Een unieke voetmassage! 11x blotevoetenpaden in Nederland en België

24 februari 2019
979
blotevoetenpad nederland

Op blote voeten het warme zand tussen je tenen voelen en af en toe een stukje de zee in voor verkoeling. Wandelen op het strand is heerlijk en rustgevend. Maar wist je dat je dit bevrijdende gevoel ook elders kunt ervaren? Verspreid door Nederland en België zijn namelijk blotevoetenpaden aangelegd. Dit zijn speciaal aangelegde paden die je leiden door bossen, grasvelden, modderpoelen en beekjes en waar je zonder zorgen met blote voeten over heen kunt lopen.

De verschillende ondergronden zoals stenen, gras, boomsnippers en water, zorgen voor een ware voetmassage. Blootvoets lopen is bovendien gezond. Het stimuleert het hart en de bloedsomloop, regelt de bloeddruk en zorgt voor een betere houding. Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om op blote voeten in de vrije natuur rond te lopen? Kom dan naar een van onderstaande blotevoetenpaden en ervaar het ultieme gevoel van vrijheid.

Komt het blotevoetenpad je bekend voor? In een eerder artikel lichtten we al vier andere paden uit.

1. Blote voetenpad Buitencentrum Drents-Friese Wold - Appelscha, Friesland

blotevoetenpad nederland

Trek je schoenen en sokken uit bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold en ga blootvoets op pad. "Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes." Wandelen over dit blotevoetenpad betekent wandelen in de wonderschone natuur van één van de grootste aangesloten bosgebieden van Nederland. Voor € 2,50 per persoon ontvang je een sleutel die je toegang geeft tot dit blotevoetenpad. Aan het einde van de route is er een wasplaats. Het pad is niet toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen. Andere routes, zoals de familieroute, is hier wel geschikt voor. Er zijn hier genoeg mogelijkheden!

Tip: het blotevoetenpad is tussen april en oktober te bewandelen. Kijk voor je langs wil gaan even op de website.

2. Blotevoetenpad Gouwe Voeten - Bovenkarspel, West-Friesland

blote voeten pad

In het westen van Friesland vinden we blotevoetenpad Gouwe Voeten. Hier geniet je tijdens een wandeling van de kruiden, de bloemen en het fruit dat je (mits beschikbaar) mag proeven! Langs de route zijn verschillende hindernissen die je kunt nemen, zoals lopen over boomstammen, een wiebelbruggetje en bruggetjes over het water. Wil je een hindernis niet nemen, dan loop je er gewoon langs. De hindernissen maken dit pad bijzonder geschikt en spannend voor kinderen.

Lees ook:  Maak kennis met de Big Five van Nederland -én ontdek waar je ze kunt vinden!

Website Blotevoetenpad Gouwe Voeten

3. Blote Voetenpad Helderse Vallei - Den Helder, Noord-Holland

blotevoetenpad nederland

Middenin natuurgebied De Helderse Duinen bevindt zich een unieke locatie, De Helderse Vallei. Vanuit dit bezoekerscentrum kunnen allerlei activiteiten worden ondernomen: het blotevoetenpad is er een van. Tijdens een wandeling over dit pad ontdek je Den-Helder in het klein: het bos Donkere Duinen, de Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Helder en het moerassige Mariëndal. De lengte van het pad (250 m) en de vele leuke "attracties" maken dit pad een ideaal dagje uit voor het gezin.

Website blotevoetenpad Helderse Vallei

4. Blotevoetenland Erve Brooks - Gelselaar, Gelderland

blotevoetenpad nederland

In Gelderland vinden we niet zozeer een blotevoetenpad als wel een heel land van ca. 1 hectare. Hier kun je heerlijk op blote voeten over diverse soorten ondergronden wandelen. Je vind hier een uitkijk toren en en waterbrug. Wandel door het water naar het eilandje in het meertje en rust lekker uit. Kinderen kunnen hun lol op met water en zand. Aan het einde van de route kun je je voeten wassen in grote ouderwetse teilen. Je sluit je bezoek aan Blotevoetenland af met de pannekoek van de maand.

Website Blotevoetenland Erve Brooks

5. Blotevoetenpad A. Vogel tuinen - 't Harde, Gelderland

blotevoetenpad nederland

Bij blotevoetenpad A. Vogel komen je zintuigen tot leven en ontdek je alles over kracht van de natuur. "Hoe voelt het om door kruiden te lopen? Wat is het effect van de pepermuntplant op een vermoeide voet? En hoe voelen verschillende grondsoorten tussen de tenen aan?" Het pad met verschillende ondergronden leid je door de bloeiende kruidenvelden en eindigt bij een waterbron. Ook leuk om te bezoeken is het Kruidentheehofje. Met de kruiden die je hier tijdens een wandeling plukt, maak je je eigen theemelange.

Lees ook:  Dwars door Limburg: dit zijn de mooiste wandelgebieden

Website Blotevoetenpad A. Vogel

6. Blotevoetenpad Landwinkel Valenkamp - Rosmalen, Noord-Brabant

blotevoetenpad

Dit blotevoetenpad begon met het idee van echtpaar Valenkamp om vanuit een boerderij mooie en leuke doelen te ontplooien. Het blotevoetenpad in Rosmalen is 1,4 kilometer lang en voorzien van verschillende ondergronden zoals houtsnippers, kiezels, modder en water. Er zijn verschillende bankjes om uit te rusten en voor kinderen zijn er verschillende kinderspeelplaatsen. Bij de Landwinkel vind je heerlijke producten voor bij een picknick bijvoorbeeld. En bij het naastgelegen terras geniet je van verse warme dranken, sapjes en huisgemaakt gebak.

Website Blotevoetenpand Rosmalen

7. Blotevoetenpark Christoffelhoeve - Elsendorp, Noord-Brabant

blotevoetenpad

Trek je schoenen uit en loop over het eerste blotevoetenpad van Noord-Brabant. Het blotevoetenpad heeft een lengte van 2 km en is geschikt voor jong en oud. Er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug. Vertrekpunt is het Christoffelhoeve in Elsendorp, waar ook nog andere dingen te doen zijn, zoals boerengolf, klootschieten en jeu de boules.

Website Blotevoetenpad Elsendorp

8. Blotevoetenpad Toon Kortoomspark - Deurne, Noord-Brabant

blotevoetenpad

In Deurne vind je naast het blotevoetenpad, een klankenpad waar je geluid en muziek kan maken. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, hangmatten, bankjes, tunnels en hutten. Na afloop is er de mogelijkheid de voeten te wassen en te drogen. Wie uit wil pakken, kan gaan voor de "Blotevoetenpad all-in" (€ 7,50). Je wordt dan in de watten gelegd met koffie of thee en diverse lekkernijen.

Kijk op de website voor de prijzen en de openingstijden.

9. Blotevoetenpad De Lieteberg - Zutendaal, Vlaanderen

blotevoetenpad nederland

Haal je oude kleren maar tevoorschijn en stroop je broekspijpen maar op. Het eerste blotevoetenpad in Vlaanderen is zeker een bezoekje waard. In Lieteberg ben je ver weg van drukte, verkeer en lawaai waardoor je je volledig kan concentreren op het lopen op blote voeten in de natuur. Dit zorgvuldig samengestelde parcours met diverse ondergronden biedt volop rustpauze mogelijkheden die bijdragen aan de ervaring van stilte. Op dit pad vind je bovendien vele elementen van spanning en beleving. Denk aan waterpartijen, steile hellingen, zandheuvels, een doolhof en een hangbrug.

Lees ook:  Wonen in harmonie met de natuur

Bezoek hier de website de Lieteberg en bekijk ook het filmpje.

10. Blotevoetenpad Gentbrugse Meersen - Oost-Vlaanderen

Blotevoetenpad

In Oost-Vlaanderen vind je een uitdagend en divers pad van zo'n 1 km. Het pad bestaat uit een natuurlijke ondergrond en evolueert mee met het weer en de seizoenen. Je wandelt er over diverse ondergronden zoals steentjes, gras en een zandheuvel, door modder en water. Na de wandeltocht kun je je voeten spoelen in de sloot en lekker later drogen aan het gras of de wind.

Website Gentbrugse Meersen

11. Blotevoetenpad in Oekene - West-Vlaanderen

Dit blotevoetenpad in Oekene is gelegen in een fruitboomgaard en naast een speelplein. "Een sappige appel of peer plukken, is toegestaan. Na het stappen, ligt een appeltje voor de dorst dus zo bij de hand." De beste periode om dit pad te bezoeken is de lente. De fruitblomen staan dan in bloei wat zorgt voor een prachtig schouwspel.

Hier lees je alles over het pad in Oekene.

Goed om te weten: Honden zijn niet toegestaan op een blotevoetenpad en het is aan te raden niet al te mooie kleding aan te trekken.

Ga jij graag op onderzoek uit in de natuur? Wij verzamelden prachtige (verborgen) tuinen in Nederland die ideaal zijn voor een dagje uit. Wat dacht je van een bezoek aan pluktuin, een theetuin, of een Hortus Botanicus bijvoorbeeld?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Bekijk ook: De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver weg van de bewoonde wereld

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down