Boeken om van te watertanden | 6 romans die lijken op een kookboek

1136 VIEWS
Boeken om van te watertanden | 6 romans die lijken op een kookboek

Je hebt mensen die een kookboek lezen alsof het een roman is. Speciaal voor hen (en ook voor de minder professionele koks) zijn er ook romans die lijken op een kookboek. Spannende en ontroerende verhalen bevinden zich in goed gezelschap van originele recepten van zomerse ratatouille tot een pleur-maar-neer-pavlova (waarschuwing: sommige boeken bevatten humor..). 

Voor iedereen die graag de leeshonger als ook de trek in eten stilt, zetten we hier zes verrukkelijke boeken op een rij. Lees smakelijk!

1. Lunch in Parijs – Elizabeth Bard

roman kookboek

Een jonge vrouw vertrekt naar Parijs om te lunchen met een knappe Fransman waar ze hals over kop verliefd op wordt. Maar ze wordt net zo verliefd op de Franse keuken. Van zijn kant is het eveneens liefde op het eerste gezicht: de manier waarop ze haar mes hanteert! Maar ze heeft heimwee en ook moeite met cultuurverschillen. Dit kan ze maar op één manier oplossen: door te koken. Dus voor wie ook last heeft van interculturele miscommunicatie: ga met dit boek de keuken in voor gesmolten chocoladekoekjes of een zomerse ratatouille! Bestel het boek hier.

2. Als ik het niet kan, kan jij het ook – Sara Kroos

roman kookboek

Lijnen en van taarten houden is geen goede combinatie. Behalve dan in dit boek, waarin cabaretière Sara Kroos vertelt over de strijd tegen de extra pondjes en de taarten die ze daarbij bakte. Want helaas (voor Sara..) is bakken haar hobby. Zo maakt ze bijvoorbeeld de beruchte Bourgondiër, een waanzinnige appeltaart die uitstekend helpt bij depressie of eenzaamheid. Of bak de ‘Pleur maar neer Pavlova’: het recept voor vervelende visite… Gelukkig is lachen ook heel goed om calorieën te verbranden! Bestellen kan hier.

Lees ook:  Allene Tew, de Amerikaanse prinses: geboren met niets, geleefd met alles, gestorven met niets

3. Was er maar een recept voor rouwen – Anneliese Vonk-van der Zanden

roman kookboek

Je zult maar samen hard gewerkt hebben aan een goed lopend horecabedrijf en dan je partner verliezen. Dat overkwam de schrijfster. In dit boek beschrijft ze hoe ze haar rouw verwerkte: onder andere door te koken met recepten die haar liefde voor haar man onderstrepen. Het toegevoegde zout kwam van haar tranen, toch is dit boek niet alleen een tranendal maar ook een krachtige ode aan haar man waarmee ze laat zien hoe het leven verder kan gaan. Bestellen kan hier.

4. Het kan niet altijd kaviaar zijn – Joh. M. Simmel

roman kookboek

Wanneer je ergens bij een antiquariaat dit boek tegenkomt: niet aarzelen, kopen! Het onwaarschijnlijke verhaal van een keurige bankier die in de Tweede Wereldoorlog tegen zijn zin voor de Britse, Duitse, Franse en Amerikaanse geheime dienst werkt zit vol spanning, humor en recepten. Want hij heeft één principe: hij wil niet doden, maar koken. Dus creëert hij ‘Eieren Josephine’ voor de beroemde artieste Josephine Baker en brengt hij de Reichsführer tot rede met chocoladeflensjes. Komt u doorgaans niet te regelmatig in een antiquariaat, dan kunt u het boek ook gewoon online bestellen.

5. De levensgenieters – Erica Bauermeister

roman kookboek

Op maandag is het restaurant van Lilian gesloten, omdat ze dan kooklessen geeft. Intuïtief weet ze welke ingrediënten haar cursisten nodig hebben om hun twijfels en onzekerheden in het leven achter zich te laten. Geen wonder dat er vriendschappen en liefdes voor het leven opborrelen. Wat je in dit boek vooral leert is dat de juiste verhouding van ingrediënten geen garantie is voor succes, maar dat je vooral moet koken met je hart! Bestel het boek hier.

Lees ook:  De kunst van het lezen

6. Verrukkelijk! – Ruth Reichl

roman kookboek

Een jonge vrouw die niet meer durft te koken komt in dienst bij een gerenommeerd kooktijdschrift. Ze krijgt toegang tot de correspondentie en komt niet alleen in contact met een altijd klagende abonnee, maar ook met brieven die een jong meisje schreef aan de oprichter van het blad. Haar speurtocht helpt haar om haar eigen verleden ook onder ogen te zien, waardoor ze uiteindelijk de meest verrukkelijke gemberkoek de oven inschuift. Bestel Verrukkelijk hier.

Door: Ron Cornet, hoezegikdat.nl


 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk
Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden
Waarom Cubaanse sigarenrollers worden voorgelezen tijdens hun werk