
Rode draad in het leven van Einstein was zijn verzet tegen de gevestigde orde. Een succesvolle bolleboos die moeiteloos alle opleidingen en carrièrestappen doorloopt? Helemaal niet! Het kostte hem veel moeite om het diploma van het Polytechnikum in Zurich te verkrijgen en later in zijn leven zou het evenveel moeite kosten om een baan op zijn niveau te bemachtigen. Einstein, de briljante wetenschappen werkte jarenlang aan zijn ideeën over de relativiteitstheorie terwijl hij een baantje had als klerk op een patentbureau! Toen hij in 1913 een aanstelling kreeg als hoogleraar in Berlijn vond hij dat eigenlijk veel te ambtelijk: ‘ik ga naar Berlijn als een Academieman zonder enige verplichting in plaats van als een levende mummie. Ik kijk nu al uit naar dit zware beroep’ schreef hij cynisch aan een collega.
Een nieuwe kijk op natuurkunde
Maar Einsteins minachting voor gezag en zijn vermogen om gedachte-experimenten te visualiseren vormden uiteindelijk ook de basis voor zijn briljante ontdekkingen. Terwijl de 1e Wereldoorlog was uitgebroken, publiceerde Einstein zijn nieuwste ontdekkingen op basis van de relativiteitstheorie, ‘de choreografie voor een kosmische dans van ruimte, tijd, materie en energie’. De theorieën werden ervaren als van een onvergetelijke schoonheid, ze boden een volstrekt nieuwe kijk op de werkelijkheid. Einstein was pas 36 jaar!
[quote text_size="medium"]
"Tijdens zijn verblijf in Amerika verwierf Einstein met zijn spitsvondige en puntige antwoorden op vragen van de pers een soort sterrenstatus"
[/quote]
Vanaf 1934 woonde de Joodse Einstein (ten gevolge van het de opkomst van Hitler en de Jodenvervolging in Europa) permanent in Amerika. Tijdens zijn verblijf daar verwierf hij met zijn spitsvondige en puntige antwoorden op vragen van de pers een soort sterrenstatus. Einstein kwam in contact met de groten der aarde o.a. met Charlie Chaplin die de gedenkwaardige woorden sprak: ‘ik word toegejuicht omdat iedereen me begrijpt, u wordt toegejuicht omdat niemand u begrijpt’
In zijn nieuwe Heimat deed Einstein geen opzienbarende vindingen meer, onder meer omdat hij de moderne fysica, de kwantummechanica (waarvoor hij zelf nota bene de basis had gelegd) niet meer kon zien als ‘de ontsluiting van de geheimen van de hemelse Vader’. Maar zijn jeugdige opstandigheid en vindingrijkheid waren ook wat uitgeblust en omgezet in kritische beschouwingen: ‘me verzettend tegen elke vorm van autoriteit, ben ik zelf een autoriteit geworden,’ placht hij te zeggen.
Nuchtere wetenschapper met een nobele missie
Niettemin speelde Einstein nog wel een cruciale rol ten dienste van de Amerikaanse regering. De 2e Wereldoorlog was inmiddels uitgebroken en men was er in geslaagd met uranium een atoom te splitsen, m.a.w. de atoombom te ontwikkelen. Uit angst hiervoor stonden de laatste tien jaar van Einsteins leven in het teken van zijn politieke missie voor een vreedzame internationale samenwerking.
[quote text_size="medium"]
"ik heb geen bijzondere talenten, ik ben alleen enorm nieuwsgierig"
[/quote]
Wat opvalt tijdens het lezen van dit boek over Einstein zijn vooral zijn menselijkheid en zijn nuchtere kijk op het leven. Hoe kan het ook anders voor de ontdekker van de relativiteitstheorie? Toen Einstein op 76-jarige leeftijd stierf aan een aneurisma, concludeerde hij, zijn leven overziend: ‘ik heb geen bijzondere talenten, ik ben alleen enorm nieuwsgierig’.
Hopeloos complex of eindeloos boeiend? Discussieer mee!
Zou ik dit boek aanraden? Ja en nee. Hoe bijzonder het leven van Einstein ook was, en hij sterk deze man mij ook intrigeert, het lezen van dit boek was geen gemakkelijke opgave! Het is een volledige bundeling van zowel het leven als het werk van Einstein, en vele bladzijden van het dikke boek zijn dan ook gewijd aan zijn bevindingen, waaronder de alom bekende formule E=mc2 (energie = massa x lichtsnelheid in het kwadraat) en het gegeven dat er geen absolute tijd is. De bespiegelingen over het persoonlijke leven van Einstein zijn meer dan de moeite waard, maar zonder wis- en natuurkundige voorkennis is een hoop geduld nodig om de wetenschappelijke uiteenzettingen te lezen...
Een bijzonder boek dus, over een bijzondere man. Jobje heeft zo haar twijfels over de toegankelijkheid van dit dikke boek, maar kwam tijdens het lezen wel vele interessante wetenswaardigheden tegen over het leven van Einstein. Omdat we benieuwd zijn wat ú ervan vindt verloten we 5 boeken: schrijf u onderstaand in voor de updates van het biografie panel, maak kans op een exemplaar van Einstein en laat ons weten wat u ervan vond!
[mc4wp_form id="18568"]
Heeft u Einstein al gelezen? Discussieer dan vooral ook mee in het reactieveld onderaan de pagina!
[hr]
Einstein; door Walter Isaacson, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2015
[hr]
In het Biografie panel brengen lezende Paradijsvogels hun favoriete biografieën onder de aandacht. Ze lichten een tipje van de sluier op over de persoon achter de dichter, kunstenaar of filosoof, en vertellen u waarom u dit boek écht niet kunt laten liggen. De bijdrage van deze maand is geschreven door Jopje Franssen: kunsthistorica met een voorliefde voor Russische schoonheid en 19e eeuwse adel. Weggedoken in een boek (be)leeft ze mee met de levens van de ene na de andere bijzondere persoon.