Een bonsai boompje in huis nemen

26 juli 2021
302
bonsai boompje

Bonsai is een oude traditionele Japanse kunstvorm waarbij miniatuur bomen gekweekt worden in potten. Tijdens de groei van een houterige plant wordt er zodanig gemanipuleerd dat er een miniatuurboom ontstaat, die er in eenvoudige lijnen de kenmerken heeft van een volgroeide boom. Het bonsai boompje heeft haar naam te danken aan de Chinese kunstvorm ‘penzai’, dat in het Japans wordt uitgesproken als ‘Bonsai’. Het kweken van een bonsai boompje begint bij het stekken of zaaien van een boom of struik. Vervolgens kunnen allerlei technieken worden toegepast om de boom klein van stuk te houden. Technieken als het gebruik van metaaldraad, snoeien en enten.

 

bonsai boompje

Bonsai boompje kopen

Het kweken van een bonsai boom neemt tussen de 3 en 10 jaar in beslag. Omdat dit natuurlijk erg veel tijd in beslag neemt en niet iedereen zin of geduld heeft om hierop te wachten, is er ook de mogelijkheid een bonsai boom te kopen. En daarvoor hoef je niet naar Japan te rijden. Sterker nog, in bijna elk tuincentrum kun je wel een bonsai boom kopen, voor een vriendelijk prijsje van enkele tientjes. Het nadeel van het aanschaffen van een bonsai in een tuincentrum is dat de kwaliteit vaak matig is. Voor hoge kwaliteit worden gespecialiseerde winkels aangeraden. Deze bonsais bevinden zich echter wel in een hoger prijssegment, deze bomen kosten al snel honderden euro’s.

Waar moet je op letten?

Naast dat het interessant is te weten waar een bonsai gekocht kan worden, is het belangrijk te weten waar op gelet moet worden. Controleer bij aankoop altijd de boomsoort. Voor beginners is het aan te raden een gemakkelijke boomsoort aan te schaffen, zoals de Fiscus bonsai. Op het internet zijn verschillende bonsai boomsoortgidsen te vinden om hier wegwijs in te worden. Bedenk ook van tevoren waar de bonsai geplaatst zal worden, binnen of buiten. De standplaats heeft veel invloed op de groei en kwaliteit. Tot slot is het belangrijk te controleren of de pot beschadigingen heeft opgelopen, om er zo zeker van te zijn dat er niets gebeurd is met de wortels.

Lees ook:  Onder mijn huid | Bast in prachtig detail

Veelgemaakte fouten

Omdat het een kwetsbare boom is, worden er helaas snel fouten gemaakt door beginnend bonsai verzorgers. Een van de meest voorkomende fouten is dan ook de bonsai op de verkeerde plaats zetten. Eerder benoemde wij al dat je goed moet uitzoeken of een boomsoort binnen of buiten moet staan, maar ook de hoeveelheid zon is belangrijk. Een tip hierbij is het roteren van de boom, zodat het aan alle kanten gelijkmatig zonlicht krijgt. Dit bevorderd zowel de groei als de algemene uitstraling. Een andere fout die vaak gemaakt wordt is de bonsai boom te veel water te geven. Als de grond droog wordt heeft de boom pas behoefte aan nieuw water. Geef daarom zeker niet elke dag water en geef de grond tijd om droog te worden. Wanneer de boom wel water krijgt moet erop gelet worden dat de gehele kluit water krijgt. Tot slot de belangrijkste fout, verkeerd snoeien. Bomen groeien het snelst in het voorjaar, let er dan ook op dat je de boom vaker snoeit om het klein van stuk te houden. Ook is de techniek die je daarvoor gebruikt van belang. Zo moet een boom met naalden nooit gesnoeid worden met een schaar, maar genepen met de handen. Twijfel je over hoe je een boomsoort moet snoeien? Dan kun je dat het beste navragen bij het tuincentrum.

bonsai boompjeOverwinteren

In de winter kunnen bomen in de natuur worden blootgesteld aan temperaturen tot -10 graden en lager. Omdat de wortels van bomen zich erg diep in de grond bevinden, zijn ze direct beschermd tegen de vorst. Bonsai bomen hebben daarentegen geen lange wortels die bescherming bieden. Het is daarom verstandig om een bonsai te houden in een onverwarmde kas. Bij gebrek aan een kas kunnen ook de wortels worden beschermd met bubbelfolie of iets anders dergelijks. Wel moet er tijdens het overwinteren op de boom gelet worden. Bij uitdroging moet water worden gegeven, dit is echter niet veel in ruststand door de kou.

Lees ook:  Natuurlijke voetverzorging

Ziektes en plagen

Net zoals elke andere levende plant heeft de bonsai ook te maken met ziekte ongedierte. Het meest voorkomende kwaaltje is bladeren die dood gaan. Wanneer bladeren plots geel kleuren is dat het resultaat van water te kort. Kleuren de bladeren langzaam geel? Dan is dat het resultaat van teveel water. Wat ook veel voorkomt zijn insecten op de bladeren. Na vastgesteld te hebben om welk insectensoort het gaat kan de boom behandeld worden. Om de boom te beschermen tegen chemicaliën is het aan te raden om te starten met een halve dosis, dit kan later altijd verhoogt worden naar een hele dosis wanneer nodig. Als laatst zijn virussen en schimmels boosdoeners. Deze zijn te herkennen aan plots stervende takken. De geïnfecteerde delen kunnen echter makkelijk behandeld worden met fungicide spray. Haal de geïnfecteerde boom wel bij de rest van de bomen vandaan om verspreiding te voorkomen.

 

Na het lezen van deze blog ben je op de hoogte van waar je een bonsai boompje kunt kopen, hoe je deze moet onderhouden en zelfs hoe je er zelf een kunt kweken. Omdat een bonsai boom veel tijd in beslag neemt is het begrijpelijk dat je liever een makkelijkere plant wilt verzorgen. Een makkelijk te onderhouden plant is de Annabelle plat. Wij weten namelijk ook alles wat je moet weten over de Annabelle plant!

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings