Dwars door natuur & cultuur: 7 bijzondere reizen in Europa

25 februari 2019
576

Voor het mooiste natuurschoon in Europa hoef je meestal maar een paar uur te reizen. En dan heb je alles wat je zoekt: rust en ruimte in schitterende, ongerepte natuurgebieden. Waar je eindeloos kunt wandelen, en fietsen en vooral: weergaloos genieten.

Weer toe aan een snuifje cultuur? Dan wachten er monumentale, vaak nog nauwelijks ontdekte steden. Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van de Faeröer eilanden? Dat is zo fijn aan reizen door Europa: cultuur en natuur zijn nooit ver van elkaar verwijderd! 

Ter inspiratie zetten we 7 prachtige rondreizen op een rij (en bekijk hier ook even de Best Deals in het aanbod!)

1. Schotland: fascinerende mix van kastelen, clans en keukenprinsen

Braveheart, wie kent hem niet? De geschiedenis van de legendarische Schotse vrijheidsstrijder William Wallace die in verzet kwam tegen de Engelse koning Edward 1 komt helemaal tot leven tijdens een rondreis door Schotland. Dwars door de ruige Schotse hooglanden met hun spectaculaire meren en bergen trek je van het ene imponerende kasteel naar het andere. Het is niet moeilijk om hier voor je te zien hoe rivaliserende clans met wapperende vaandels en in geruite kilts tegen elkaar ten strijde trokken.

Glamis Castle geldt als het mooiste kasteel van Schotland. Wat verder ligt Blair Castle, gebouwd in 1269.Fascinerend is ook Alnwick Castle, beter bekend als Zweinstein, van de Harry Potterfilms. Andere must-sees zijn de eeuwenoude whiskystokerijen. Een heel bijzondere - al kom je er niet makkelijk, hij ligt nogal afgelegen op het eiland Orkney - is Highland Park Distillery, in 1798 opgezet door smokkelaar Manus Eunson. 

Maar Schotland is ook een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Uitgestrekte bossen en stranden, rivieren waarin je - lieslaarzen aan! - naar zalm kunt vissen, het beroemde meer van Lochness, prachtige tuinen… en ’s avonds eet je Haggis of verse vis in een pub en overnacht je in een van de sfeervolle inns. 

2. Ontdek de mystiek van Ierland

Mystiek, muzikaal en waanzinnig mooi, dat zijn drie kenmerken die Ierland aardig typeren. Maar ‘idyllisch’ is ook zo’n trefwoord dat vaak bij je opkomt als je de uitzonderlijke schoonheid van de Ierse noordkust ondergaat. De 5000 km lange kust bestaat afwisselend uit hoge kliffen, valleien en diepe baaien met levendige vissersdorpjes en prachtige zandstranden. Vanaf de kliffen kijk je uit op talloze eilandjes, bebouwd met kleine, witte cottages. 

De groene heuvels van het binnenland worden doorsneden door muurtjes van leisteen. In het voorjaar zien de hellingen geel van de brem, in de zomer bloeien de wilde rode fuchsia’s. Daartussendoor glinstert het blauw van de meren en de kronkelende rivieren. 

Ook typisch Iers: op de meest onherbergzame plekken kom je kloosters tegen, die hier al vanaf de zesde eeuw werden gesticht. En overal stuit je op merkwaardige ronde torens, waar de monniken naartoe vluchten tijdens aanvallen van de Vikingen. 

Lees ook:  Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn

Zin om door dit schitterende land te trekken? Deze reis biedt veel inspiratie. Overnacht in een gezellige Inn, en geniet ’s avonds van de live muziek in een pub. Of verblijf in stijl in een van de prachtige landhuizen. Heel bijzonder is Manor House Hotel, een 17e eeuws landhuis in de buurt van Lower Lough Erne, het grootste meer van Fermanagh.

3. De romantiek van het oude Engeland

Moet je eerst jam op een Engelse scone smeren en dan pas room, of omgekeerd? In Devon beweren ze dat de room het eerst komt, in Cornwall houden ze vast aan de jam. 

Het jam-of-roomdilemma is niet het enige contrast dat je in deze Britse graafschappen aantreft. Het zuidwesten van Engeland kent namelijk een spectaculaire afwisseling in cultuur, natuur en klimaat. Aan de rotsachtige noordkust van Cornwall en Devon heerst een sterke Atlantische stroom. Hier speelden zich de verhalen af van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. De zuidkust heeft echter dankzij de warme golfstroom een mild klimaat, waarin subtropische planten gedijen. Niet voor niets wordt dit de Engelse Rivièra genoemd.

Wandelen in Devon en Cornwall betekent onvergetelijke indrukken opdoen. Je doorkruist bossen en heidevelden, loopt langs kliffen en baaien, passeert vuurtorens, oude mijnschachten, wilde pony’s, kastelen - er zijn liefst 641 kastelen of ruïnes daarvan in Wales - en lommerrijke dorpjes met pastelkleurige cottages, vakwerkhuizen en schitterende tuinen. Hier vind je inspiratie voor relaxte rondreizen.

Weer toe aan een scone? Hoog tijd voor thee. Kun je meteen op zoek naar een cosy B&B. Of, nog romantischer, boek een hemelbed in het superieure Two Bridges Hotel. Heerlijke nachtrust gegarandeerd!

4. Wandel over de mooiste kliffen van de Kanaaleilanden

Typisch Frans of duidelijk Brits? Jersey en Guernsey zijn vooral een unieke mix van twee culturen. De groene Kanaaleilanden liggen voor de kust van Normandië. Maar ze spreken er Engels, rijden links en betalen met Britse ponden. Toch is Guernsey het meest ‘Frans’, wat vooral op culinair gebied genieten betekent. 

‘Gemoedelijk’ is waarschijnlijk de beste manier om de sfeer op beide eilanden te beschrijven. Jersey is het grootste eiland met een levendige hoofdstad, St. Heliers. Hier vind je musea, een Victoriaanse markthal met een schitterend glazen dak en de gezellige jachthaven.

Lees ook:  Bloemkunst in een verlaten villa

Op Jersey kun je heerlijk wandelen en fietsen over de klifpaden, langs de grillige, rotsachtige kustlijn met fraaie baaien. Neem bijvoorbeeld de weg van Sorel Point naar Devils’ hole, waar de kliffen rozerood gekleurd zijn.

Zin in een bijzondere ervaring? Ga kamperen in het Durrell Wildlife Camp, tussen de stokstaartjes en de orang oetans. Op Guernsey vind je de mooiste klifpaden, met uitzicht op schilderachtige vissersdorpjes. Zoals St. Peter Port, een knus Gregoriaans dorp uit de 11e eeuw met nauwe, steile klinkerstraatjes en een robuust kasteel bij de haven, Castle Cornet.

De rust, het mooie licht en de prettige atmosfeer lokten vele kunstenaars naar dit eiland. Schrijver Victor Hugo woonde er jarenlang en schreef hier, uitkijkend over de haven van St. Peter Port, zijn beroemdste werk, Les Misérables. Wil je je ook laten verleiden door de Kanaaleilanden? Dit is een aantrekkelijke rondreis.

5. Litouwen, Estland en Letland: de verborgen schatten van Oost-Europa

Zin om naar een ‘heel anders dan andere plek’ te reizen? Ontdek de verborgen schatten van Oost-Europa. De drie hoofdsteden van de Oostzee barsten zelf van de historie maar worden omgeven door schitterende - en ongeëvenaard rustige - natuurstreken. Denk aan witte zandstranden, glooiende heuvels met talloze meertjes en moerassen, het natuurwonder de Koerse Schoorwal, gigantische watervallen, grotten en uitgestrekte bossen, waar wolven, beren en lynxen nog vrij rondlopen. Een wild paradijs, dat in het voorjaar uitbundig tot bloei komt. 

En het mooie is: cultuur en natuur laten zich perfect combineren tijdens één rondreis. Romantische routes langs kastelen, historische dorpjes en boerderijen voeren je van Riga (Letland) via Tallinn (Estland) naar Vilnius (Litouwen). 

Riga wordt ook wel de Jugendstilhoofdstad van de wereld genoemd. De rijk gedecoreerde art nouveaupanden maken Riga tot een architectonisch walhalla.

Tallinn daarentegen is een middeleeuwse stad. Door de Virupoort wandel je langs de stadsmuren en pittoreske straatjes naar het oude centrum. Vilnius ten slotte is een van de oudste Europese steden: een bonte verzameling van kleine straatjes en barokke kerken. Hier geniet je van een bruisend stadsleven.

6. Onontdekt en ongerept: eilandengroep Faeröer

Kenmerkend voor Faeröer: de met gras bedekte zwarte huizen

Halverwege Schotland en IJsland ligt de nog vrijwel onontdekte eilandengroep Faeröer in de Atlantische Oceaan. Faeröer bestaat uit 18 eilanden, waarvan er 17 bewoond zijn. Toch hoort de eilandengroep bij het Deense koninkrijk. Letterlijk betekent Faeröer ‘schapeneilanden’ en dat klopt: er lopen meer schapen (80.000) dan inwoners (50.000) rond. Sowies zijn de eilanden dunbevolkt. Het dorpje Gásadalur op het eiland Vagar telt zelfs maar 14 inwoners. 

Lees ook:  De vier allermooiste plekken op Ibiza

Wat je er ook veel ziet: vogels. In de zomer broeden de kleurige papegaaiduikers en Jan-van-Genten hun eieren uit op de steile kliffen. Met name het eiland Mykines is een walhalla voor vogelliefhebbers. Maar ook wandelaars kunnen op Faeröer hun hart ophalen. De eilanden, die via bruggen en zeetunnels met elkaar verbonden zijn, bieden een betoverend landschap. Kronkelende weggetjes langs diepe fjorden, steile kale bergen en altijd kom je wel ergens een klaterende waterval tegen. Bomen zijn er daarentegen nauwelijks.

Kenmerkend zijn ook de zwarte huisjes en hun met gras bedekte daken. Ook leuk: een bezoekje aan Tórshavn (met 20.000 inwoners de kleinste hoofdstad ter wereld) dat bekend staat om zijn oude, rode pakhuizen. Wil je zelf de eilandengroep ontdekken? Probeer bijvoorbeeld eens deze rondreis. 

7. Even alleen op de wereld in Zweden

Wie er eens ‘helemaal uit’ wil zijn en het liefst geen mens wil tegenkomen tijdens zijn vakantie, reist af naar Zweden. Tijdens een wandel- of kanotocht kun je er zeker van zijn dat je je een flinke tijd alleen op de wereld voelt. En het leuke van Zweden is, dat hier het allemansrecht geldt. Het betekent dat je vrijwel overal bijna alles mag: door de gouden korenvelden wandelen, over hekken klimmen, de naald- en loofbossen doorkruisen, in meertjes zwemmen en vissen of zomaar ergens een vuurtje stoken. Zolang je maar geen overlast veroorzaakt. Ondertussen geniet je met volle teugen van de sprookjesachtige natuur, en de traditionele roodgeverfde houten huizen met kleurige bloembakken die je in de dorpen tegenkomt.  

En als je toe bent aan wat cultuur, wacht Stockholm. De hoofdstad wordt ook wel het Venetië van Scandinavië genoemd, omdat het gebouwd is op 14 eilandjes. Maar ook de sfeer doet Venetiaans aan met de vele middeleeuwse straatjes die je leiden naar het oude centrum. Met een veerpontje kun je vervolgens oversteken naar de diverse musea en het beroemde openluchtmuseum Skansen. Inspiratie nodig? Deze rondreis brengt je naar de Scherenkust, Stockholm en de eilanden Ötland en Gotland.

Zin om zelf door een van deze landen te reizen?

Buro Scanbrit organiseert al jaren bijzondere reizen naar prachtige bestemmingen, reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot de beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Van rondreizen door de natuur van Zweden, tot prachtige roadtrips langs de Ierse kust of mooie routes door het pittoreske zuiden van Engeland: bekijk hier de 'Best Deals' in het aanbod.

Of vraag de gratis brochure aan voor meer inspiratie.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings