Je verwacht het niet: een boeddhistisch klooster tussen de Friese koeien!

23 april 2018
693
Boeddhistisch centrum

Het Boeddhisme is een religieuze stroming die zich niet alleen focust op de mens, maar op alle levende wezens. Het bestaat overal in de wereld en zelfs op de plekken waar je het het minst verwacht. Zo ook in Friesland: middenin de weilanden en vlakbij het dorpje Hantem staat het boeddhistisch centrum Karma Deleg Chö Phel Ling.

Karma Deleg Chö Phel Ling

Karma Deleg Chö Phel Ling ligt in het Friese landschap en omschrijft zich als een klein Tibet. Er is geen onrust en drukte uit van de stad, maar je hoort er vooral geluiden als ruisende bladeren, fluitende vogeltjes en wapperende gebedsvlaggen. Het centrum bestaat door fantastische vrijwilligers en sponsoren die zich elke dag inzetten. Het is open voor iedereen die behoefte heeft aan rust en verdieping.

Het boeddhistisch centrum heeft als intentie het bevorderen en ontwikkelen van compassie, welzijn en geluk van alle levende wezens.

De tekst gaat verder onder de foto

Boeddhistisch centrum

Boeddhisme in Nederland

Toen het boeddhisme groeide in de jaren 70, was er behoefte aan een leraar. Chödej (Heer van de Dharma) Lama Gawang Rinpoche heeft een grote rol hierin gespeeld: hij werd als regent naar Nederland gestuurd. Hij bouwde zelf het boeddhistisch centrum en de stoepa op een stuk Friese grond. Hij was een bijzondere man met een simpele boodschap: probeer steeds het goede en het juiste te doen vanuit medeogen met alle levende wezens. Hij onderhield goede contacten met de plaatselijke maatschappelijke organisaties als scholen en kerken. In Nederland zijn er nu ongeveer 170.000 boeddhisten.

De tekst gaat verder onder de foto

110914JE3853-845x684

Stoepa

Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat  de relieken van een boeddhistische heilige bevat. De stoepa in Friesland is de 13-meter hoge "Tashi Gomang". Deze brengt geluk, heeft meerdere nissen (uitsparingen in de dikte van de muren) en is volgens Tibetaanse traditie gebouwd. De nissen symboliseren verschillende schatkamers die voorspoed, geluk, liefde , rijkdom en harmonie brengen. Er wordt ook wel gezegd dat de stoepa ook een wensvervullende rol zou hebben. Om de stoepa staan wel 108 gebedsmolens die geluk brengen aan alle levende wezens wanneer je ze laat draaien in de wind.

Lees ook:  Slaap in een 120 jaar oud monumentaal landhuis aan de rand van een Fries bos

De tekst gaat verder onder de foto

Boeddhistisch centrum

Verblijf in het boeddhistisch centrum

Er zijn dagelijkse recitaties in de tempel en daarnaast worden lezingen en workshops georganiseerd. Ook biedt het centrum de mogelijkheid om zich individueel in een retraite terug te trekken. Een nacht inclusief maaltijden kost €25 per persoon. Ook kan je een rondleiding nemen. Dit kan alleen op zondagen!

De tekst gaat verder onder de foto

Boeddhistisch centrum

Ben je geïnteresseerd geraakt in mediteren en het Boeddhisme? Lees dan ook dit inspirerende artikel over een school waar kinderen mediteren als "straf". De resultaten zijn verbluffend!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings