Dit braille alfabet is voor iedereen leesbaar

1276 VIEWS
Dit braille alfabet is voor iedereen leesbaar

De Japanse designer Kosuke Takahashi heeft een braille alfabet ontwikkeld dat voor iedereen leesbaar is. Kosuke hoopt dat met dit alfabet meer braille gebruikt gaat worden in publieke ruimtes. Daar is nu vaak te weinig ruimte of aandacht voor.

Voordat Kosuke (24 jaar) naar zijn werk gaat brainstormt hij altijd over mogelijke nieuwe ideeën. Op een gegeven moment kwam bij hem de vraag naar boven waarom hij eigenlijk geen braille kan lezen. Kosuke begon zich te verdiepen in braille, maakte een prototype en verzamelde allerlei feedback daarop; het begin was gemaakt.

Nieuw braille alfabet

Het door Kosuke ontwikkelde nieuwe braille alfabet heet Braille Neue en is gebaseerd op het lettertype Helvetica Neue. Het combineren van het standaard braille alfabet met het Latijnse alfabet is al wel eens gedaan maar Kosuke heeft nu ook braille versmolten met de Japanse karakters. Braille Neue Standaard heeft Kosuke ontwikkeld voor Engelse teksten en Braille Neue Outline is er voor Japanse en Engelse teksten.

Door het braille alfabet ‘simpelweg’ over bestaande teksten in openbare ruimtes te plakken verwordt de tekst tot universeel toegankelijke informatie. Kosuke hoopt dat zijn alfabet standaard ingevoerd gaat worden op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, Japan. Voordat de officiële release van Braille Neue een feit is, buigt Kosuke zich nog over de verbetering van het lettertype en de manier waarop zo efficiënt en kostenbesparend mogelijk geprint kan worden.

Lees ook:  X Bank: de Nederlandse Corso Como waar alles van eigen bodem komt

braille alfabet 8

braille alfabet 4

braille alfabet 7

braille alfabet 6

Van een totaal andere orde is dit natuurlijke alfabet dat in ongeveer 10 jaar tijd tot stand kwam. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Hoe duizenden gaatjes in een kokosnoot kunstzinnige patronen op je muur projecteren
Het mooiste openbaar toilet vind je in Noorwegen
Met dit bijzondere ontwerp kweek je je eigen jungle
Gooi de huid van vis niet weg, maar maak er een tas van!