Bob Ross: 10 meest inspirerende uitspraken

1 februari 2018
3077

Wie kent Bob Ross niet? Deze beroemde, eigenzinnige schilder kon je bijna hypnotiseren met zijn tv-programma The Joy of painting uit de jaren '80 en '90. Met rustgevende halen liet hij het ene na het andere schilderij als magie op het doek verschijnen.

Je stond erbij, keek ernaar en in mum van tijd onstonden er bomen, wolken en uiteindelijk volledige landschappen. Terwijl hij ons zijn fastpainting-kwaliteiten liet zien, deed hij zo nu en dan ook komische uitspraken die hem mede zo authentiek maakten.

De techniek van Bob Ross geeft veel mensen de inspiratie om te gaan schilderen. Bob Ross was een bekend Amerikaanse landschapsschilder. Hij was op tv te zien met zijn spraakmakende serie ‘The Joy of Painting’. Bob Ross groeide op in Orlando, Florida.

Op 18-jarige leeftijd begon hij bij de Amerikaanse luchtmacht, hier was hij 20 jaar werkzaam op de medische administratie. Hij wilde graag andere landen bezoeken, vol met mooie natuur. Enkele jaren later kwam deze droom uit en vertrok hij naar Alaska. Een hoop van zijn schilderijen zijn op deze regio geïnspireerd. Tijdens zijn werk bij de luchtmacht, groeide zijn passie voor schilderen.

Ross volgde een aantal cursussen op verschillende universiteiten, om vervolgens door het hele land demonstraties te gaan geven. Binnen een half uur toverde Ross het schilderdoek vol met natuurlijke elementen, zoals: bergen, watervallen, wouden of groene weides met een verlaten schuurtje. Om zo snel te kunnen schilderen, gebruikte Ross de zogenaamde ‘nat in nat’ techniek. Voordat hij begon aan de tentoonstelling, was het doek al bedekt met een witte of donkere achtergrond. Daarnaast kon je volgens Ross tijdens het schilderen geen fouten maken, het waren volgens hem ‘just happy accidents’.

Lees ook:  Remco Campert gedichten

Door het succes van zijn schilderijen besloot Bob Ross een televisieserie te beginnen, genaamd ‘The Joy of Painting’. Tijdens deze serie gaf hij als het ware een cursus aan de kijkers. De opnames voor de serie liepen tussen 1982 en 1993. Eind jaren 80, begin jaren 90 werd de serie een groot succes. Bij 95% van de televisiestations werd zijn serie uitgezonden. Ook in het buitenland was de serie te bekijken, zo werd de serie onder andere in: Nederland, Duitsland en België uitgezonden.

Het succes van de serie was te danken aan de persoonlijkheid van Bob Ross zelf. Ross was een opvallend persoon met een afro-achtig kapsel. Tijdens de serie kreeg hij de kijkers aan het lachen met zijn bijzondere uitspraken. Zo was een boompje pas echt blij, wanneer er meerdere waren. Volgens hem zouden zelfs bomen een vriend nodig hebben. Ook wolken hadden vriendjes nodig volgens Ross. Dit waren slechts enkele bijzondere uitspraken van Ross. Later vertellen we meer over de uitspraken van Bob Ross.

Bob Ross overleed in 1995, op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van maligne lymfoom. Na zijn overlijden liet hij een hoop schilderijen achter, deze werden gedoneerd aan verschillende Amerikaanse publieke Tv-stations die onderdeel waren van zijn grote succes. Vandaag de dag worden hij nog steeds herinnerd, door zijn soms lachwekkende, maar toch inspirerende uitspraken. Wij hebben 10 van zijn meest inspirerende uitspraken op een rijtje gezet.

Bob Ross zijn positieve boodschap

Goed, sommige mensen werden er helemaal kriegel van, maar aan zijn dosis positiviteit ontkwam je niet. Wees blij met elke dag, vind vrijheid in wat je doet, zie het plezier en de schoonheid in het kleine en bekijk de dingen met een knipoog. Dat is de prachtige rode draad in Bob Ross zijn grapjes. We zetten een paar mooie op een rij:

Lees ook:  Hoe kun je je als vrouw sterk en mooi voelen?

1. Laat de kwast het werk doen. Jij hebt plezier!

Bob Ross fun

2. In jouw wereld kun je alles doen wat je wilt

Bob Ross your world

3. We maken geen fouten, we hebben alleen prettige ongelukjes

Bob Ross happy accidents

4. Bedrijf de liefde met het canvas

Bob Ross make love

Techniek van Bob Ross

In zijn jongere jaren was Ross werkzaam bij de Amerikaanse luchtmacht, maar ontdekte al gauw dat schilderen zijn echte passie was. Hij volgde een aantal schildercursussen en leerde er de nat-in-nat techniek, die hij later toepaste in zijn tv-programma. Deze techniek maakt het mogelijk om snel en effectief te schilderen door kleuren op een natte ondergrond te mengen. Zo kon hij bijvoorbeeld wolken met een dikkere verf laten ontstaan op een eerdere verflaag die nog niet droog was.

5.Wat blije wolkjes erbij...

Bob Ross happy clouds

6.  Als er geen kleine wolken waren, dan zouden er ook geen grote zijn

Bob Ross babyclouds

7. Wolken zijn erg vrij, ze drijven door de lucht en hebben de hele dag plezier

Bob Ross free clouds

8. Bob Ross: "En nog een boom. Waarom stoppen als we zoveel lol hebben met bomen?"

9. Bomen kunnen ook eenzaam worden

Bob Ross lonely trees

10. Bob Ross: "Kijk om je heen. Schoonheid zit overal, je moet het alleen zien"

Bob Ross look around

Bob Ross verstond de kunst van het humoristisch zijn en kon goed relativeren. Over humor gesproken: in dit artikel vind je 9 quotes over ouder worden met een vleugje humor!

Wil jij ook leren schilderen als Bob Ross? Dat kan! Lees dan onze blog 'Schilderen als Bob Ross' en ontdek wat jij moet doen om net zo goed als de meester zelf te worden. We hopen jouw kunstwerken binnenkort te mogen bewonderen!

Lees ook:  De mooiste stillevens

Lees je graag citaten van eigen bodem? Lees dan ook deze 50 uitspraken van Toon Hermans.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down