Bomen met karakter

21 november 2014
152

Ontwerpster en fotografe Anne Elting verhuisde een paar jaar geleden voor de liefde van een stadse buurt in Amsterdam naar het relatief rustige en groene Den Haag. In het proces daar goed te aarden ontdekte ze al lopend, rennend en fietsend niet alleen de stad, maar vooral de natuur. Met name de bomen trokken haar aandacht: ‘Vaak nemen we bomen voor lief, maar zo af en toe is het goed om bewust stil te staan bij hun waarde en de bijdrage die ze leveren aan ons leven.’ De prachtige bomen die Anne tegenkwam op haar Haagse ontdekkingstochten waren voor haar de aanleiding om de meest bijzondere - en soms beroemde - exemplaren vast te leggen in het boek ‘FiND | Nature in the city’.
FiND is een ode aan de bomen die ons dagelijks leven sieren: van de decoratieve structuren van de bast tot hun ruisende bladeren, frisse bloemen en verkoelende schaduw op warme zomerdagen. In beeld geeft het boek prachtige platen van o.a. de menselijke trekjes van bomen - ‘ze groeien en worden net als wij op den duur oud, maar bomen lijken zich nooit druk te maken om hun leeftijd’ - en hun verlangen om steeds hoger te reiken - ‘het lijkt soms alsof ze met de hemel praten en net als cathedralenbouwers elkaar steeds maar weer in hoogte af willen troeven’. Het inspireert om de bomen om ons heen met geheel andere ogen te bekijken. Mooi is ook hoe FiND stilstaat bij het moment - die ene zware storm, ouderdom, een gevaar voor voorbijgangers - wanneer bomen uit ons leven verdwijnen:
[quote text_size="small"]
Bomen sterven niet alleen
Zij nemen met hen mee
de violen van de wind
de lofzang van de nesten
de spiegels van de zon
de lach van de bladeren
en een fijngevoelig parfum
Zij laten alleen achter
het mysterie van hun eenheid
en geduld
Alter Esselin
[/quote]
Voor degenen die de bomen met eigen ogen willen zien maakte Anne een wandelroute door Den Haag die u langs de meest interessante bomen voert; van de ‘Postzegelboom’ tot de 64 monumentale paardenkastanjes langs de Sophialaan.
Meer info en bestellen: www.anneontwerpt.nl
FiND is in Den Haag bij veel boekhandelaren te koop en het ligt o.a. bij het museum Meermanno in Den Haag en House of Green. Buiten Den Haag is het te koop bij o.a. Villa Augustus in Dordrecht en de Nieuwe Winkel in Breda.
FiND spread 1
FiND kaart FiND spread 2 FiND spread 3

Lees ook:  Moeder Natuur schenkt verlaten Chinees dorpje een tweede leven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings