Deze blinde man kan voor het eerst een portret van zichzelf ‘zien’ in een tastbaar kunstwerk van 4000 schroeven

1091 VIEWS
Deze blinde man kan voor het eerst een portret van zichzelf ‘zien’ in een tastbaar kunstwerk van 4000 schroeven

Hoewel kunst voornamelijk een visueel medium is, betekent dat niet dat blinde mensen hier helemaal niet van kunnen genieten. Het probleem is echter dat ze het wel op een andere manier ervaren, dus in musea moeten deze mensen voornamelijk beelden in hun hoofd vormen aan de hand van omschrijvingen. De meeste kunst is immers ‘verboden om aan te raken’. Tijdens een expositie van kunstenaar Andrew Myers was dat echter precies wat er gebeurde. Een blinde man voelde aan zijn schilderijen van schroeven en “op dat moment kon hij bijna zien,” zegt Meyers. De ervaring ontroerde hem diep.

Portret van George Wurtzel

Myers wilde het moment graag opnieuw creëren en hoorde over handwerker George Wurtzel. Wurtzel is al zijn hele leven blind maar werkt toch als houtbewerker en kunstenaar. Daarnaast leert hij andere blinde mensen zijn vakmanschap in het Enchanted Hills Camp in Napa Valley. Om zijn eigen kunst en die van zijn leerlingen tentoon te stellen, bouwt hij een schuur om tot het ‘Tastbare Kunstcentrum’. Andrew Myers wilde hier ook graag een bijdrage  aan leveren en maakte daarom een tastbaar kunstwerk voor zijn nieuwe vriend.

Een ontroerende verrassing 

In samenwerking met Cantor Fine Art zorgde Meyers voor een leuke verrassing voor het Tastbare Kunstcentrum van Wurtzel. Andrew Meyers maakte een portret van 4000 schroeven van de blinde houtbewerker. Deze schroeven draait hij allemaal op verschillende dieptes in een houten plaat zodat de vorm van een gezicht er duidelijk in te voelen is. In onderstaande video is te zien hoe Wurtzel voor het eerst het portret van zichzelf ‘ziet’ door met zijn handen te voelen. Ook laat hij heel trots het portret zien aan zijn blinde leerlingen. Erg mooi..

Lees ook:  Verfijnde illustraties geven deze strandkiezels een charmante metamorfose

Myers - Wurtzel (5)
Andrew Myers

Myers - Wurtzel (2)

Myers - Wurtzel (3)
George Wurtzel

Myers - Wurtzel (1)

Myers - Wurtzel (4)

Via: Viral Nova

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars