Binnenkort een spelletjesavond op de planning staan? Hoe leuk is het dan om een bordspel zelf te maken en te spelen. Het leuke van een zelfgemaakt spel is het persoonlijke aspect. Voeg vragen over elkaar toe of verzin leuke opdrachten, elk met een persoonlijke touch of een leuk woordgrapje. Natuurlijk kun je bordspellen ook kopen, er bestaan genoeg leuke spellen als je even wat minder tijd hebt. Wil je zelf een spel maken, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Lees dan snel deze blog en ga meteen aan de slag met het maken van een spel!
Stap 1: brainstormsessie
Voordat je begint met het maken van een spel, moet je een aantal zaken duidelijk in kaart brengen. Stel jezelf een aantal vragen: wanneer wordt het spel gespeeld? Wat is de gelegenheid waar het spel gespeeld gaat worden? Moet het spel een bepaald thema hebben? Met hoeveel mensen moet het spel gespeeld kunnen worden?
Als deze dingen duidelijk zijn, kun je gaan brainstormen. Bij een brainstormsessie is het belangrijk om alle ideeën die je hebt, op te schrijven. Of het nu compleet onrealistisch is of je toch eigenlijk al weet dat je het idee niet gaat gebruiken, schrijf het toch op. Brainstormen is een proces waarbij je steeds tot nieuwe inzichten komt. Zelfs ideeën waarvan je misschien denkt dat je ze nooit gaat uitvoeren, kunnen je helpen met het bedenken van andere concepten.
Een spel vanaf nul bedenken is niet altijd makkelijk, gelukkig hebben we het internet nog. Voor speciale dagen, zoals Valentijnsdag, is het leuk om een spel te maken en deze samen met je geliefde te spelen. Zoek bijvoorbeeld de leukste spellen voor Valentijnsdag en ga ermee aan de slag. Dezelfde stappen kun je herhalen voor andere gelegenheden, zoals Kerstmis, Pasen en verjaardagen. Wanneer het idee vorm begint te krijgen, kun je door naar de volgende stap.
Stap 2: concept uitwerken
Na de brainstormsessie moet je het gekozen idee verder gaan uitwerken. Om het idee concreet vorm te gaan geven, moeten er een aantal zaken bepaald worden. Wat is bijvoorbeeld het doel van het spel? Er zijn verschillende mogelijkheden om een spel te winnen. De meeste punten verzamelen, als eerste over de finish zijn of misschien wel een groot raadsel op lossen. Aan de hand van deze keuze krijgt het spel een doel en is het makkelijker om het bord te ontwerpen. Een leuk extraatje is om het spel een thema te geven, zoals avontuur, fantasy of muziek. Zo kun je je creativiteit de vrije loop laten, wat misschien wel voor meer creativiteit in huis zorgt.
Stap 3: bedenk de spelregels
Als het doel duidelijk en het bord ontworpen is, kunnen de spelregels bepaald worden. Begin met het opstellen van de basisregels. Vervolgens kun je bepalen hoe de spelers zich verplaatsen, gebruik bijvoorbeeld dobbelstenen, vragenkaartjes of misschien wel iets compleet anders. Laat ter controle altijd iemand de spelregels lezen, zo kun je eventuele onduidelijkheden er nog uithalen.
Stap 4: het bordspel maken
Een beetje creativiteit komt zeker van pas bij het maken van een bordspel. Misschien heb je het bordspel al visueel uitgewerkt op papier en kun je meteen van start. Is dit niet het geval? Maak een schets van het bordspel en bepaal wat je nodig hebt om het spel te maken. Het handigste is om vooraf een lijstje te maken met alle benodigdheden. Kijk eerst wat je nog thuis hebt liggen, vaak vind je nog wel ergens plakband of een Pritstift. Ga vervolgens naar een hobby of knutselwinkel waar ze verschillende kleuren, soorten en diktes papier hebben, haal alles wat je nodig hebt voor het bordspel. Wanneer alle benodigdheden verzameld zijn, kun je aan de slag met het knutselen. Ben creatief en laat je creativiteit de vrije loop. De smaak te pakken gekregen? Er zijn meer leuke knutselactiviteiten voor volwassenen.
Vergeet ook de pionnen, spelregels, kaarten en andere elementen van je spel niet zelf te maken. Sommige onderdelen kun je ook zelf kopen, zoals dobbelstenen of pionnen.
Stap 5: test het spel
Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt en je niks vergeten bent, moet je het spel testen. Speel een aantal proefrondes en kijk of er belangrijke dingen missen. Hier kom je alleen achter door het spel te spelen. Vraag eventueel andere om mee te spelen en verzamel feedback. Zo kun je de laatste puntjes op de i zetten en ben je er zeker van dat het een succes wordt.
Stap 6: verpakken en presenteren
Wanneer je een spel koopt, zit er altijd een verpakkingsdoos omheen. Pak of maak een doos, zet de naam van het spel erop en leg alle elementen erin. Zo raak je geen onderdelen kwijt en kun je het spel makkelijk meenemen naar de spelletjesavond. Op de avond zelf kun je het spel presenteren en indruk maken op je familie en vrienden.
Te weinig tijd om zelf een spel te maken? Natuurlijk kun je ook gewoon spellen kopen, zoals Colonisten van Catan, 30 seconds en Ticket to Ride, of online spellen spelen. Ook hier is het handig om van tevoren te bedenken met hoeveel mensen je het spel wil gaan spelen en voor welke gelegenheid. Zo weet je zeker dat niemand buiten de boot valt en jullie er samen een leuke avond van kunnen maken vol met spelletjes en plezier.
Lees hier ook handige tips om meer te lezen.