Buitenland-vakantie in eigen land: ontdek Zuid-Limburg

20 juli 2020
467

Zin in een buitenland-vakantie, maar liever niet de grens over? Dat kan! Met én de prachtige vergezichten, de glooiende heuvels en bijvoorbeeld die paar graden extra. En met een net andere taal en natuurlijk een andere levensstijl, waardoor je aan niets meer herkent dat je eigenlijk gewoon in Nederland bent.

Ons land kent weinig plekken waar het echt anders voelt dan hoe we dat gewend zijn. Omdat we binnen een paar uur in alle windrichtingen aan de landsgrenzen staan, waar in Nederland je ook woont. En toch is er een manier om daar even een keer aan te ontsnappen. In Zuid-Limburg, waar je gewoon in Nederland toch een beetje in het buitenland op vakantie kunt.

5 redenen om Zuid-Limburg te ontdekken

Benieuwd waarom anderen naar Zuid-Limburg komen om gewoon in eigen land toch een stukje buitenland te ervaren? Geniet tijdens jouw vakantie van:

  • Prachtige vergezichten
  • Glooiende heuvels
  • Net wat warmer
  • Een andere taal
  • De Bourgondische levensstijl

1. Prachtige vergezichten

Zuid-Limburg is ontzettend groen en heeft geweldige vergezichten. Dankzij de heuvels en de uitgestrekte ruimte, waardoor natuurliefhebbers er hun hart al jaren ophalen. Bijvoorbeeld in de magische Maasvallei, waar de rivier kan razen en eilanden overstromen. En waar konikpaarden en gallowayrunderen grazen terwijl je uitkijkt over een bijzonder weids natuurlijk vergezicht.

En zoek je het typisch pittoreske en karakteristieke? Zoek het in Winthagen. Een verscholen dorpsgezicht, als gehucht in de gemeente Voerendaal. Volledig beschermd en omringd door een enorm natuurgebied, waar je bijvoorbeeld dagzomend kalkgesteente vindt.

Minstens zo mooi is het glooiende Geuldal en de manier waarop je uitkijkt over natuurlijk de Geul en de bijzondere hellingbossen. Met in de verte de kleinste dorpjes in hun meest klassieke vorm. Te herkennen aan de spitse kerktorens met daaromheen de directe bebouwing voor de bewoners van het eerste uur.

Lees ook:  De 9 meest idyllische plekjes van good old England

Tip: houd je van fietsen? Ontdek de vergezichtenroute; gedurende deze 30 km durende fietsroute ontdek je prachtige uitzichten over de Zuid-Limburgse heuvels en dorpjes.

2. Glooiende heuvels

Ga je voor de glooiende heuvels om het idee te krijgen dat je even weg bent uit het volledig platte Nederland? De Vaalserberg mag natuurlijk niet ontbreken, met het voor toeristen belangrijke drielandenpunt. Om je met één stap toch even over maar liefst 2 grenzen te wagen, terwijl je de rest van de vakantie gewoon in eigen land viert.

Minder bekende glooiende heuvels zijn bijvoorbeeld het Vijlenerbos in Vaals, de Camerig in Epen en de Molsberg in Simpelveld. Niet de reuzen uit de Alpen en de Pyreneeën, maar tijdens een vakantie in Zuid-Limburg wel degelijk indrukwekkende verschijningen die tot de verbeelding spreken.

Geniet van alle heuvels die lijken op kleine bergen, ten opzichte van de verder platte rest van het land. Waardoor zelfs de Bemelerberg, de Keutenberg in Schin op Geul en de Gulperberg enorm de moeite waard zijn.

Tip: Op zoek naar een mooie wandeling? Valkenburg aan de Geul werd al eens verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar. En ontdek bijvoorbeeld ook de Brunssummerheide, het Gerendal of de Schinveldse Bossen.

3. Net wat warmer

Zelfs op een frisse dag lijkt het in Zuid-Limburg een beetje warmer dan in de rest van Nederland. Dankzij de gezelligheid, de fijne sfeer en natuurlijk de vele cafés, restaurants en terrassen waar je een geweldige tijd beleeft. Je kunt er heerlijk eten en drinken met iedereen waar je het meest van houdt, waardoor je de warmte ervaart zoals ook de Limburgers zelf daarvan genieten.

Lees ook:  Leukste bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Toch is het niet alleen die gezelligheid die zorgt voor de extra warmte die je er ervaart. Ook meteorologisch is het er daadwerkelijk warmer dan in de rest van Nederland. De temperatuur in de provincie ligt gemiddeld 5°C hoger dan op de koudste plek van het land, waardoor je er al veel eerder naar buiten kunt en geniet van het aangename weer.

En kijk je naar het aantal zonuren en dagen neerslag per maand? Het regent er minder en de zon schijnt er meer. Met gemiddeld 7 uren zon per dag in mei, juli en augustus. En ook in april (5), juni (6) en september (5) meer dan voldoende zonneschijn om het lekker op te laten warmen. Zoek je stiekem toch liever verder naar een nóg warmer gebied zoals Portugal? Lees dan hier alles wat je moet weten over het wonen in het buitenland.

4. Een andere taal

Zuid-Limburg ligt op een geweldige manier ingeklemd tussen zowel België, Duitsland als ook Luxemburg. En dat merk je aan de mentaliteit en bovendien aan de taal. Die je als ‘Hollander’ niet of nauwelijks kunt verstaan, behalve als de inwoners hun best voor je doen. Maar wat maakt het eigenlijk uit, als je even geen idee hebt waar de ander het over heeft. Zodat je het gevoel van een buitenland-vakantie in Nederland alleen maar sterker ervaart.

Het Limburgs is net als het Fries en Nedersaksisch een officieel erkende minderheidstaal in Nederland. En ook al zijn de diverse dialecten dat niet, ze zijn minstens zo lastig te verstaan. Als belangrijke trots van veel van de inwoners, die er spreken in hun eigen dialect of taal en daarmee onbewust zorgen voor een geweldige vakantie-ervaring. Waarbij je zelfs een paar woordjes zou kunnen leren, om op die manier in één keer de harten van de Zuid-Limburgers in Mestreech, Remunj en Kirchroa voor je te winnen.

Lees ook:  Workation: Werken in een inspirerende omgeving

Tip: zorgen dat je een woordje mee kunt spreken? Oefen met een paar leuke woorden waarmee je meteen een goede indruk maakt.

5. De Bourgondische levensstijl

juni 2014, Eetcafé Aon't Bat. te Eijsden

Echt ontspannen wordt het met de Bourgondische levensstijl. Als je meegaat in het net wat lagere tempo, de fijne en huiselijke sfeer en de belangrijke voorliefde voor lekker eten. En voor lekker lang eten, door daar al vroeg mee te beginnen en daarna zo lang mogelijk door te tafelen.

De knusse feestmaaltijden, winterse gezelligheid, oude kerkjes en smalle steegjes van Anton Pieck hebben er de tand des tijds feilloos doorstaan en lijken tot kunst te zijn verheven. Door er nog ouderwets bij elkaar te komen en samen te genieten van de mooie momenten die het vieren waard zijn.

Tip: bijzonder zijn de Zuid-Limburgse wijnen, het bier dat met eigen bronwater wordt gebrouwen en natuurlijk het Zoervleisj. En geniet er van zowel de stroop en de vlaai als de kersen en pruimen die je op veel plekken langs de weg kunt vinden. Je doet gewoon een euro in het bakje als je wat pakt, omdat dat hier nog gewoon kan.

Reis af naar Zuid-Limburg, pas je aan de Bourgondische levensstijl aan en geniet er van een heerlijke vakantie in het buitenland. Tenminste, waarbij het net lijkt of je niet meer in Nederland bent en daar geniet van een geweldige ervaring.

Ontdek Zuid-Limburg

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down