Mexicanen toveren bergen plastic afval om tot een kleurrijk bos

1775 VIEWS
Mexicanen toveren bergen plastic afval om tot een kleurrijk bos

Plastic komt ontzettend veel voor in ons dagelijks leven. In de voedselindustrie zijn alle plastic verpakkingen tegenwoordig niet meer weg te denken. Thomas Dambo maakte The Future Forest van plastic afval om aandacht de vragen voor de mensen die elke dag hun best doen om vervuiling tegen te gaan.

Plastic afval blijft een probleem

Veel van al het plastic dat we gebruiken eindigt in de oceaan of op een grote vuilnisbelt. Een schade, vind Thomas Dambo. Volgens hem is een van de grootste redenen van de vervuiling van de aarde dat mensen niet zien waar hun afval naartoe gaat. Ook weten er maar weinig mensen wie er elke dag druk bezig zijn om het plastic afval op te halen.

I believe we should celebrate these people and show how wonderful they are and how much potential and how many wonderful things we can create from our scraps.

Waarom onze vuilnismannen zo waardevol zijn

Gelukkig zijn er veel vuilnismannen- en vrouwen die er voor zorgen dat toch een groot deel van ons plastic afval gerecycled wordt. Deze mensen staan in Mexico vaak laag in de sociale piramide en hebben ook nog eens een laag inkomen. Door deze mensen in een goed daglicht te zetten komen onze kinderen te weten wat afval precies is en hoe je er mee om kan gaan. Hopelijk zien ze het niet meer als iets vies of stinkends, maar juist als iets waardevols en moois. Deze visie verwerkt Thomas in al zijn werken en daaruit ontstond ook het idee voor The Future Forest.

Lees ook:  Deze 3D geprinte huizen worden in slechts 24 uur 'gebouwd'

Een kleurrijk bos van plastic afval

Met de hulp van de Pepenadores (Mexicaans voor “afvalverzamelaars”) en hun kinderen, meer dan 700 studenten, een weeshuis, een bejaardenhuis en meer dan 100 vrijwillers heeft Thomas wel drie ton plastic verzameld. Samen hebben ze al het plastic afval omgetoverd tot een kleurrijk bos van 500 vierkante meter gevuld met duizenden bloemen, bomen en dieren. Het kostte in totaal acht weken om het afval te verzamelen en het bos te bouwen. Het bos staat in de botanische tuin van Chapultepec waar het nog vele maanden te bewonderen zal zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

plastic afval

Een korte impressie van The Future Forest

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor plastic. Zo is er laast bij toeval een plastic-etende bacterie ontdekt. En in deze biologische supermarkt shop je tegenwoordig volledig plasticvrij!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Kunstenaar creërt aandacht voor dierenmishandeling met deze illustraties
De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid
In Kenia maken ze kunst van afval uit de oceaan
Dit prachtige natuurhotel gaat helemaal op in het Noorse landschap