Bijzondere glaskunst

10 augustus 2021
593
glaskunst

De bijzondere techniek van glaskunst is een vak apart. Niet veel mensen kunnen het maken en dat maakt het des te meer bijzonder. Maar op een paar plekken kun je het echte vak leren. Zoals bijvoorbeeld op de Gerrit Rietveld Academie. Zij bieden de afstudeerrichting ‘Glas’ aan. Je leert er diverse glastechnieken, waaronder glasblazen. Ook worden er op diverse plekken in het land workshops en cursussen gegeven. Een mooie manier om kennis te maken met het vak en te leren hoe bijzonder het is om kunst van glas te creëren. Maar het allerleukste is natuurlijk genieten van de glaskunstwerken van anderen. Prachtige en vaak kleurrijke creaties waar je maar naar blijft kijken. We laten je een paar voorbeelden zien van bijzondere glaskunst van over de hele wereld. Van het wereldberoemde Swarovski tot bijzondere kunst van eigen bodem.

Tiffany glaskunst

Of je nu bekend bent met glaskunstenaars of niet, je hebt vast en zeker wel eens de glaskunst van Louis Comfort Tiffany gezien. Waarschijnlijk een replica, maar we kunnen met enige zekerheid zeggen dat je vast wel bekend bent met zijn werk. Louis Comfort Tiffany was een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper. Zijn gebrandschilderde glas is wereldwijd bekend. Maar met name zijn lampen in art-nouveau en art-decostijl maakte hem wereldberoemd. Zijn bijzondere lampen zijn tegenwoordig vrijwel onbetaalbaar voor de ‘gewone’ mens. Verzamelaars betalen tot wel een miljoen dollar voor een originele lamp van Tiffany. Toch zie je zijn bijzondere stijl in veel woonkamers terug. Door de hoge prijzen van de originele lampen zijn er veel replica’s gemaakt. Tiffany glaskunst is nog altijd een bijzondere glastechniek. Op slechts enkele plekken wordt er nog les gegeven in deze kunstvorm, die nog altijd op de originele manier met de hand wordt vervaardigd.

Lees ook:  Kunstenaars transformeren een gigantische (niet meer gebruikte) watertoren

glaskunst

Muranoglas

Het schitterende Muranoglas kent helaas een trieste geschiedenis. Murano is een Italiaans eiland bij Venetië. Venetië kende vroeger veel glasblazers. Zij werden echter in 1291 gedwongen om te verhuizen naar Murano. Waarom? Dat is nooit echt bekend geworden. Vanwege brandrisico in Venetië werd er gezegd, maar ook om de geheimen van het glasblazen te bewaren. De doodstraf werd opgelegd aan een ieder die het durfde om de geheimen van het glasblazen te delen. De ambachtslieden leefden als gevangenen op het eiland. Murano werd langzaam beroemd om haar glaswerken en spiegels. Later werd het eiland ook beroemd om de kandelaars. Nog altijd is glas hét kenmerk van Murono. En nog altijd bezoeken veel mensen het eiland om de bijzondere glaskunst te aanschouwen.

glaskunst

glaskunst

Swarovski glas

Probeer nog maar eens iemand te vinden die nog nooit van Swarovki heeft gehoord. De glaskunst en sieraden van Swarovski zijn wereldwijd bekend. In veel grote steden vind je winkels met de schitterende fonkelende sieraden en kristallen beeldjes. Het is bijna onmogelijk om niet verliefd te worden op al die glinsterende kunstwerkjes. Daniel Swarovksi is de man achter deze luxe kunstwerken. In 1895 richtte wij samen met Armand Kosman en Franz Weis zijn bedrijf op. Toen nog onder de naam A. Kosman, Daniel Swartz & Co.  Swarovski had even daarvoor een manier bedacht om glas net zo te kunnen slijpen als diamanten. Ook vond hij een polijstmachine uit waardoor hij uiterst precies kon slijpen en er een schitterende (en inmiddels wereldberoemde) fonkeling in het glas ontstond. In de Oostenrijkse plaats Watten ligt het Swarovski Museum, dat je tegenwoordig kunt bezoeken. Dit indrukwekkende museum is echt een bezoek waard als je van dit werk houdt!

Lees ook:  Uitstapjes voor fotografieliefhebbers: de beste fotomusea in Nederland

glaskunst

glaskunst

NAN Glass & Design

Voor bijzondere glaskunst hoef je niet naar Italië of Oostenrijk. Ook in Nederland kennen we bijzondere glaskunstenaars. Eén van deze glaskunstenaars is NAN Glass & Design in Maastricht. De glaskunstenares maakt schitterende glazen schalen en kleurrijke glas-in-lood en Tiffany stukken. Want dit atelier echt bijzonder maakt, is dat de kunstenares ook gespecialiseerd is in urnen van glas. Prachtige glazen urnen die helemaal gemaakt worden naar de persoonlijke wensen van de klant. Een bijzonder stukje glaskunst en dat gewoon hier in ons eigen Nederland.

glaskunst

Glasstad Rattenburg

Krijg je maar niet genoeg van alle schitterende glaskunstwerken? Dan raden we je een reisje naar Rattenburg aan. Dit beeldschone stadje is de kleinste stad van Oostenrijk, maar dat maakt het zeker niet minder mooi. Rattenburg is een echte glasstad. Het prachtige middeleeuwse centrum kent talloze glasbedrijven, waaronder de Kisslinger glasblazerij. Sommige glaskunstenaars laten je een kijkje nemen in hun atelier en nemen je mee in de wereld van de glaskunst. In Rattenberg vind je nog echte ambachtslieden die vol liefde en passie aan het werk zijn. Natuurlijk kun je hier bijzondere glaswerken kopen voor thuis. Een stadje die iedere glaskunstliefhebber bezocht moet hebben.

Ontdek de glaskunst in Tsjechië

Tsjechië is niet alleen een schitterende land vanwege de natuur en de pittoreske steden, maar is ook een bron van bijzondere glaskunst. Door het hele land vind je glasblazerijen en ateliers die je kunt bezoeken. Ook Daniel Swarovkski is geboren in het Tsjechische Bohemen. Zijn museum staat dan wel in Oostenrijk, maar talloze andere musea vind je her en der door het land verspreidt. Een absolute aanrader is het Moser Glasblazersmuseum in Karlovy Vary. Dit museum neemt je mee door de geschiedenis van de glasblazerij en kristallen. Of bezoek Crystalex in Novy Bor. Nog zo’n plek die je niet mag overslaan. Kortom, voor schitterende glaskunstwerken moet je in Tsjechië zijn.

Lees ook:  Saaie gebouwen worden omgetoverd tot kunstwerken

Nog wat laatste foto’s om van de genieten

glaskunst

glaskunst

glaskunst

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down