De bijzondere Japanse Tuin bij Landgoed Clingendael is maar 8 weken per jaar geopend

6123 VIEWS
De bijzondere Japanse Tuin bij Landgoed Clingendael is maar 8 weken per jaar geopend

De Japanse Tuin maakt deel uit van het Haagse Landgoed Clingendael. Een prachtig kleurrijk stuk grond van historische waarde die slechts 8 weken per jaar te bewonderen is vanwege de kwetsbaarheid ervan. Bijzondere bloemen en planten zijn nu in volle bloei: tot en met zaterdag 11 juni is de Japanse Tuin dit voorjaar nog geopend. Daarna opent het pas weer in het najaar. Een mooi moment dus om dit prachtige rijksmonument nog even te bezoeken.

Het ontstaan van de Japanse Tuin

De tuin werd begin 20e eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Tijdens een reis naar Japan was ze onder de indruk van de exotische Japanse tuinkunst.

In Japan werden tuinen bijvoorbeeld heel anders aangelegd dan in Europa. Ze kenden daar andere plantensoorten en er werd gebruik gemaakt van een andere snoeivorm. Freule Daisy nam daarom planten en ornamenten mee zoals lantaarns, een watervat, beeldjes en bruggetjes en liet in 1910 de Japanse Tuin in Den Haag aanleggen.

Wat is er te zien?

De Japanse Tuin is de enige tuin in Nederland uit het begin van de 20e eeuw en een echt voorbeeld van tuinen uit die periode. Naast de vele Japanse tuinornamenten vind je er waterweggetjes, een bodem bedekt met een prachtige rijke moslaag en een mooi, onlangs gerenoveerd paviljoen.

Lees ook:  Dit is de gezondste tuin van Nederland

Je kunt er heerlijk wandelen langs uitbundig bloeiende tuinazalea’s, rhododendrons, prunussen en Japanse esdoorns. In het theehuis op het landgoed kun je nog even nagenieten onder het genot van een kopje thee.

Kortom, absoluut een bezoek waard.

Een bezoek aan de Japanse Tuin

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend. Daarnaast worden er een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegelaten vanwege de kwetsbaarheid van de aanplant. Hierdoor kan het gebeuren dat je even moet wachten voor je naar binnen kan, maar het wachten is zeker de moeite waard.

Kijk op de website voor meer informatie, een brochure en de openingstijden. Mis het niet!

Japanse Tuin 8

Japanse Tuin 9

Japanse Tuin 10

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Japanse Tuin 4

Japanse Tuin uitgelicht

Via gemeente Den Haag

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land
Weet je jezelf geen raad met je tuin of balkon? Met deze tips kom je een heel eind
Bij deze pluktuinen in Nederland kun je zelf fruit plukken
7x de mooiste botanische tuinen in Nederland