Bijzondere ontmoetingen aan de keukentafel

10 januari 2015
139

Eet U Mee is een initiatief dat kokers en eters uit de buurt bij elkaar brengt. Het principe is eenvoudig: thuiskoks koken een maaltijd en geven aan hoeveel stoelen er aan de tafel beschikbaar zijn op een specifieke avond. Buurtgenoten die van gezelligheid houden, geven zich op. Het doel: mensen uit de buurt verbinden. Paradijsvogels Magazine sprak met Anne (55), die zich direct aanmeldde als kok.
‘Ik had er over gehoord en gelezen. Toen ik de campagne voor Eet U Mee op tv voorbij zag komen heb ik me meteen aangemeld. Ik vind het een prachtig symbool om betrokkenheid en, zo je wilt, ook liefde te tonen. En daarnaast houd ik gewoon heel erg van koken..!’
Anne prikt een datum. Via de website van Eet U Mee geven haar buurtgenoten zich op voor het etentje. ‘In eerste instantie een rare gewaarwording’, vond Anne, ‘je hebt natuurlijk geen idee wie je over de vloer krijgt’. Daarom nodigde ze ook haar beste vriendin uit, met z’n tweeën sta je sterk.
[quote text_size="medium"]
"Anne kreeg het koken al jong met de paplepel ingegoten van haar moeder. Ze begon met cake en appeltaart en bekwaamde zich daarna in ‘de soep voor het weekend"
[/quote]
De bel gaat. Er dient zich een man aan die nooit kookt. Voor bezoek misschien, maar niet voor zichzelf. Ideaal, zo’n thuiskok met beschikbare stoelen! Een jonge vrouw, die direct uit kantoor zo aanschuift. Een oudere dame die het niet meer zo op koken heeft, maar die wel met haar fiets achterin de auto komt, om vanaf de gratis parkeerplek helemaal naar Anne’s huis te fietsen. Anne: ‘Stoer vond ik dat. Dat al deze mensen ook de stap maakten om bij een wildvreemde aan te schuiven’.
Anne had van te voren het menu opgegeven, dus haar gasten wisten waar ze voor in waren: couscous met lamsworstjes, kip en zelfs garnalen. Een tafel vol hapjes en gezelligheid. Anne kreeg het koken al jong met de paplepel ingegoten van haar moeder. Ze begon met cake en appeltaart en bekwaamde zich daarna in ‘de soep voor het weekend’. Daarnaast was ze een veelgevraagde babysit in haar buurt - ook de liefde van de kinderen ging door de maag!
‘Maar het echte koken kwam toen ik ging studeren. Met twee vriendinnen woonde ik in Amsterdam, wie het eerste thuiskwam deed standaard de boodschappen. Koken en eten deden we altijd samen. Heerlijk was dat.’
[quote text_size="medium"]
"Bijzonder om te horen wat iedereen meemaakt in het leven"
[/quote]
Dit gezamenlijke eetmoment gunt Anne anderen ook graag. ‘Je hebt op zo’n avond echt de lol van gastvrouw. Iedereen op z’n gemak te laten voelen, en te laten genieten. Het was ook interessant om in elkaars verhalen te delen. Uiteraard passeren standaard dingen de revu: werk, de dagelijkse dingen, je moet elkaar tenslotte even leren kennen. Maar het viel me op dat we al snel ook wat diepe onderwerpen raakten - bijzonder om te horen wat iedereen meemaakt in het leven.’
Prachtig hoe op zulke avonden kleine momenten een grote betekenis kunnen hebben. Ook een keer koken voor en/of eten met mensen in jouw buurt? Ga naar www.eetumee.nl en bekijk hoe het werkt.
eetumee3 eetumee1 eetumee2 eetumee5 eetumee4
Foto's: Bibi Veth

Lees ook:  Een roadtrip over de Zuid-Limburgse Mergellandroute

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De bonsaiboom-verzorggids: alles wat je moet weten over het snoeien & verzorgen van de bonsai

De zuiverende werking van de zoutlamp en betekenis hiervan

Het sterrenbeeld Tweeling: eigenschappen en karakter

Wat is een mala ketting, en waar gebruik je hem voor?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings