Biografie panel | Alexander Münninghoff

2 mei 2015
654

Lang geleden studeerde ik Russisch, bij Karel van het Reve in Leiden, de broer van de beroemde Gerard. Het was de tijd van de koude oorlog en het leek mijn middle class moeder handig als ik als woordvoerder van de familie de Russen zou kunnen afbluffen.
Journalist en schrijver Alexander Münninghoff was een studiegenoot van me. Alexanders motief om Russisch te studeren was echter totaal anders: zijn familie was van Russische adel en dat bepaalde uiteindelijk zijn opvoeding, ook al vond die vooral in het burgerlijke Nederland plaats. In 2014 publiceerde hij de bewogen geschiedenis van zijn familie onder de titel De stamhouder, een familiekroniek. Over zijn grootmoeder, een Russische gravin, zijn sluwe grootvader, een van de rijkste Russen van Letland en zijn naïeve vader die aan het Oostfront vocht voor de Waffen SS.
[quote text_size="medium"]
"Liever een raket in je tuin dan een Rus in je keuken"
[/quote]
Jaren later nodigde ik Alexander een lezing te houden in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Ik vermoedde dat hij wel een positief verhaal zou houden over ‘die Russen’ die zijn familie zijn, maar tot mijn verbazing was de titel van zijn lezing: ‘Liever een raket in je tuin dan een Rus in je keuken’.
Lees de Stamhouder om meer te weten te komen over geschiedenis waar wij maar weinig van weten. Maar lees het vooral ook om gegrepen te worden door een levensverhaal dat zo bizar is dat je er een film van zou kunnen maken.
De stamhouder, een familiekroniek
Alexander Münninghoff, Uitgeverij Prometheus, 2014
Nieuwsgierig naar dit boek? Klik hier om De Stamhouder te bestellen!
[hr]
In het Biografie panel brengen lezende Paradijsvogels hun favoriete biografieën onder de aandacht. Ze lichten een tipje van de sluier op over de persoon achter de dichter, kunstenaar of filosoof, en vertellen u waarom u dit boek écht niet kunt laten liggen. De bijdrage van deze maand is geschreven door Jopje Franssen: kunsthistorica met een voorliefde voor Russische schoonheid. Weggedoken in een boek (be)leeft ze mee met de levens van de ene na de andere bijzondere persoon.
[hr]

Lees ook:  De boeken van Patti Smith: een kunstenaarsleven om helemaal bij weg te dromen...

Bent u ook geïntrigeerd door het leven van bekende en minder bekende paradijsvogels? Vul uw emailadres in en ontvang een mailtje wanneer een nieuwe editie van het Biografie panel geplaatst wordt:
[mc4wp_form id="18568"]
[hr]
Lees! De stamhouder | Paradijsvogels Magazine

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down