Bij een huisdier denk je vaak al meteen aan een hond, kat, konijn of cavia. Dat is tenminste wat je vaak ziet bij bijvoorbeeld een Dierenziekenhuis in Eindhoven. Maar er zijn nog heel wat andere dieren die als huisdier kunnen worden gehouden. Het is vaak erg lastig om bijzondere huisdieren te krijgen. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar elk wild of bijzonder dier te houden als een huisdier. Dit komt omdat veel bijzondere dieren beschermd zijn waardoor het verboden is om ze in “gevangenschap” te houden. Wanneer je er zelf over na aan het denken bent om een bijzonder huisdier aan te schaffen is het dus belangrijk om je goed te verdiepen of je het huisdier mag houden. Ook de behoeftes en de hoeveelheid onderhoud zijn zaken waar je van tevoren onderzoek naar gedaan moet hebben. Naast alle beschermde diersoorten zijn er ook bijzonder dieren die je wel mag houden als huisdier. Dit zijn dieren zoals een witbuikegel, een degoe of kaketoe. Ben je nieuwsgierig welke dieren dat nog zouden kunnen zijn? In deze blog gaan we je er een aantal laten zien!
Een kaketoe
De kaketoe is een van de grootste papegaaiensoorten, ze worden namelijk tot wel 70 centimeter groot. Een kaketoe kun je altijd herkennen aan de prachtige kuif die ze hebben, de veren zijn vaak wit, roze of grijs van kleur. Een kaketoe is een gezellig en erg intelligente vogel, ze staan dan ook vaak bekend als na-apers en grappenmakers. Ze kijken naar bewegingen van de mensen en doen deze dan op hun eigen manier weer na. Ook stemmen van mensen en omgevingsgeluiden kunnen deze papegaaien nadoen. Als huisdier is een kaketoe erg aanhankelijk, vaak zijn ze gefixeerd op één baasje. Hun baasje zullen ze dan ook altijd verdedigen en in sommige gevallen kan dit leiden tot jaloezie. Het is aan te raden om een kaketoe altijd met twee samen te houden en niet uit elkaar te houden. Het nadeel van een kaketoe is dat ze op alles in hun omgeving kunnen knagen en door hun speciale veren veel stof achterlaten.
Een mini varken
Mini varkens zijn misschien wel de populairste bijzondere huisdieren. Het is een verzamelbegrip voor alle kleine varkensrassen. Er zijn vele voor- en tegenstanders voor het houden van mini varkens als huisdier. Zo hebben mini varkens heel veel ruimte nodig om te kunnen leven en zijn ze zonder soortgenoten vaak niet gelukkig. Wanneer ze niet gelukkig zijn kunnen ze veel gaan gillen en zelfs agressief worden. Ondanks dat ze er heel schattig uitzien is het dus belangrijk om er goed over na te denken om er een aan te schaffen.
Een witbuikegel
Een witbuikegel is de enige egelsoort die mag worden gehouden als huisdier. Witbuikegels zijn egels tussen 14 en 21 centimeter groot zijn. Over hun hele rug zitten stekels verspreid. Hun buikje is daarentegen wit en pluizig en ze hebben ronde klein poten en oren. Witbuikegels zijn actief in de nacht of wanneer het schemerig is. Overdag zullen ze zich zoveel mogelijk proberen te verstoppen. Ze kunnen zo een 5 tot 8 jaar oud worden en worden als lief ervaren. Bij gevaar zullen ze zich oprollen als een bak en gebruiken ze hun stekels om af te weren. Een witbuikegel mag niet worden gehouden in een kooi of rooster, ook moeten ze genoeg ruimte hebben om te bewegen. Ook moet er een goede zuurstoftoevoer zijn en een temperatuur van ongeveer 24 graden.
Een baardagame
Baardagamen zijn hagedissen die in het wild voorkomen in Australië. Ze zijn in vergelijking met andere reptielen makkelijk te verzorgen en van nature niet agressief. Een baardagame kan tot wel 50 centimeter groot worden en is vaak lichtbruin tot grijs van kleur. Hun huidskleur kan ook lichtelijk veranderen door de verschillende vormen van licht. Het zijn echte alleen levende dieren waardoor het verstandig is om altijd maar één baardagame te houden. Ze staan bekend als alleseters, van krekels, sprinkhanen en knaagdieren tot andijvie, witlof of paksoi. Reptielen worden niet bij ieder dierenziekenhuis behandeld, maar er zijn een aantal dierenziekenhuizen die reptielen en andere bijzondere dieren behandelen.
Wil je naast bijzondere dieren ook de meest schattige dieren zien? In een andere blog lees je er meer over!