zo voorkom je dat ze in aantallen toenemen in de zomer. Zoek naar aangevreten of gesponnen takjes met uitwerpselen. De rupsen vind je daar vlakbij. Verwijder de rupsen met de hand en voer ze af in een dichte zak. Als je ze levend in bijvoorbeeld de GFT bak gooit dan geef je ze de kans om te ontsnappen en andere buxusplanten in de buurt op te eten. Als je al een aantal aangetaste buxusplanten hebt staan dan kan je die het beste uitgraven of bij de grond afknippen. Voer de plant in een afgesloten zak of container af. Het is ook mogelijk om rupsen uit de buxus te spuiten met een hogedrukreiniger. Controleer of er rupsen zijn die hebt hebben overleefd en verwijder deze en voer ze af.

  • Biologische bestrijding buxusmot

Het is ook mogelijk om de buxusmot te bestrijden aan de hand van biologische bestrijdingsmiddelen. Zo heb je feromoonvallen met een vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot waar mannen op afkomen. Door de mannen op tijd te vangen, kunnen de vrouwtjes niet bevrucht worden en dus ook geen eitjes leggen. Het is ook mogelijk om aaltjes te gebruiken bij de bestrijding van de larve van de buxusmot. Zorg er wel voor dat je de rups goed raakt. Vaak raak je niet alle rupsen, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn. Ook kan je de bacteriepreparaat bacillus thurigiensis gebruiken om over de buxusplant te spuiten. De rupsen eten de bladeren met het gif, waardoor ze problemen krijgen met hun spijsvertering. Daardoor stoppen ze met eten en sterven ze.

Lees ook:  Olijfbomen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Buxusmot bestrijden

Buxusrupsen

De buxusmot leeft als vlinder ongeveer acht dagen en in die tijd zetten ze hun eitjes in groepjes af op de onderkant van het blad van een buxusplant. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups. Uiteindelijk komen uit de eitjes van de buxusmot vuilgele rupsen met bruine strepen in de lengte. Naar mate ze ouder worden kleuren de rupsen felgroen en krijgen ze een zwarte kop. Ze zijn op dat moment vier centimeter groot en hebben zwarte stippen en lichte en zwarte strepen in de lengte. De rupsen verpoppen uiteindelijk tot een felgroene pop met donkere vlekken en strepen en wordt crèmekleurig bruin als ze binnen in de cocon volwassen worden.

 

Vond je dit een leuk artikel? Bekijk dan ook ons artikel over de Rhododendron!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings