Blue Monday

19 januari 2022
134
blue monday

Iedereen is niet elke dag van het jaar even vrolijk, opgewekt of energiek. Het kan tenslotte niet 365 dagen per jaar even leuk zijn. Een minder goede of positieve dag is vaak heel persoonlijk en voelt voor iedereen anders aan. Toch is een één dag in het jaar die over het algemeen als deprimerend wordt ervaren. Deze dag heet Blue Monday. Waarom deze dag als de meest deprimerend dag is bestempeld is geworden zullen we je allemaal vertellen. Wij hopen in ieder geval dat wij ervoor kunnen zorgen dat je dit jaar niet zult voelen dat het Blue Monday is.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday, ook wel blauwe maandag of depri maandag, is de naam die is gegeven aan de meest deprimerende dag van het jaar. De naam Blue Monday is afkomstig van de Engelse term “feeling blue” dit ook wel kan worden omschreven als neerslachtig, down of somber voelen. Waarom het “feeling blue” is en niet “feeling green” heeft met de geschiedenis van de zeilscheepvaart te maken. Vroeger had de kleur blauw namelijk in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Wanneer er op een schip een kapitein of officier werd verloren werd een blauwe band om het schip geverfd. Deze band maakte duidelijk dat het schip “blues” had, oftewel dat men in rouw was. Pas in 2005 werd Blue Monday pas echt vernoemd als de meest deprimerende van het jaar door een Britse psycholoog. Hij had namelijk zelf een formule bedacht waaruit bleek dat volgens berekeningen die dag de dag was waarop de meeste mensen zich treurig of neerslachtig voelden. Een reden daarvoor zou zijn dat de goede voornemens van het jaar zijn mislukt, de dagen donkerder zijn, het de eerste dag van de week is en de vakantie nog ver weg lijkt.

Lees ook:  Mathilde | Trouwen in de tijd van Fellini

Waarom Blue Monday?

Blue Monday valt meestal op de derde maandag van de maand januari. In 2022 is dat op 17 januari en 2023 op 16 januari. Niet gek ook dat de meest deprimerende dag plaatsvindt in de meest deprimerende maand van het jaar. Dit komt voornamelijk door de “winter blues”, deze zorgen ervoor dat door de lange nachten en korte dagen de winter enorm lang duurt. Veel mensen krijgen tijdens de maand januari te maken met een seizoensdepressie ofwel winterdepressie. Maar waarom juist januari een depressieve maand is en niet bijvoorbeeld februari of december? Dat komt omdat vaak in januari alle goede voornemens over boord worden gegooid en er geen leuke feestdagen in het vooruitzicht staan.

blue monday

Blue Monday tips

Ondanks dat januari als de meest depressieve maand en Blue Monday als de meest depressieve dag van het jaar wordt gezien, is het nog altijd aan jezelf hoe vrolijk, positief of blij je in het leven gaat staan tijdens deze dagen. We snappen hoe lastig dat dit soms kan zijn en daarom geven we je een aantal tips.

Binnen blijven heeft geen zin

Ondanks dat het in de winter niet altijd even lekker weer is om naar buiten te gaan zou je het toch wat vaker moeten doen. Buiten geeft je mentale gemoedstoestand namelijk een enorme boost. Het blauwe licht van de atmosfeer zorgt er namelijk voor dat er geluksgevoelens in jouw lichaam worden gecreëerd.  Daarnaast zorgt bijvoorbeeld wandelen, fietsen of hardlopen voor je dagelijkse beweging wat niet alleen goed is voor je mentale maar ook fysieke gesteldheid.

Lees ook:  Magisch onderwaterlandschap

Sociale interacties zijn en blijven belangrijk

Sociale interacties met je vrienden en familie zorgen ervoor dat jij tijdens de wat sombere dagen leuke activiteiten kunt ondernemen en plezier kunt ervaren. Daarnaast is het ook goed om met je naasten te delen hoe je je voelt als je ergens mee zit en dingen kunt bespreken als je even niet zo lekker in je vel zit. Wanneer je je somber voelt of niet lekker in je vel zit is het belangrijk om dit met anderen te delen. Zij kunnen je helpen om uit die negatieve spiraal te komen en anders naar dingen te gaan kijken. Daarnaast zullen ze je kunnen opvrolijken en je minder eenzaam laten voelen.

Een positieve mindset

Om positief in het leven te staan is een positieve mindset niet onbelangrijk. Probeer altijd stil te staan wat wel goed in het leven gaat in plaats van wat er allemaal niet goed gaat. Sta stil bij alle goede dingen en wees daar ook dankbaar voor. Wanneer je drie weken lang je focust op de positieve dingen in het leven zul je het leven automatische positiever gaan bekijken. Optimisme is tenslotte iets wat je kunt trainen.

Een voorbeeld van hoe je een positieve mindset kun trainen is door je dag met een succesmoment te beginnen. Een succesmoment kan voor iedereen verschillen maar begin de dag met iets waar je later trots op kunt zijn. Dus ga bijvoorbeeld eerst een rondje hardlopen of begin je dag met de lastigste of minst leuke taak van die dag of week. Door je dag te beginnen met iets waar je later trots op kan zijn word je vanzelf ook een stuk zelfverzekerder.

Lees ook:  Dit meisje schreef de woorden: What if I fall? Oh but my darling, what if you fly?

Wil jij je dag goed beginnen? Probeer dan eens om iedere ochtend te mediteren of lees eens wat vaker inspirerende uitspraken.  Het zijn tenslotte de kleine dingen die het doen in het leven.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings