Waarom kunstenares Yayoi Kusama (91) een obsessie voor bloemen heeft

26 maart 2019
294

De Japanse kunstenares Yayoi Kusama denkt er niet aan om op de houden met werken zoals wij in een eerder artikel beschreven. Nog niet zo lang geleden was er weer een bijzonder kunstwerk van haar te bewonderen. Een interactief project waarbij de toeschouwer een actieve rol in het ontstaan van het werk werd toebedeeld.

Yayoi Kusama

Yayoi is een van de meest gevierde nog levende kunstenaars op dit moment. Ze is al meer dan zestig jaar als kunstenares werkzaam en ze wil niets weten van ophouden. Yayoi staat bekend om haar enorme installaties die thema's als oneindigheid en verdwijnen uitdragen. Met haar obsessieve gebruik van stippen en netwerken refereert ze aan de hallucinaties die zij haar leven lang al heeft.

Obsessie voor bloemen

Het idee voor haar kunstwerk "Flower obsession" stamt uit de kindertijd van Yayoi.

Op een dag, nadat ik had zitten staren naar een patroon van rode bloemen op het tafelkleed, keek ik op en zag ik het plafond, de ramen en de muren bedekt met dat zelfde patroon. Ik zag de hele kamer, mijn eigen lichaam en het universum bedekt met rode bloemen en ik voelde dat mijn ziel werd uitgewist ... op dat moment was het geen illusie maar realiteit.

Met de installatie Flower obsession werd een gemeubileerde ruimte als het ware opnieuw gestoffeerd. Yayoi nodigde bezoekers uit om nep gerbera's en stickers van bloemen overal waar dat maar kon aan te brengen. Gedurende de tentoonstelling (die vier maanden duurde) veroverde de wildgroei aan rode bloemen alle oppervlakten, liet de wildgroei de kamer langzamerhand verdwijnen maar liet het de ruimte tegelijkertijd transformeren in een spectaculaire omgeving.

Lees ook:  Indrukwekkend: 10.000 krioelende porseleinen kevers

Yayoi Kusama 10

Yayoi Kusama 11

Yayoi Kusama 9

Yayoi Kusama 2

Yayoi Kusama 3

Yayoi Kusama 4

Yayoi Kusama 6

yayoi kusama 8

Yayoi Kusama 7

Yayoi Kusama 1

Eerder maakte Yayoi al eens een soortgelijk kunstwerk maar dan met stippen en niet aangebracht door volwassenen maar door honderden kinderen; ze noemde de installatie "The obliteration room" wat vrij vertaald naar het Nederlands "de verdwijn kamer" betekent.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings