Je verwacht het niet: een boeddhistisch klooster tussen de Friese koeien!

2269 VIEWS
Je verwacht het niet: een boeddhistisch klooster tussen de Friese koeien!

Het Boeddhisme is een religieuze stroming die zich niet alleen focust op de mens, maar op alle levende wezens. Het bestaat overal in de wereld en zelfs op de plekken waar je het het minst verwacht. Zo ook in Friesland: middenin de weilanden en vlakbij het dorpje Hantem staat het boeddhistisch centrum Karma Deleg Chö Phel Ling.

Karma Deleg Chö Phel Ling

Karma Deleg Chö Phel Ling ligt in het Friese landschap en omschrijft zich als een klein Tibet. Er is geen onrust en drukte uit van de stad, maar je hoort er vooral geluiden als ruisende bladeren, fluitende vogeltjes en wapperende gebedsvlaggen. Het centrum bestaat door fantastische vrijwilligers en sponsoren die zich elke dag inzetten. Het is open voor iedereen die behoefte heeft aan rust en verdieping.

Het boeddhistisch centrum heeft als intentie het bevorderen en ontwikkelen van compassie, welzijn en geluk van alle levende wezens.

De tekst gaat verder onder de foto

Boeddhistisch centrum

Boeddhisme in Nederland

Toen het boeddhisme groeide in de jaren 70, was er behoefte aan een leraar. Chödej (Heer van de Dharma) Lama Gawang Rinpoche heeft een grote rol hierin gespeeld: hij werd als regent naar Nederland gestuurd. Hij bouwde zelf het boeddhistisch centrum en de stoepa op een stuk Friese grond. Hij was een bijzondere man met een simpele boodschap: probeer steeds het goede en het juiste te doen vanuit medeogen met alle levende wezens. Hij onderhield goede contacten met de plaatselijke maatschappelijke organisaties als scholen en kerken. In Nederland zijn er nu ongeveer 170.000 boeddhisten.

Lees ook:  De verjaardag van Boeddha

De tekst gaat verder onder de foto

110914JE3853-845x684

Stoepa

Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat  de relieken van een boeddhistische heilige bevat. De stoepa in Friesland is de 13-meter hoge “Tashi Gomang”. Deze brengt geluk, heeft meerdere nissen (uitsparingen in de dikte van de muren) en is volgens Tibetaanse traditie gebouwd. De nissen symboliseren verschillende schatkamers die voorspoed, geluk, liefde , rijkdom en harmonie brengen. Er wordt ook wel gezegd dat de stoepa ook een wensvervullende rol zou hebben. Om de stoepa staan wel 108 gebedsmolens die geluk brengen aan alle levende wezens wanneer je ze laat draaien in de wind.

De tekst gaat verder onder de foto

Boeddhistisch centrum

Verblijf in het boeddhistisch centrum

Er zijn dagelijkse recitaties in de tempel en daarnaast worden lezingen en workshops georganiseerd. Ook biedt het centrum de mogelijkheid om zich individueel in een retraite terug te trekken. Een nacht inclusief maaltijden kost €25 per persoon. Ook kan je een rondleiding nemen. Dit kan alleen op zondagen!

De tekst gaat verder onder de foto

Boeddhistisch centrum

Ben je geïnteresseerd geraakt in mediteren en het Boeddhisme? Lees dan ook dit inspirerende artikel over een school waar kinderen mediteren als “straf”. De resultaten zijn verbluffend!

MEER INSPIRATIE

Werk: een groot deel van ons leven
Omscholen: hoe pak je dit aan?
Kunstenaar creërt aandacht voor dierenmishandeling met deze illustraties
De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid