Bindingsangst: wat is het en hoe kom je eraf?

17 oktober 2020
674

Voor veel mensen is een relatie iets heel natuurlijks. Het overkomt ze, verrast ze en ze gaan voor de volle 100% voor de andere persoon. Er is echter ook een groot deel waarbij het niet zo eenvoudig gaat. Sommige mensen hebben issues met zich hechten aan een ander. Herken jij dat bij jezelf? In dat geval is er een kans dat je last hebt van bindingsangst. Wat bindingsangst precies is en wat je er tegen kunt doen lees je in dit artikel.

Wat is bindingsangst?

Mensen met bindingsangst ervaren angst en stress wanneer ze merken dat iemand te dichtbij komt. Zij vinden het moeilijk om zich te hechten aan iemand. Wanneer je last hebt van bindingsangst merk je dat je afstand wilt nemen wanneer een ander te dichtbij komt. Daarom blijven contacten bij mensen met dergelijke angsten altijd heel oppervlakkig; niemand kan door de spreekwoordelijke muren heen komen.

Mensen met bindingsangst hebben geen tot weinig vrienden. Liefdesrelaties gaan zij vaak al helemaal niet aan; in een liefdesrelatie moet je iemand immers helemaal goed leren kennen. Dit betekent uiteraard niet dat mensen met bindingsangst geen behoefte hebben aan relaties, vrienden en liefde. De angst om te binden is echter vaak te groot, waardoor ze zoiets liever uit de weg gaan.

Waar wordt bindingsangst door veroorzaakt?

Bindingsangst wordt als zeer vervelend ervaren en kan een sociaal leven volledig in de weg staan. Je krijgt echter niet zomaar te maken met bindingsangst. Mensen met deze angst hebben meestal iets meegemaakt toen ze jong waren. Wanneer de hechting op jonge leeftijd met je ouders of verzorgers niet op de juiste manier verloopt, kun je daar later last van krijgen. Hechting is namelijk ontzettend belangrijk voor een kindje. Dit heeft invloed op hoe je later met mensen in sociale relaties omgaat.

Lees ook:  Narcisme: iedereen heeft er een beetje last van

Heb je vroeger bijvoorbeeld te weinig aandacht gekregen? Of was de omgeving waarin je opgroeide niet veilig en warm? Dit kun je merken wanneer je ouder bent. In sommige gevallen uit dit zich in bindingsangst; in andere gevallen kun je last krijgen van verlatingsangst of andere sociale problemen. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die hierdoor andere mensen minder goed vertrouwen en daarom maar niet beginnen aan relaties. Bindingsangst kan ook ontstaan wanneer je iets ouder bent en wanneer je te lang een ongezonde relatie hebt gehad.

Symptomen van bindingsangst: wat merk je?

Bindingsangst kent verschillende symptomen. Misschien herken je een van de onderstaande symptomen of wellicht wel meerdere.

  • Je vindt het moeilijk om een sociale relatie aan te gaan.
  • Je hebt nog nooit een relatie gehad.
  • Heb je toch een relatie gekregen? In dat geval duurt zo'n relatie nooit lang.
  • Jij bent vaak degene die een relatie stopt of uitmaakt.
  • Je hebt snel twijfels binnen een relatie.
  • Je deelt niet snel persoonlijke gevoelens en emoties binnen een relatie.
  • Van een lange relatie of een stabiele relatie krijg je een benauwd gevoel.
  • Je hebt vaak ruzie met een partner of een vriend of vriendin.

Wat kun je doen tegen bindingsangst?

Hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die het wel prima vinden om geen relatie(s) te hebben, heeft het grootste deel van de mensen met bindingsangst last van de stoornis. Een van de eerste stappen om van bindingsangst af te komen, is door te erkennen dat je een probleem ervaart. Wanneer je zal blijven volhouden dat je nergens last van hebt, is het lastig om er iets aan te kunnen doen. Vervolgens ga je op zoek naar de oorzaak van het probleem: is dit iets wat je alleen op kunt lossen? Of heb je hulp van buitenaf nodig? Vaak helpt het om je problemen en angsten op te schrijven en jezelf bepaalde doelen voor te leggen. Praat erover met anderen en lees je in in bindingsangst.

Lees ook:  Krijg rust en stabiliteit door seleniet

Veel mensen met bindingsangst gaan naar de psycholoog om bepaalde zaken uit het verleden te bespreken en te koppelen aan de angst. Samen ga je op zoek naar een passende manier waarmee je stap voor stap kunt werken aan je bindingsangst. Heb je al een relatie en merk je dat je dat lastig vindt? Ga dan samen op zoek naar een oplossing. Blijf altijd communiceren en wees eerlijk over hoe je je voelt; hoe moeilijk dat ook is. Een bezoek aan een relatietherapeut kan enorm helpen voor stellen waarvan één iemand kampt met bindingsangst.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings