Omringd door de natuur tijdens bijzondere wandeltochten in Europa

14 augustus 2020
146
wandeltochten in Europa

Europa staat bekend om de enorme diversiteit aan culturen, maar onderschat de natuur van dit veelzijdige continent niet! Geen betere manier om die op een authentieke manier te ervaren, dan te voet. Wandeltochten in Europa zijn er in alle soorten en maten: van een enkele etappe tijdens je zomervakantie in Zweden tot lange en uitdagende trektochten in de Balkan of het Verenigd Koninkrijk.

Wandelroutes in Europa: waar kies je voor?

Wandelroutes zijn er in Europa te over. De meest bekende is misschien wel El Camino de Santiago, de pelgrimsroute met talloze varianten die allemaal leiden naar Santiago de Compostela. Maar er is nog veel meer keuze voor wie graag de wandelschoenen aantrekt. Belangrijk is om te weten wat je eigen niveau is en wat de praktische kenmerken van de routes zijn. Zo vergen bergtochten uiteraard meer expertise en een andere uitrusting dan tochten door vlak gebied. Ook weersomstandigheden en de aanwezige faciliteiten voor accommodatie en eten en drinken zijn belangrijk om mee te nemen in je keuze van een route. Gelukkig heeft Europa echt voor elk niveau en voorkeur voor soort landschap wel een ruime keuze. Een kleine greep uit het aanbod van lange wandeltochten in Europa:

Coast to Coast, Engeland

Engeland is een wandelland bij uitstek en de Coast to Coast (C2C) is daarbij een begrip onder wandelliefhebbers. De wandelroute van zo’n 350 kilometer verbindt de twee kusten dwars door het mooie noorden van Engeland. Het officiële startpunt is St. Bees en het eindpunt Robin Hood’s Bay. Daartussen doorkruis je van west naar oost drie nationale parken: het Lake District, de Yorkshire Dales en de North York Moors. Grote delen van de route zijn vrijwel vlak, maar een aantal etappes stelt je ook voor flink wat hoogtemeters in het heuvelachtige landschap.

wandeltochten in Europa

Coast to Coast in het noorden van Engeland

Lycian Way, Turkije

Nog lang niet zo’n bekende onder de wandeltochten in Europa is de Turkse Lycian Way. Een verborgen pareltje kan je het met recht noemen, want op deze route verken je de mooie zuidkust en delen van het binnenland. Zo ontdek je niet alleen de bekende kustplaatsen maar vooral ook verlaten baaitjes, stranden met schildpadden en weidse uitzichten. De route is goed gemarkeerd maar ook behoorlijk zwaar door de flinke beklimmingen. De Lycian Way telt over de gehele lengte 500 kilometer.

Lees ook:  Natuurlijke voetverzorging

West Highland Way, Schotland

150 kilometer te voet door de Schotse Hooglanden. Klinkt als een droom voor elke wandelliefhebber –en dat is het ook echt. De West Highland Way in Schotland geldt als een van de bekendste wandeltochten in Europa, en dat is niet zonder reden. Je wandelt van Glasgow naar Fort William door spectaculaire landschappen met grillige bergen, glasheldere meren en uitgestrekte heidegebieden. Doordat het een bekende route is, kan je rekenen op prima faciliteiten onderweg. Houd er wel rekening mee dat deze route best pittig is en niet voor elk niveau kan worden aangeraden.

wandeltochten in Europa

Het Glennfinnan viaduct bij Fort William

Peaks of the Balkans Trail

Het is misschien wel een van de allermooiste en meest ondergewaardeerde wandeltochten in Europa: de Peaks of the Balkans Trail. De tocht leidt je door Albanië, Kosovo en Montenegro en toont je een stukje Europa dat weinigen kennen en je gegarandeerd zal doen verbazen. De pittige wandeltocht van in totaal 192 kilometer brengt je dwars door het hoogste gebergte in de Balkan: de Dinarische Alpen. Een waar avontuur, waarbij je door ongerepte natuur wandelt en overnacht in bergdorpjes.

King’s Trail, Zweden

De King’s Trail, ook wel Kungsleden genoemd, is een waanzinnig mooie voettocht door het noorden van Zweden. De gehele route telt maar liefst 440 kilometer maar is ook goed op te delen in kortere stukken, waarbij het deel van Abisko tot Nikkaluokta de mooiste is. Dit deel is 105 km lang en kan je in zo’n 10 tot 12 dagen afleggen. De King’s Trail trakteert je op vier nationale parken die gelegen zijn in het onwerkelijk mooie Laponia, het Zweedse Lapland. Doordat de route relatief vlak is, is het ondanks de lengte toch een vrij toegankelijke trail die je helemaal naar eigen wens kunt plannen.

wandeltochten in Europa

Uitzicht op de Kebnekaise, de hoogste piek van Zweden

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

De rustgevende aura kleur blauw

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings