Blauwe bijen

1798 VIEWS
Blauwe bijen

We hebben het aan het Amerikaanse leger te danken dat wij bijen in een heel nieuw licht kunnen zien. Sam Droege, hoofd van het programma van het U.S. Geologisch Onderzoek, is al jaren bezig om alle 4000 bijensoorten in kaart te brengen in Noord-Amerika. Het is minder makkelijk dan het lijkt om al deze bijen correct te identificeren; sommigen zijn namelijk ongelooflijk klein – soms kleiner dan een rijstkorrel…

Hij kreeg hulp van de afdeling van Volksgezondheid binnen het leger. Een moleculaire bioloog ontwikkelde een camera met zo’n gevoelige plaat dat zichtbaar wordt op welke manier insecten steken. Fascinerend is dat toen Droege zijn bijen met deze camera fotografeerde, de bijen vaak helemaal niet zwart met geel bleken te zijn zoals gedacht, maar er juist een levendige klederdracht van blauwe, roze en groene kleuren op na houden.

Dat is een positief inzicht: bijen zijn een belangrijke indicator voor de gesteldheid van onze leefomgeving. Als het leven zo kleurrijk is als het palet van deze bijen, dan tekenen wij ervoor!

bijen1 bijen2 bijen3 bijen8 bijen4 bijen6 bijen7 bijen5

Via: Sam Droege

MEER INSPIRATIE

De honingjagers van de Himalaya
9 tips om je buitenruimte bij- en hommelvriendelijk te maken
Met deze unieke korven kun je bijen tegelijkertijd bewonderen én helpen
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet