Brabantse verhalen in een gratis wandel- en fietsapp

1488 VIEWS
Brabantse verhalen in een gratis wandel- en fietsapp

Hoe ga ik open als een boek?
Ik wil mezelf eens lezen, bladeren en kijken hoeveel pagina’s ik tel
Of ik een sprookje ben of meer een studieboek
Zou ik mij kopen, lenen bij de bieb?
Alleen stiekem lezen hoe ik afloop
en zachtjes terugzetten in de kast?

Met dit gedicht van Ted van Lieshout start de Literaire Wandeling door Helmond. Via de markt loopt u naar het Ketskegangske, waar naast bronzen beelden ook dichtregels te vinden zijn van Willem Wilmink. De wandeling gaat verder, rechtsaf naar de Noord Koninginnewal. Bij de kruising met de Ameidestraat prijkt op de gevel van de ijssalon een gedicht van Hans van Waardenburg. ‘Zuidwal’ is een herinnering aan zijn jeugd in Helmond. Zo gaat de wandeling verder, langs vele prachtige gedichten op Helmondse gevels.

Wist u dat deze Brabantse plaats zoveel literaire inspiratie bood? Deze en vele andere verrassingen vindt u in de app ‘Brabant vertelt‘. Een gratis app van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, met inmiddels 16 wandel- en fietsroutes. De app voert u langs de mooiste plekjes én verhalen van Brabant, verteld in geluid en beeld. De verhalen gaan over stad en land, over kunst en cultuur en over erfgoed en historie.

Lees ook:  Gedicht: Welkomstwoord van Morpheus' broers

Zo is er de voormalige spoorverbinding Bels Lijntje, tussen Tilburg en Turnhout: nu een fietsroute van 45 kilometer met vele verhalen. En de Halvezolenroute in Geertruidenberg: over het lef en de pioniersgeest waarmee de eerste ontginningen zijn neergezet in 1422, en waar dat door de eeuwen heen toe heeft geleid. In De Noordwaard, een gebied in De Biesbosch, geven kunstwerken een nieuw perspectief op verleden en toekomst. En zo kunnen we nog wel even doorgaan! Een absolute aanrader. De routes kunt u thuis downloaden, zodat u verder geen Internet nodig heeft.

Heeft u de app al eens uitgeprobeerd? Vertel ons (en uw medelezers) over uw ervaringen! Reageren kan onderaan deze pagina.


Beeld: de Biesbosch, Paul van de Velde via Flickr.com

MEER INSPIRATIE

Het Pelgrimspad: de Camino de Santiago in Nederland
Tijd voor ruimte: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen
Stiltewandelingen met een bijzonder tintje
6 wandelroutes in de voetsporen van de Gebroeders Grimm