Waarom Cubaanse sigarenrollers worden voorgelezen tijdens hun werk

3 mei 2018
296

Het is niet de meest geliefde industrie, de tabaksindustrie, toch is het de moeite waard om iets te vertellen over de secundaire arbeidsvoorwaarden van de Cubaanse sigarenrollers ... zij worden namelijk voorgelezen tijdens het werk.

Sigaren rollen vereist behoorlijk wat oefening. Kleine tabaksbladen (tripas) worden in een groot, vochtig, zacht en rekbaar blad (capa) gerold waarbij de nerven van de capa in de lengte van de sigaar lopen. De gerolde sigaar wordt uiteindelijk met een soort gom weer dicht geplakt. Over het algemeen duurt het rollen van een beetje sigaar toch al gauw zo'n 10 minuten. Als je dat dag in dag uit uren achter elkaar doet is het waarschijnlijk een behoorlijk eentonige bezigheid.

Uit kranten en boeken voorlezen

Sinds 1865 is het een gewoonte dat sigarenrollers tijdens hun werk worden voorgelezen door lectores (verhalenvertellers). Op een hoge stoel gezeten (of tegenwoordig op een speciale plek achter een microfoon) worden de werknemers (torcedores) ter vermaak maar vooral ter educatie voorgelezen uit kranten en tijdschriften. Niet alleen op de hoogte blijven van de politiek en ander (inter)nationaal nieuws is van belang ook wordt er regelmatig voorgelezen uit geschiedkundige of romantische boeken (vaak op verzoek van een van de werknemers die bijvoorbeeld het verhaal van Romeo en Juliette wilde horen).

Cubaanse sigarenrollers zijn over het algemeen de best belezen Cubanen. Ook leuk om te weten is dat veel namen van sigaren afkomstig zijn uit een of meerdere lievelingsboeken van de werkvloer.

Het artikel gaat verder onder de afbeeldingenboeken voorlezen 31900

boeken voorlezen 21900

boeken voorlezen 41930

boeken voorlezen 51960

Ook nu nog actueel

Het filmpje hieronder gaat over de traditie van het kranten en boeken voorlezen tijdens het rollen van sigaren. Vanaf het midden van de 19de eeuw werd het voorlezen een aparte functie die tot op vandaag nog steeds bestaat. De voorlezer in dit filmpje zou voor geen goud willen stoppen. Hij legt uit dat de functie van voorlezer van groot belang is voor de ontwikkeling van de sigarenrollers en helpt bij het oplossen van problemen.

Lees ook:  Het geheim van Dan Brown

Wil je een keer op reis naar Cuba? Lees dan hier over wat Cuba je te bieden heeft en hoe dit bijzondere eiland je als mens beïnvloedt. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings