
Banketbakkerstudenten Alex Yeatts en Abby Lee Wilcox spelen dit jaar voor paashaas en brengen deze Pasen een bijzondere verrassing. Voor hun afstudeerproject aan The Culinary Institute of America haalden zij onder leiding van hun chef Peter Greweling inspiratie uit de geologie. Samen maakten zij reusachtige paaseieren lijkend op enorme geoden.
Amethisten van kandijsuiker
Geoden lijken van buiten op vrij saaie bolvormige stenen, maar verbergen aan de binnenzijde prachtige mineralen en kristallen. Ditzelfde geldt voor de eetbare geoden van Yeatts en Wilcox. De buitenzijde van de bolvormige chocolade is weinig bijzonder. De eieren lijken zelfs een beetje lomp door de grootte en het oneffen oppervlak. Maar wanneer de chocolade geoden doorgehakt worden, tref je schitterende amethisten van kandijsuiker.
Maandenlang maakproces
Het maakproces was zenuwslopend voor de studenten, want ze moesten 6 maanden wachten voordat ze het resultaat konden zien. Om de geoden te maken, goten ze chocolade in 12 eivormige gietvormen om te harden en vulden deze met suikersiroop. Vervolgens moesten de kristallen uit zichzelf gaan vormen binnenin de chocolade. Om dit te stimuleren draaiden Yeatts en Wilcox de eieren elke dag om.
Verrassend eindresultaat
Toen de dag eindelijk kwam om de eieren op te hakken waren ze vrij nerveus. Yeats vertelt: “gedurende het proces weet je niet wat er binnenin het ei afspeelt. Je weet dat de kristallen zich vormen, maar je hebt geen idee hoe het eruit zal zien totdat je ze open hakt”. Het maandenlange wachten, voelde waarschijnlijk aan als de miljoenen jaren die kristallen nodig hebben om zich in de natuur te vormen. Maar het was het zeker waard, want het resultaat is niet alleen lekker, maar ook ontzettend mooi!