Borduurkunst: schilderen met naald en draad

6564 VIEWS
Borduurkunst: schilderen met naald en draad

Van origine is Cayce Zavaglia een schilder, maar 12 jaar geleden maakte ze de omslag naar borduurkunst in een poging een, zoals ze het zelf noemt, non-toxic environment te creëren. In feite is ze nog steeds schilder, alleen gebruikt ze in plaats van verf en kwasten draad en naalden.

Familie en vrienden

Zavaglia portretteert alleen haar familie, vrienden en medekunstenaars. Altijd in eenzelfde starende poze richting de kijker, met een gezicht en ogen waaruit het leven spreekt. Van een afstandje lijken het hyperrealistische portretten, een aantal werken zijn ook immens groot, maar hoe dichterbij je komt hoe beter de structuur van de zijden en wollen draden te zien is.

De techniek van een olieverfkunstenaar

In de borduurwerken zit extreem veel diepte en stofuitdrukking: knap hoe ze met naald en draad zowel de glans in de ogen weet te leggen als de aaibaarheid van bepaalde stoffen tot uiting laat komen. Ze hanteert hierbij ook schildertechnieken: de richting van de draden representeert de manier waarop met een kwast stroken zouden zijn gezet. Daarnaast borduurt ze, net als een schilder, met verschillende kleurlagen over elkaar.

Een tweezijdig kunstwerk

Een paar jaar geleden draaide ze per toeval een van haar werken om. Dit bracht haar op het idee om ook de achterkant van de portretten te laten zien. Zavaglia: “De achterzijde was niet slechts een blinde kopie van de voorkant, maar voor mij een heel nieuw portret. Niet alleen in vorm en uitdrukking, maar vooral in persoonlijkheid.”

Lees ook:  Deze kunstenares schildert het Engelse landschap met naald en draad

caye-zavaglia cayce-zavaglia6

Zavaglia New e, 11/1/12, 3:54 PM, 8C, 3602x2492 (60+1222), 62%, Default Settin, 1/15 s, R17.6, G0.0, B24.3

cayce-zavaglia4 cayce-zavaglia3 cayce-zavaglia2 cayce-zavaglia1 Cayce-Zavaglia-09 Cayce-Zavaglia-08 Cayce-Zavaglia-07 Cayce-Zavaglia-06 Cayce-Zavaglia-05

 

Cayce-Zavaglia-04 Cayce-Zavaglia-03 Cayce-Zavaglia-02
cayce zavaglia


Bekijk ook: Geborduurde koralen op een huis-tuin-en-keuken-machine

meredith woolnough

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Geborduurde silhouetten
Tekenen met naald en draad
Deze kunstenares geeft oud borduurwerk een nieuw leven
Sprookjesachtige borduurkunst met een boodschap