Komkommers, radijsjes en spinazie…gekweekt op Antarctica!

421 VIEWS
Komkommers, radijsjes en spinazie…gekweekt op Antarctica!

Op Antarctica wordt onderzoek gedaan naar het kweken van groenten onder extreme omstandigheden. Het experiment wordt gedaan om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om op den duur groenten te verbouwen in de ruimte. Deze bijzondere groenten spelen een belangrijke rol in het succes van toekomstige langdurige ruimtemissies zoals een verblijf op de maan.

Voor het experiment, dat Eden ISS heet, is een team van onderzoekers afgereisd naar Antarctica. Volgens Esther Meinen (onderzoeker bij Wageningen University & Research) zijn de omstandigheden op de Zuidpool vergelijkbaar met die op bijvoorbeeld Mars.

We hebben gezocht naar een plek die veel op de ruimte lijkt. En dat is gelukt. Deze plek is onbereikbaar, geïsoleerd en er is geen zon.

Bij het bestaande poolstation Neumayer III is een speciale kas neergezet waarin de gewassen licht krijgen van LED-lampen en op een voedingsbodem staan zonder aarde.

Bijzondere groenten

Inmiddels is er met succes geoogst. Komkommers, radijsjes, sla maar ook kruiden, spinazie, tomaten, bietjes en aardbeien. Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om ongeveer 4 tot 5 kilo per week te oogsten. Van alle gekweekte groenten worden monsters genomen voor nader onderzoek. Het restant van deze bijzondere groenten gaat lekker naar de bewoners van het poolstation die gedurende hun verblijf daar nauwelijks verse producten op het menu hebben staan.

Uit liefde voor natuur en klimaat reisde Zaria Forman mee op de National Geografic Explorer naar Antarctica. De reis inspireerde haar tot het maken van deze immens grote kunstwerken met een boodschap.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  Inburgeren aan de Costa del Sol

MEER INSPIRATIE

Ook jij kunt eenzame jongeren met een handicap helpen
Romantisch overnachten in deze bijzondere cabins in de Ardennen
Waarom de nazomer het perfecte vakantiemoment is
Een roadtrip door New South Wales