De bonsaiboom-verzorggids: alles wat je moet weten over het snoeien & verzorgen van de bonsai
Een bonsai boompje verzorgen lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten om het verzorgen van je miniatuurboompje snel onder de knie te krijgen. Zo kun jij je bonsaiboompje volledig tot zijn recht laten komen en vormt deze een pronkstuk in jouw moderne interieur! Dus, geef je boom niet alleen een mooie plek in jouw huis, maar ook de nodige liefde en verzorging! Hoe je dat doet, lees je hieronder.
Waar moet je op letten als je een bonsaiboompje gaat verzorgen?
Bij het verzorgen van de bonsai moet je vooral rekening houden met de volgende zaken:
- Hij moet regelmatig water krijgen;
- Hij moet voldoende licht krijgen;
- Hij moet voldoende voedingsstoffen krijgen en af en toe worden verpot;
- Hij moet regelmatig worden gesnoeid.
We zullen hier nog uitgebreider op ingaan door een aantal belangrijke vragen te beantwoorden over watergift, standplaats, verpotten en snoeien.
Hoe vaak moet je een bonsai water geven?
In de zomer heeft een bonsai vaak wel 1 tot 2 keer per dag water nodig. In de winter heeft deze minder water nodig. Het is vooral belangrijk dat de potgrond altijd licht vochtig is. Dit kun je controleren door je vinger ongeveer 1 cm diep in de grond te steken.
Voelt de grond droog aan, dan weet je dat het tijd is om je boompje te bewateren. Doe dit met mate, oftewel in kleine hoeveelheden. Het is niet goed om de bonsai in één keer te veel water te geven. Hij kan er namelijk niet tegen als er een laag water in de pot staat.
Hoeveel licht heeft de bonsaiboom nodig?
De bonsai heeft voldoende licht nodig om in leven te blijven. Hoeveel licht precies is afhankelijk van het soort boompje. Voor de meeste bonsaiboompjes is een halve dag zonlicht voldoende. Bij te veel zonlicht kunnen de bladeren gaan verschroeien. Er zijn echter ook soorten die wel een hele dag in de zon kunnen staan.
Waar kun je de bonsaiboom het beste neerzetten?
Je kunt een indoor-bonsai het beste neerzetten op een vrij zonnige plek voor het raam. Zet de bonsai niet verder dan 50 cm van het raam vandaan. Zorg er bovendien voor dat de temperatuur in de ruimte redelijk constant blijft.
Zet je de bonsai liever buiten? Kies dan voor een winddichte plek waar ongeveer de helft van de dag direct zonlicht op schijnt.
Hoe weet je of de bonsai te veel of te weinig licht krijgt?
Aan de bladeren van de bonsai kun je aflezen of het boompje de juiste hoeveelheid licht ontvangt. Wanneer de bladeren omkrullen, krijgt het boompje te veel licht, en moet je deze dus verplaatsen naar een plek met wat minder zonlicht. Wanneer de bladeren geel kleuren of afvallen, krijgt het boompje onvoldoende licht en moet je hem dus op een zonnigere plek zetten!
Heeft de bonsai (extra) voedingstoffen nodig?
De eerste twee maanden heeft de bonsai geen extra voeding nodig, omdat deze dan nog voldoende voedingstoffen kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Na de eerste twee maanden, tijdens de groeiperiode, is het wel slim om het boompje van voeding te voorzien. Dien dan 1 tot 2 keer per maand speciale meststof toe.
Kijk op de verpakking van de meststof voor de juiste dosering. Geef nooit meer voeding dan aangegeven, aangezien dit een averechts effect kan hebben. Wanneer je twijfelt over de juiste dosering kun je dus beter iets te weinig geven dan iets te veel.
Hoe vaak moet ik de bonsai verpotten?
Eén keer in de zoveel jaar moeten bonsai bomen verpot worden. Hoe vaak precies, dat hangt af van het soort en de leeftijd van het boompje.
Heb je een jonge, snelgroeiende bonsaiboom? Verpot dan één keer per jaar of één keer per 2 jaar. Als je een langzaam groeiende, oudere boom hebt, dan hoeft deze slechts één keer per 3 á 5 jaar verpot te worden.
Wanneer moet ik mijn bonsai boom verpotten?
Er is ook nog een handig trucje om te kunnen bepalen wanneer jouw boompje verpot moet worden. Haal de boom voorzichtig uit de pot en kijk naar de stand van de wortels. Wanneer de wortels om het wortelsysteem ronddraaien, wordt het tijd om de bonsai te verpotten. Gaan de wortels nog steeds de grond in, dan hoef je je voorlopig niets te doen.
Wat heb ik nodig om een bonsaiboompje te verpotten?
Voor het verpotten van je miniatuurboom heb je een wortelhaak, wortelschaar, draadtang, eetstokje en bonsai-grond nodig. Met de wortelschaar, ofwel bonsai-schaar, kun je de overtollige wortels wegknippen.
Welke grond is geschikt als bonsai-grond?
De grondsoort Kanuma (uit Japan) heeft een hoge zuurgraad en is daardoor zeer geschikt voor de bonsai. Kanuma bestaat uit witte, gebroken korrels, die geel worden tijdens het bewateren. Je kunt Kanuma ongemengd gebruiken of mengen met potgrond.
Hoe vaak moet je een bonsai snoeien?
Snoei je bonsaiboompje een aantal keer per jaar om deze mooi en gezond te houden. Voor de indoor bonsai maakt het niet zoveel uit wanneer je dit doet. Houd je een bonsai buiten, dan kun je deze het beste goed bijhouden tussen maart en september, aangezien dan het groeiseizoen is.
Tips bij het snoeien van de bonsai
Oké, goed bijhouden dat boompje dus. Maar hoe werkt dat snoeien nu precies? We geven je een aantal tips over hoe je een bonsai moet snoeien:
1. Gebruik een twijgschaar
De twijgschaar heeft een klein handvat en een hoog gelegen scharnierpunt, wat deze schaar de perfecte snoeischaar maakt om jouw boompje mooi in vorm te houden. Met de twijgschaar kun je voorzichtig en precies de gewenste takjes, uitlopers en bladeren snoeien.
2. Snoei jonge scheuten (tot 2 bladeren terug) om de boom mooi klein te houden;
3. Zie je takken bovenaan de stam die dikker zijn dan de stam zelf? Snoei ze dan weg;
4. Als er twee takken op dezelfde hoogte uit de stam groeien, kun je het beste één van deze takken wegsnoeien;
5. Snoei ook takken weg die niet goed bij het geheel passen, zoals takken met rare kronkels.
Kan mijn bonsai ziektes krijgen?
Een bonsai die goed verzorgd wordt, zal niet snel ziektes krijgen. Om de kans op ziekte nog meer te verkleinen, raden we je aan om de temperatuur in de ruimte zo stabiel mogelijk te houden en het boompje niet in de tocht te zetten.
Wat moet je doen als je bonsai dood gaat?
Merk je dat je boompje zijn glorie verliest en dat de bladeren uitvallen? Dan is de bonsai aan het uitdrogen oftewel aan het doodgaan. Als de wortels nog niet volledig zijn uitgedroogd, kun je jouw bonsai nog redden door deze op de juiste manier voldoende water te geven. Thank god!
Bonsai voor beginners
Mocht jouw bonsai het om de een of andere manier toch niet hebben gered, bijvoorbeeld omdat je hem een tijdje uit het oog bent verloren of omdat je toch niet zo’n groene vingers blijkt te hebben? En wil je graag weer een nieuwe bonsai? Misschien is het dan een idee om voor een Ficus Ginseng of Zelkova te gaan! Deze bonsaiboompjes zijn zeer geschikt voor beginners omdat ze sterk zijn en weinig verzorging nodig hebben. Wel zo handig!
Lees ook onze blogs over klimop verzorgen, de paradijsvogelplant verzorgen en zo verzorg je jouw palmplant!