Sargy Mann is een kunstenaar in hart en nieren. Zijn hele leven lang was schilderen al een manier om visuele metaforen te vinden voor de dagelijkse realiteit om hem heen. 25 jaar geleden werd hij blind; het was een geleidelijk proces waarin hij zich jarenlang probeerde voor te bereiden op een leven zonder enig zicht. Wat er vervolgens gebeurde had hij niet voor mogelijk gehouden, totdat het de werkelijkheid bleek.
[quote text_size="medium"]
Als je onderwerp bestaat uit je eigen ervaring, dan hoef je alleen maar een ervaring te hebben om een onderwerp te creëren.
[/quote]
Na het laatste fatale incident aan zijn ogen kwam Mann weer thuis. Tastend in het duister vond hij zijn weg naar zijn atelier. Zijn zicht was dan wel verdwenen, maar niet zijn drang om te schilderen. Met het gevoel dat hij toch niets te verliezen had, pakte hij zijn kwasten en begon aan een vers canvas.
"Ik zette mijn kwast op het doek om een blauwe lucht te schilderen, en het meest buitengewone overkwam me: ik zag letterlijk de blauwe lucht. Ik zag het!" Zich terdege bewust van zijn visuele blindheid realiseerde Mann zich dat het beeld zich als een ervaring in zijn hersenen moest vormen. Na een tijdje kwam zijn dochter binnen: "Pap, dat is eigenlijk best mooi, wat je maakt".
"Well, well," dacht Man verrast, "er is blijkbaar toch een leven na blindheid."
Zijn optimisme en doorzettingsvermogen zijn enorm inspirerend. Mann laat zien dat er altijd een weg is, en dat je je niet moet laten tegenhouden door de geldende orde. In zijn geval: 'als je blind bent, kun je niet schilderen'. Wat dat betreft had Mann een goed voorbeeld aan Beethoven, die doof werd.
Mann ontwikkelde een geniaal systeem waarmee hij zijn schilderijen vervaardigt: van kneedbare posterlijm maakt hij eerst 'coördinaten' op het canvas, deze helpen hem om te bepalen hoe de vormen lopen en waar welke kleur moet komen. Mann: "Als je onderwerp bestaat uit je eigen ervaring, dan hoef je alleen maar een ervaring te hebben om een onderwerp te creëren."
In dit mooie filmpje is Sargy Mann aan het woord en zie je hem aan het werk in zijn studio. Echt even de moeite waard!

Lees ook:  Peter Paul Rubens: de man achter het Rubensfiguur

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden oma

Beginnende yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings