Breng jouw woonkamerverlichting op orde met deze tips

565 VIEWS
Breng jouw woonkamerverlichting op orde met deze tips

De verlichting in jouw woonkamer is sfeerbepalend voor de hele ruimte. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat jouw woonkamerverlichting goed past bij de ruimte en de sfeer die je wilt creëeren. Hieronder enkele tips om de woonruimte optimaal te verlichten voor iedere sfeer.

Basisverlichting

Allereerst is het van belang om de zogenoemde basisverlichting op orde te brengen. Dit is verlichting die de ruimte egaal verlicht waarbij er geen grote contrasten zijn. Zorg er het liefst voor dat deze verlichting dimbaar is om de hoeveelheid licht goed aan te kunnen passen aan de sfeer. Voor de basisverlichting kan je een rondschijnende lamp of een lamp die licht naar het plafond straalt kiezen. Denk hierbij aan een sta-lamp of plafondlamp, hierbij kan je bij beide type lampen kiezen voor een versie die rondschijnt of die naar het plafond gericht is.

Accentverlichting

Vervolgens moet er accentverlichting worden aangebracht. Dit type verlichting heeft twee doelen: voor werklicht zorgen en voor het aanbrengen van lichtaccenten. Werklicht heb je bijvoorbeeld nodig om een boek te lezen en bij accentverlichting kan je denken aan een spot. Populair hierbij is bijvoorbeeld industriële verlichting of lampen in minimalistische stijl.

Lees ook:  Deze 6 interieurtips zou iedereen moeten weten

Sfeerverlichting

De naam zegt het al, het enige dat sfeerverlichting doet is het aanbrengen van sfeer. Hierbij hoeft er alleen zacht licht uitgestraald te worden, denk hierbij aan een flink gedimde lamp zoals een schemerlamp of spotje. Ook een kaars of haard kan je hier goed voor gebruiken.

Natuurlijk licht

Veel mensen houden van veel natuurlijk licht in hun woonkamer, maar helaas heeft niet iedereen het geluk dat er veel natuurlijk licht binnenkomt. Heb jij last van te weinig licht? Zorg er dan voor dat de gordijnen zover mogelijk open zijn, snoei eventuele begroeiing aan de buitengevel, schilder kozijnen wit voor extra reflectie en plaats niets in de vensterbank. Hierdoor krijg je zoveel mogelijk zonlicht binnen!

Bron foto’s: Delightfull en Huizedop.nl

 

 

MEER INSPIRATIE

Landelijk interieur
Deze interieurtrends komen altijd weer terug
Villa Ortizet – een parel in de Franse natuur
Met deze tips maak je jouw eetkamer nog gezelliger