In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij

3942 VIEWS
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij

De biologische supermarkt Ekoplaza heeft onlangs haar eerste winkel met bijna 700 plasticvrije producten geopend in Amsterdam. En daarmee is deze winkel direct ook de eerste plasticvrije supermarkt ter wereld.

Ekoplaza sloeg voor dit mooie initiatief de handen ineen met Plastic Soup Foundation (Amsterdam) en de internationale organisatie A Plastic Planet (Londen) als reactie op de internationaal steeds groter wordende ‘plastic soep’.

Reizende biologische supermarkt

De winkel- omgedoopt tot Ekolab– is in feite een pop-up store die twee maanden (tot en met mei 2018) open blijft. Daarna is het de bedoeling dat de winkel telkens doorreist naar een andere locatie om ook op andere plekken bewustzijn te creeren over onze bijdrage aan het plastic probleem. En uiteraard om in te spelen op wat we hiertegen kunnen doen.

Verbeter het milieu, begin bij jezelf

Eigenlijk komt het neer op de alom bekende slogan: verbeter het milieu, begin bij jezelf. En dat kan dan bijvoorbeeld door plasticvrije boodschappen te halen bij Ekolab.

In de winkel staan verschillende borden die uitleg geven over de producten in de schappen. Zo kom je er in het theeschap achter dat de verschillende doosjes thee niet in folie zijn gewikkeld en dat de verpakking volledig composteerbaar is.

Bij de glazen potten en flessen deelt de winkel haar visie op het invoeren van statiegeld als prima alternatief voor plastic. Hummus vind je bijvoorbeeld in glazen potten en zo voegt de winkel daad bij het woord.

Lees ook:  Chocolade kan je leven redden..

‘Papier is een prima alternatief voor plastic’, kopt een ander bord bij een schap vol papieren zakken bloem en meel.

Artikel gaat verder onder de foto’s

Biologische supermarkt

Biologische supermarkt

Biologische supermarkt

Biologische supermarkt

Biologisch afbreekbare verpakkingen

Daarnaast liggen de schappen in de biologische supermarkt vol met producten die in afbreekbaar materiaal zijn verpakt. Grote borden attenderen het winkelend publiek hierop, omdat dit materiaal op het eerste oog lijkt op het (schadelijke) plastic zoals we dat vaker tegenkomen.

Zo liggen sla en gesneden groenten, maar ook noten en zaden uitgestald in zakjes van biomateriaal dat binnen 12 weken composteert in koolstof, water en aarde. Daarnaast zijn de verpakkingen voorzien van een sticker (keurmerk) met de woorden ‘plastic free’.

Ben je de komende twee maanden in de buurt van Amsterdam, dan is een bezoek brengen aan deze winkel zeker de moeite waard. Lukt dat niet dan kun je altijd nog een kijkje nemen in de webshop.

De plasticvrije winkel van Ekoplaza is uiteraard niet het enige initiatief in de strijd tegen de plastic soep. Gelukkig maar, want elke bijdrage helpt. Zo ook de eetbare waterbubbels als alternatief voor plastic waterflessen.

MEER INSPIRATIE

Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust
Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites