Alles voor een bezoek aan het Baskische Bilbao

13 november 2020
617

Als het aankomt op stedentrips in Spanje zijn de steden Barcelona en Madrid vaak de meest gekozen opties. Vreemd is dit natuurlijk niet, het zijn de grootste steden van het land en hebben enorm veel te bieden. Toch zijn er op de Spaanse bodem een aantal geweldige alternatieven. Steden waar misschien niet direct aan wordt gedacht, maar je zonder enige twijfel een onvergetelijke ervaring zullen bezorgen. Bilbao is er hier absoluut een van.

Deze grote stad is gelegen in het Baskenland en staat boordevol bezienswaardigheden en biedt uitgebreide mogelijkheden voor het ondernemen van activiteiten. Daarnaast is de stad gelegen aan de Atlantische kust, wat het ook direct een goede bestemming maakt voor een bezoek aan het strand.

Toch is de stad nog zoveel meer dan alleen de toeristische hotspots. Zo ontmoeten moderne kunst en architectuur elkaar, vind je er een oneindig aantal gekleurde straatjes en steegjes, en behoren de pleinen tot de absolute blikvangers van de stad. En hoewel er ook hier toeristen te vinden zijn, is de stad op het gebied van drukte niet te vergelijken met steden als Barcelona en Madrid.

Kortom, het is tijd voor een bezoek aan het historische Bilbao. Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden, bereikbaarheid en beste reistijd voor je op een rij gezet!

Casco Viejo – De Oude Stad

De oude stad van Bilbao – beter bekend als de Casco Viejo – is gelegen op de oever van de rivier en strekt zich uit over een groot gedeelte van de stad. Dit gedeelte van de stad staat vol met historische gebouwen en bezienswaardigheden, maar eigenlijk is de route naar de er naar toe al een beleving op zich. Casco Viejo is namelijk door maar liefst vijf bruggen verbonden met het nieuwe gedeelte van de stad – en deze bruggen zijn een bezoek absoluut waard.

De kern van de Casco Viejo ligt rond de Siete Calles, ook wel de zeven straten genaamd. Deze straten bestaan vaak uit pittoreske steegjes en staan vol met cafés, restaurants en leuke winkeltjes. Het is dan ook niet vreemd om te bedenken dat winkelen hier behoort tot een van de topactiviteiten.

Maar niet alleen voor de shoppers onder ons is er veel om van te genieten. Zo ligt de oude stad ook rond de belangrijkste verkeersader van dit gedeelte van de stad, de Paseo del Arenal. Hier vlakbij ligt het Teatro Arriaga, een schitterend theater is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Sinds deze tijd is het theater nog gerenoveerd en is het inmiddels uitgegroeid tot het culturele centrum van de stad. Ook opera, theatervoorstellingen en concerten vinden hier nog altijd regelmatig plaats.

Verderop in de oude stad kom je de San Nicolás de Bari tegen. Deze historische kerk beschikt over een geweldig interieur en exterieur en dateert maar liefst vanuit de 14e eeuw. De kerk is een aantal eeuwen later nog volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht, maar de sporen vanuit een inmiddels vervlogen tijd zijn nog altijd te bewonderen.

La Plaza

La Plaza, ook wel bekend als de Mercado de la Ribera, is zonder enige twijfel een van de belangrijkste plaatsen binnen de stad Bilbao. Deze enorme overdekte markthal is binnen Europa de grootste in zijn soort en ligt vol met allerlei heerlijke producten. Vlees, vis, kaas, groenten en fruit, en nog veel meer; het is hier allemaal te vinden.

De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag en je hoeft zeker niet direct iets te kopen om te kunnen genieten van een bezoek aan La Plaza. Simpelweg het maken van een wandeling hier is al voldoende om er een onvergetelijk en kleurrijk bezoek van te maken. Bovendien zijn er vele stands waar je de heerlijke regionale producten even kunt proeven.

San Juan de Gaztelugatxe

Bilbao staat vol met geweldige bezienswaardigheden, maar ook net buiten de stad is er meer dan voldoende om te ontdekken. Voor iedereen die op zoek is naar wat avontuur is het eiland San Juan de Gaztelugatxe een aanrader te noemen. Het eiland is gelegen aan de Baskische kust en ligt op een kleine afstand van de stad.

Toch is het wel eerlijk om aan te geven dat het woord eiland wellicht iets teveel van het goede is. Waarbij we bij eilanden vaak al snel denken aan Thailand, de Caraïben of in het geval van Spanje: de Canarische eilanden, is San Juan de Gaztelugatxe met zijn lengte van 270 iets minder omvangrijk. Dat het eilandje over slechts kleine afmetingen beschikt betekent echter niet dat een bezoek niet de moeite waard is.

Gaztelugatxe is namelijk met het vasteland verbonden door een stenen trap en volgens de legende hebben hier vroeger piraten op het eiland gewoond. Het hoogste punt van het eiland biedt plaats aan een klooster uit de 12e eeuw. Een bezoek aan dit gedeelte lijkt meer op een levensechte film.

Maar ook voor de duikers is er voldoende om van te genieten. Zo zijn er verschillende mysterieuze onderwatergrotten om te ontdekken. En ook hier lijkt het soms alsof je in een ware avonturenfilm bent beland.

Guggenheim-museum

Een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden van Bilbao is het Guggenheim-museum. Het gebouw zelf is al een waar kunstwerk te noemen en is een van de toplocaties in de stad. De architectuur van het gebouw is afkomstig vanuit de vorige eeuw en is ontworpen aan de hand van speciale software vanuit de lucht- en ruimtevaart. Dankzij deze toepassingen heeft het gebouw zijn iconische uiterlijk gekregen.

Lees ook:  Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Maar het exterieur is absoluut niet het enige hoogtepunt van het Guggenheim-museum. Binnenin het museum kom je namelijk een enorme verzameling van kunstwerken tegen. Deze kunstwerken zijn verdeeld over verschillende tentoonstellingen en beslaan maar liefst ruim 20 duizend vierkante meter.

Hoogtepunten van de tentoonstellingen hier zijn onder andere een abstract werk van Mark Rothko, het assortiment menselijke fotografie van Christian Boltanski, de groep van 17 schilderijen in de Moederzaal van Francesco Clemente en het The Raft of the Medusa schilderij. Waar je ook loopt in het museum, overal kom je wel iets speciaals tegen.

In het Atrium, de centrale binnenhal die kenmerkend is voor de architectuur van het gebouw, worden langs de wanden van de gebogen loopbrug in een trap van drie verdiepingen schilderijen tentoongesteld. Dit allemaal wordt omgeven door een aantal grote ramen, welke het licht prachtig naar binnen laten vallen. Vanuit het Atrium tonen de 20 galerijen van het museum de rest van de uitgebreide collectie in kleinere zalen.

Zubizuri-brug

Het Guggenheim-museum is niet alleen een echte aanrader vanwege het bijzondere exterieur en de vele kunstwerken, het is ook een ideale locatie om vanuit je tocht verder te vervolgen door de stad. Een van de hoogtepunten op deze route, de Zubizuri-brug, ligt ook op slechts een korte afstand van het museum. De brug wordt gekenmerkt door het witte staal en het is dan ook niet heel veel verrassend om te ontdekken dat Zubizuri ‘Witte brug’ betekent.

Deze voetgangersbrug verbindt het Campo de Volantin met de wijk Uribitarte en werd aan het einde van de 20e eeuw gebouwd. Het behoort tot een groep architectonische hoogtepunten van de stad. Deze groep vol met bijzondere bouwwerken staan verdeeld over de stad en vormen de basis voor de herinrichting van Bilbao die aan het einde van de vorige eeuw plaatsvond.

Er zijn nauwelijks betere manieren om de overgang te maken en jaarlijks trekken er dan ook vele reizigers en toeristen naar de bijzondere brug om het allemaal zelf te ontdekken. De brug splitst de oude en nieuwe stad van Bilbao. De nieuwe stad staat vol met moderne gebouwen, pleinen en geweldige winkels. Waar de oude stad – zoals we net al even hebben besproken – ideaal geschikt is voor de liefhebbers van kunst, cultuur en winkelen.

Vanaf de brug heb je de mogelijkheid om beide delen van de stad zonder veel moeite te bezoeken.

Museo de Bellas Artes de Bilbao

Het Museum voor Schone Kunsten in Bilbao biedt een uitstekende collectie die is ondergebracht in twee afzonderlijke gebouwen. Net als bij de twee centra in de stad zelf, is ook dit museum onderverdeeld in een modern en historisch gedeelte. Het historische en tegelijkertijd meest prominent aanwezige gebouw toont werken van de Europese meesters van de 14de tot de 17de eeuw. Hier kom je onder andere kunstwerken tegen vanuit Nederland en België.

Daarnaast zijn er ook vele Spaanse schilderijen uit de 14e en 15e eeuw te bewonderen. In het 16de- tot 17de-eeuwse Spaanse schildersassortiment zijn onder andere de Annunciatie van El Greco en werken van Velázquez en Jusepe de Ribera te zien. Ook omvat de collectie een aantal Italiaanse schilderijen uit de 16e tot 17e eeuw en Franse schilderijen uit de 19e eeuw. Tot slot is er nog een hele verdieping gewijd aan de werken van de lokale kunstenaars die afkomstig zijn uit het Baskenland.

Het moderne gebouw is daarentegen zeker niet minder interessant te noemen en toont voornamelijk kunstwerken van Spaanse kunstenaars die vandaag de dag nog altijd actief zijn.

Puente de Vizcaya

Bilbao staat vol met schitterende bruggen, waarvan de Zubizuri-brug ongetwijfeld een van de meest iconische is. Toch mag ook de Puente de Vizcaya er zijn. Deze hoge brug hoort absoluut thuis in het lijstje met meest bijzondere meesterwerken van de stad.

De hoge brug werd voltooid aan het einde van de 19e eeuw en verbindt de twee gemeenten Getxo en Portugalete met elkaar. Deze gemeenten liggen net buiten de stad, waardoor een bezoek aan de brug in de meeste gevallen niet direct op je pad zal komen tijdens een stedentrip of korte vakantie. De kleine inspanning voor het bereiken van de brug is de moeite echter meer dan waard.

Vooral een ritje in de hangende veerboot is een unieke ervaring om mee te maken. In ongeveer anderhalve minuut zweef je in een gondel boven het water naar de andere kant van de rivier. En dat zonder dat de boot ook maar 1 druppel water aanraakt!

Voor iedereen die niet over hoogtevrees beschikt is er nog de mogelijkheid om de rivier op ruim 45 meter hoogte over te steken. Tijdens deze wandeling over een van de meest bijzondere bouwwerken van de stad krijg je direct een geweldig uitzicht over de stad.

Catedral de Santiago

Op naar een ander icoon van de stad: Catedral de Santiago. Middenin de oude stad van Bilbao staat deze 19e-eeuwse kerk. De kerk werd al in de 14e eeuw gebouwd op de plek van een bedevaartsoord. De oorspronkelijke kerk werd in 1571 door een brand beschadigd en vervolgens zo’n 300 jaar later herbouwd in een vernieuwde neogotische stijl. Vandaag de dag zijn de melodische klokken nog altijd te horen in het hele centrum van de oude stad.

Lees ook:  Hoe veilig is vliegen? Statistieken en veiligheidsmaatregelen

Dat de kathedraal in dit lijstje thuis hoort heeft het te danken aan het geweldige interieur. Vooral de kloostergang vol met gotische details en het koorgestoelte zijn schitterend te noemen.

De kathedraal is dagelijks geopend voor het publiek en het is mogelijk om een rondleiding te volgen om nog meer over de kathedraal te weten te komen.

Parque Doña Casilda de Iturrizar

Bilbao mag dan wel niet zo druk en toeristisch zijn als bijvoorbeeld Barcelona en Madrid, er zijn nog altijd een enorm aantal bezienswaardigheden en toplocaties om te ontdekken. Soms is het goed om tussendoor even wat rust te pakken en heerlijk de ontspanning op te zoeken. Het Parque Doña Casilda de Iturrizar biedt hier de ideale mogelijkheid voor.

Het park staat vol met grote palmbomen en beschikt over een prachtige variëteit aan bloemen en bomen. Dankzij al dit moois biedt het een welkome afwisseling van de stedelijke drukte. In het park staat de romantische stijl centraal. Het park beschikt over een aantal prachtige fonteinen, beelden en pittoreske wandelpaden. Ook zijn er vele bankjes waarop je kan plaatsnemen om al het moois van het park op je in te laten werken.

Daarnaast beschikt het park over een groot meer, waarbij je de mogelijkheid hebt om een romantisch roeiboottochtje te maken. Ook een buitentheater en een authentieke draaimolen staan in het park op je te wachten.

Basiliek van Begoña

Net boven de oude stad Casco Viejo ligt de wijk Begoña. Deze schitterende heuveltop is de thuisbasis van een van de belangrijkste kerken van de stad, de Basiliek van Begoña. De kerk werd al gebouwd in de 16e eeuw en heeft een beeld van de beschermheilig van de stad. Bovendien biedt de plek een geweldig uitzicht over de oude stad van Bilbao.

Achter de kerk van San Nicolás is een lift beschikbaar die je naar de kerk brengt. Maar voor de sportievelingen onder ons is er ook de sportieve optie van het voetpad. Een wandeling van ruim een kwartier brengt je naar de top van de heuvel. Tijdens deze wandeling kan er direct worden genoten van het geweldige uitzicht en de omgeving.

San Mamés voetbalstadion

Het Baskenland is voor de inwoners een nationale trots. De taal, de geschiedenis en de cultuur zijn hier van enorm belang. En dat is ook terug te zien in de sport, en dan met name binnen de voetbalclub van de stad.

Athletic Bilbao is de regionale trots van de stad en de omgeving. De club is actief in de hoogste divisie van Spanje en is nog nooit gedegradeerd naar een lager niveau. Dit gegeven wordt pas echt indrukwekkend als je je bedenkt dat de club enkel bestaat uit spelers die afkomstig zijn uit het Baskenland. Veel van de spelers blijven jarenlang actief binnen de club.

Het stadion van Athletic Bilbao is het San Mamés Stadion – een groot en schitterend voetbalstadion die voldoet aan alle moderne vereisten. Tot 2013 had de club de beschikking over het verouderde stadion, dat al in 1913 werd gebouwd. Precies honderd jaar later werd op een andere locatie het nieuwe stadion gebouwd. Een geweldig bouwwerk met ruimte voor maar liefst 53.000 fans.

De leukste manier om het stadion te ontdekken is natuurlijk door het bijwonen van een wedstrijd. Dit zal helaas niet altijd mogelijk zijn, aangezien een groot gedeelte van de plaatsen in het stadion al zijn toegewezen aan de seizoenkaarthouders van de club. Dit betekent gelukkig niet dat een bezoek aan het stadion de moeite niet waard is. Binnen het stadion zijn namelijk een aantal rondleidingen en het museum te bewonderen.

Museo Marítimo Ría de Bilbao

Bilbao staat er vol mee: de vele musea. En ze komen in alle soorten en maten. Het Museo Marítimo Ría de Bilbao betreft het scheepvaartmuseum en ligt in de buurt van een dok waar vroeger de Euskalduna-scheepswerf stond. Dit unieke en bijzondere museum geeft bezoekers een kijkje in de wereld van de zeevaart. Het museum beschikt onder andere over een openluchttentoonstelling en een aantal dokken en gerestaureerde schepen.

In het museum zelf ontdek je de geschiedenis van de maritieme industrie, leer je alles over het estuarium van Bilbao en kom je in aanraking met de tradities van de mensen die hier vroeger werkten. Bovendien zijn er verschillende rondleidingen beschikbaar, waardoor je een nog beter inkijkje zult krijgen in wat zich hier allemaal heeft afgespeeld in het verleden.

Monte Artxanda

Bilbao is omgeven door heuvels en bergen. Een bezoek aan de stad zou om deze reden dan ook niet compleet zijn zonder te genieten van het uitzicht op de stad. Monte Artxanda is hierin zonder enige twijfel een van de mooiste plekken voor sightseeing van bovenaf.

Niet alleen het bezoek zelf is onvergetelijk te noemen, ook de weg er naartoe zorgt al voor het nodige spektakel. Een ouderwetse kabelbaan brengt je in een paar minuten naar het topje van de berg. Deze kabelbaan werd aan het begin van de 20e eeuw geopend en biedt een prachtige manier om het landschap van Bilbao in je op te nemen. De kabelbaan doet er slechts drie minuten over om door de heuvels van de wijk Arangoiti naar de top van de berg Artxanda te komen.

Lees ook:  De Top 5 Bezienswaardigheden in Peru

Eenmaal aangekomen op de top van berg is het schitterende uitzicht een van de dingen die direct zullen opvallen. Je kijkt kilometers ver uit over de ondergelegen stad en buitenwijken. Rond de top van de berg Artxanda zijn bovendien mooie gebieden voor het maken van een wandeling en het bewonderen van de schitterende omgeving.

Door al deze mogelijkheden is het natuurlijk de moeite waard om het uitkijkpunt te bezoeken en een wandeling te maken. Daarnaast nodigen een aantal restaurants en cafés je voor een heerlijk hapje en drankje. Ook is het een echte aanrader om de berg in de vroege avond of ochtend te bezoeken. Hierdoor krijg je een geweldig zicht op de zonsopgang of zonsondergang  boven de stad.

De reis met de kabelbaan kost overigens slechts een aantal euro voor volwassenen en voor kinderen is het ritje zelfs nog goedkoper.

Gran Vía de Don Diego López de Haro

Gran Vía de Don Diego López de Haro, een lange en schitterende naam voor de belangrijkste verkeersader van de stad. Het is de plek waar je een enorm aantal (overheids)gebouwen, vele restaurants en talloze winkels zult tegenkomen.

Het strekt zich uit over ruim anderhalve kilometer van de Plaza Circular tot aan de Plaza del Sagrado Corazón. Onderweg loopt het naast het stadspark, en vervolgens door de nieuwe stad en de wijk die de thuisbasis van het Chávarri Paleis vormt. Dit aantrekkelijke en levendige gebied is een uitstekende plek om meer van de architectuur van de stad te ontdekken. Tegelijkertijd zijn er vele luxe winkels en restaurants om van te genieten.

Kortom, een bezoek aan dit bruisende gebied mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf in Bilbao.

Bizkaia - Museum voor Archeologie

Voor iedereen die dacht dat we inmiddels wel alle musea in de stad hadden gehad is er toch nog een andere optie die we je niet mogen onthouden: het Bizkaia Museum of Archaeology. Dit museum werd geopend in 2008 en stelt de bezoeker in staat om de oude geschiedenis van de regio te ontdekken en de verschillen tussen het verleden en het heden te leren kennen.

Het museum bevindt zich in de oude stad en geeft een kijkje in de evolutie van de Baskische cultuur. En geen periode wordt hierbij vergeten. Want van de prehistorie tot aan de recente tijd: alle hoogtepunten zijn te bewonderen.

De tentoongestelde werken tonen fascinerende archeologische voorwerpen uit de plaatselijke opgravingen, die inzicht geven in de unieke Baskische cultuur. De voorwerpen bestaan onder andere uit aardewerk en keramiek. Andere tentoongestelde voorwerpen zijn onder andere fossielen en andere overblijfselen van prehistorische dieren die ooit in het gebied rondzwierven.

Tot slot worden in het museum ook educatieve programma's gegeven over archeologische onderzoeksmethoden en conservering. Kortom, als je ook maar een klein beetje interesse hebt in archeologie, dan is dit museum absoluut de plek waar je moet zijn!

Sopelana

Bilbao en San Sebastián zijn altijd al aan elkaar verbonden geweest. En hoewel Bilbao het eigenlijk op ieder gebied van zijn buurman wint, is er één nadeel aan een bezoek aan Bilbao: de stad ligt niet direct aan de kust en heeft hierdoor zelf geen strand.

Dit betekent echter niet dat je het zonder strand en zee moet stellen als je op vakantie bent in Bilbao. Je moet echter wel een stukje rijden om van het heerlijke strand en de zee te genieten. Een 40 minuten durende rit met de Bilbao Metro brengt je namelijk naar het strand van Sopelana – een van de mooiste stranden in de omgeving van de stad.

Het kleine zandstrand ligt tussen te steile kliffen en beschikt over heerlijk zand en sterke golven. Hierdoor is het vooral voor surfers een echte aanrader te noemen. Hoewel de zee minder geschikt is voor (kleine) kinderen, is het strand zelf wel een goede optie voor gezinnen met kinderen.

Een alternatief voor het Sopelana strand is het wat rustigere Playa Gorrondatxe. Op deze plek kom je even heerlijk tot rust terwijl je genieten van de schitterende omgeving.

Bereikbaarheid van Bilbao

Bilbao heeft 350.000 inwoners en is hiermee de grootste stad van het Baskenland. De stad is gelegen in het uiterste noorden van Spanje en is goed bereikbaar. Ondanks dat de afstand naar de stad goed is aan te rijden, is het vliegtuig zonder twijfel de beste manier om Bilbao te bereiken. Met name voor een stedentrip of korte vakantie is dit de beste optie.

Bilbao beschikt over een eigen vliegveld en is te bereiken vanaf onder andere Schiphol. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur en eenmaal aangekomen is het vrij eenvoudig om het centrum van Bilbao te bereiken. Met het openbaar duurt het ongeveer 40 minuten om het centrum te bereiken, met een auto of taxi is dit zelfs slechts 20 minuten.

Beste reistijd voor een bezoek aan Bilbao

Door de ligging in het noorden van Spanje en aan de Atlantische Oceaan is het klimaat in Bilbao anders dan in de rest van het land. Het klimaat in de regio kan worden gezien als gematigd oceanisch. Dit betekent dat er sprake is van regenachtige winters en, in tegenstelling tot in de meeste andere steden in Spanje, een matig warme zomer. Het wordt hierdoor lang niet zo heet als bijvoorbeeld in het zuiden van het land.

De beste tijd om naar Bilbao te reizen is van juni tot oktober. Dit zijn de droogste en ook warmste maanden van het jaar en zorgen daarmee ongetwijfeld voor een zonnige stedentrip of vakantie!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down