Borduurkunst: schilderen met naald en draad

4 januari 2016
481

Van origine is Cayce Zavaglia een schilder, maar 12 jaar geleden maakte ze de omslag naar borduurkunst in een poging een, zoals ze het zelf noemt, non-toxic environment te creëren. In feite is ze nog steeds schilder, alleen gebruikt ze in plaats van verf en kwasten draad en naalden.

Familie en vrienden

Zavaglia portretteert alleen haar familie, vrienden en medekunstenaars. Altijd in eenzelfde starende poze richting de kijker, met een gezicht en ogen waaruit het leven spreekt. Van een afstandje lijken het hyperrealistische portretten, een aantal werken zijn ook immens groot, maar hoe dichterbij je komt hoe beter de structuur van de zijden en wollen draden te zien is.

De techniek van een olieverfkunstenaar

In de borduurwerken zit extreem veel diepte en stofuitdrukking: knap hoe ze met naald en draad zowel de glans in de ogen weet te leggen als de aaibaarheid van bepaalde stoffen tot uiting laat komen. Ze hanteert hierbij ook schildertechnieken: de richting van de draden representeert de manier waarop met een kwast stroken zouden zijn gezet. Daarnaast borduurt ze, net als een schilder, met verschillende kleurlagen over elkaar.

Een tweezijdig kunstwerk

Een paar jaar geleden draaide ze per toeval een van haar werken om. Dit bracht haar op het idee om ook de achterkant van de portretten te laten zien. Zavaglia: "De achterzijde was niet slechts een blinde kopie van de voorkant, maar voor mij een heel nieuw portret. Niet alleen in vorm en uitdrukking, maar vooral in persoonlijkheid."

caye-zavaglia cayce-zavaglia6

Zavaglia New e, 11/1/12, 3:54 PM, 8C, 3602x2492 (60+1222), 62%, Default Settin, 1/15 s, R17.6, G0.0, B24.3

cayce-zavaglia4 cayce-zavaglia3 cayce-zavaglia2 cayce-zavaglia1 Cayce-Zavaglia-09 Cayce-Zavaglia-08 Cayce-Zavaglia-07 Cayce-Zavaglia-06 Cayce-Zavaglia-05

 

Cayce-Zavaglia-04 Cayce-Zavaglia-03 Cayce-Zavaglia-02
cayce zavaglia

[hr]
Bekijk ook: Geborduurde koralen op een huis-tuin-en-keuken-machine

Lees ook:  Slow travel: leg je uitzicht vast met naald en draad

meredith woolnough

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings