Deze blinde man kan voor het eerst een portret van zichzelf ‘zien’ in een tastbaar kunstwerk van 4000 schroeven

8 augustus 2016
394

Hoewel kunst voornamelijk een visueel medium is, betekent dat niet dat blinde mensen hier helemaal niet van kunnen genieten. Het probleem is echter dat ze het wel op een andere manier ervaren, dus in musea moeten deze mensen voornamelijk beelden in hun hoofd vormen aan de hand van omschrijvingen. De meeste kunst is immers ‘verboden om aan te raken’. Tijdens een expositie van kunstenaar Andrew Myers was dat echter precies wat er gebeurde. Een blinde man voelde aan zijn schilderijen van schroeven en “op dat moment kon hij bijna zien,” zegt Meyers. De ervaring ontroerde hem diep.

Portret van George Wurtzel

Myers wilde het moment graag opnieuw creëren en hoorde over handwerker George Wurtzel. Wurtzel is al zijn hele leven blind maar werkt toch als houtbewerker en kunstenaar. Daarnaast leert hij andere blinde mensen zijn vakmanschap in het Enchanted Hills Camp in Napa Valley. Om zijn eigen kunst en die van zijn leerlingen tentoon te stellen, bouwt hij een schuur om tot het ‘Tastbare Kunstcentrum’. Andrew Myers wilde hier ook graag een bijdrage  aan leveren en maakte daarom een tastbaar kunstwerk voor zijn nieuwe vriend.

Een ontroerende verrassing 

In samenwerking met Cantor Fine Art zorgde Meyers voor een leuke verrassing voor het Tastbare Kunstcentrum van Wurtzel. Andrew Meyers maakte een portret van 4000 schroeven van de blinde houtbewerker. Deze schroeven draait hij allemaal op verschillende dieptes in een houten plaat zodat de vorm van een gezicht er duidelijk in te voelen is. In onderstaande video is te zien hoe Wurtzel voor het eerst het portret van zichzelf ‘ziet’ door met zijn handen te voelen. Ook laat hij heel trots het portret zien aan zijn blinde leerlingen. Erg mooi..

Lees ook:  De schoonheid van een regenachtige dag

Myers - Wurtzel (5)

Andrew Myers

Myers - Wurtzel (2)

Myers - Wurtzel (3)

George Wurtzel

Myers - Wurtzel (1)

Myers - Wurtzel (4)

Via: Viral Nova

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down