Biografie panel | Hortense, de vergeten koningin van Holland

20 augustus 2015
461
Hortense biografie

[quote text_size="medium"]
Love is a woman’s whole existence
It’s only an episode in the lives of men
[/quote]
Prachtig zijn de versregels van Lord Byron die een treffend beeld geven van het veelbewogen leven van Hortense de Beauharnais, een vrouw die we in Nederland zo goed als vergeten zijn. Toch is haar verhaal zeer de moeite waard.
Want wie was deze vergeten koningin van Holland?
Hortense de Beauharnais leefde van 1783 tot 1837. Ze was de dochter van Josephine de Beauharnais, die een tweede huwelijk sloot met Napoleon Bonaparte. Napoleon was dol op zijn mooie en getalenteerde stiefdochter en in haar jeugd heeft het haar dan ook aan niets ontbroken. Samen met haar moeder en broertje woonde ze in Chateau Malmaison, en organiseerde fantasievolle balletten en toneeluitvoeringen op hun eigen landgoed en bracht de Parijse adel in vervoering met haar piano- en harpspel.

Hortense in Holland

Ze had alleen de pech dat ze met een broer van Napoleon moest trouwen. Uithuwelijken om bijvoorbeeld politieke redenen was in die tijd de gewoonste zaak van de wereld en haar moeder had er – als vrouw van Napoleon – politiek en financieel belang bij dat de familie Bonaparte zoveel mogelijk aan de familie Beauharnais gekoppeld werd. Maar Hortenses echtgenoot, Lodewijk Napoleon, ontpopte zich als een manke, achterdochtige en chagrijnige man die haar letterlijk in haar appartementen opsloot, altijd bang dat zij zich met andere mannen zou inlaten.
[quote text_size="medium"]
"Ze miste het warme Frankrijk dat zinderde van erotiek , literaire salons en grote feesten; waar de zon altijd scheen en waar haar familie – met name haar moeder en stiefvader Napoleon – woonden"
[/quote]
Uit haar huwelijk met Lodewijk Napoleon werden 3 jongens geboren die Hortenses lust en leven waren. Toen haar man op last van Napoleon de opdracht kreeg om het veroverde Holland te gaan besturen, ging Hortense met tegenzin mee. Benoemd als koning en koningin verhuisden ze naar een - zoals Hortense het ervoer - koude, afstandelijke, donkere en naargeestige omgeving. Ze miste het warme Frankrijk dat zinderde van erotiek , literaire salons en grote feesten; waar de zon altijd scheen en waar haar familie – met name haar moeder en stiefvader Napoleon – woonden.

Lees ook:  Biografie panel | Leonard Cohen: geboren voor de melancholie

Talent gaat niet verloren

[quote text_size="medium"]
"Franz Liszt speelde op haar piano, de jonge schrijver Alexandre Dumas lag aan haar voeten toen ze zijn lievelingsromance zong en de dichter Lord Byron kwam bij haar logeren"
[/quote]
Toen Hortense tijdens haar verblijf in Holland tot overmaat van ramp ook nog haar oudste zoon verloor (hij stierf aan de mazelen), vluchtte ze terug naar Frankrijk en is het huwelijk niet meer geconsumeerd. Toch keerde ze uiteindelijk terug naar haar expressieve leven. In een klein kasteeltje aan de Bodensee schilderde en componeerde ze en ze stond in nauw contact met vele beroemde kunstenaars. Franz Liszt speelde op haar piano, de jonge schrijver Alexandre Dumas lag aan haar voeten toen ze zijn lievelingsromance zong en de dichter Lord Byron kwam bij haar logeren.
In de biografie van Hortense heeft Thera Coppens niet alleen het tragische leven van Hortense, maar ook de tijdsgeest op onuitputtelijke wijze weergeven. Ze schetst een levendig en overzichtelijk beeld van de politieke omstandigheden (onder andere de opkomst en val van Napoleon) en de zeden en gewoonten van de tijd, zoals het uithuwelijken en de rol van vrouwen in het algemeen. Het boek is heel goed gedocumenteerd en toch leest het als een roman over een gepassioneerde vrouw die lijdt onder de druk van haar omgeving en tijdsgeest. Een aanrader!
Meteen lezen? Bestel het boek hier.
Hortense, de vergeten koningin van Holland; door Thera Coppens, Meulenhoff, 2012
[hr]
In het Biografie panel brengen lezende Paradijsvogels hun favoriete biografieën onder de aandacht. Ze lichten een tipje van de sluier op over de persoon achter de dichter, kunstenaar of filosoof, en vertellen u waarom u dit boek écht niet kunt laten liggen. De bijdrage van deze maand is geschreven door Jopje Franssen: kunsthistorica met een voorliefde voor Russische schoonheid en 19e eeuwse adel. Weggedoken in een boek (be)leeft ze mee met de levens van de ene na de andere bijzondere persoon.
 
hortense biografie

Lees ook:  Biografie panel | Adriaan van Dis over de laatste dagen met zijn moeder

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

De voordelen van een sociale media cleanse

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings