Bijzondere fotografie

11 augustus 2021
704
Schoolfoto

Een erg bekend spreekwoord is dat een foto meer dan duizend woorden zegt en velen zullen het hiermee eens zijn. In veel gevallen is dit ook het geval, een foto kan beter laten zien hoe iemand of iets uitziet dan wanneer je het moet uitleggen. Zo kan je de schoonheid van iemand of een object laten zien. Foto’s kunnen ook erg praktisch zijn, zoals schoolfoto’s en kunst. Een schoolfoto laat bijvoorbeeld zien hoe je kind er in dat jaar uitzag. De opkomst van social media platformen zoals Instagram en Pinterest hebben ons laten zien hoe fotografie ook in kunstvorm vaker terugkomt. Een foto kan je zien als de visie van een fotograaf die een bepaald beeld vastlegt. Fotografie wordt gezien als kunst omdat er vaak meer bij komt kijken dan technische kennis. Een goede fotograaf moet vaak creatief te werk gaan, om zijn of haar visie vast te leggen.  

Vormen van beeld in de 21ste eeuw

De laatste twintig jaar is fotografie steeds een groter onderdeel geworden van onze samenleving. De opkomst van social media platformen en mobiele apparaten heeft het mogelijk gemaakt dat iedereen een camera bij zich kan hebben. Waar we zo’n twintig jaar geleden nog vooral moesten beschrijven hoe een situatie, object of persoon uitzag kunnen we het tegenwoordig laten zien.  Toen alles nog beschreven werd kon de ontvanger het beeld in zijn of haar hoofd visualiseren. Samen met emotie kon je nog meer vorm geven aan een situatie. De ontvanger creëerde altijd iets in zijn of haar hoofd, waardoor het beeld kon vervormen. Met de opkomst van fotografie is dit niet meer nodig en kunnen we het meteen laten zien.Fotografie

Lees ook:  Een onvergetelijke vogelreis naar Extremadura

De beperking van fotografie

Foto’s hebben uiteraard ook hun beperkingen. Een foto is niet meer dan een momentopname en zegt niks over de situatie die zich afspeelde of de totstandkoming ervan. Woorden schieten soms te kort om iets te beschrijven, waar een foto precies kan laten zien wat je wilt. Dit is uiteraard fijn, maar wat een foto niet kan vastleggen is een gevoel dat iemand heeft op dat moment. Misschien glimlachen ze wel, maar ze hebben geen reden om te lachen. Of ze glimlachen niet terwijl er zoveel reden is om te lachen. Hierdoor kan iedereen een foto anders interpreteren, zoals dat vaak ook met andere kunst gaat.Fotografie

Emotie en fotografie

Echte emotie kan je foto maken of breken en soms is het lastig om het vast te leggen. Als fotograaf is technische kennis vaak maar een klein onderdeel van het vak. Als je echt bijzondere foto’s wilt maken moet het een bepaald gevoel bij de ontvanger creëren. De enige manier om dit te doen is door zelf een bepaald gevoel te hebben wanneer je achter de camera staat. We hebben een viertal tips voor je op een rij gezet over hoe je met emotie en gevoel kan fotograferen.

  1. Maak mensen aan het lachen: Veel fotografen zeggen tegen de mensen dat ze mogen lachen naar de camera. Voor veel mensen kan het dan moeilijk zijn om een echte lach met emotie op te zetten. Dit is ook niet meer dan logisch want emotie roep je niet even op. Als fotograaf is het dan van belang om mensen een echte lach met emotie te laten krijgen. Uiteraard moet je dan niet als een clown grappen gaan maken, maar probeer een connectie met de mensen te maken. Op deze manier kan je zien wat ze triggert en zo kan je emotie oproepen.
  2. Connecties: Wanneer je een vriendengroep of familie wilt vast leggen op camera dan wil je ook de emotie vast leggen die ze hebben. Vaak is er een bepaalde band of echte liefde. Als je deze vast kan leggen dan creëer je werkelijk een foto met veel waarde.
  3. Laat ze stralen: Mensen die vol trots iets vertellen geven een bepaalde houding en emotie af. Mensen die enthousiast over iets vertellen gaan werkelijk stralen. Als fotograaf zijn dit de momenten die je wilt vastleggen om de beste foto’s te maken.
  4. Maak een connectie: Mensen die zich op hun gemak voelen kun je beter fotograferen dan mensen die zich opgelaten voelen. Als fotograaf is het van belang dat je dan een connectie met de mensen maakt die je fotografeert. Als je mensen op hun gemak wilt laten voelen moet je iets van jezelf laten zien. Praat en lach samen met de mensen, zodat ze zich goed gaan voelen. Zo krijg je de mensen die je fotografeert ook beter op beeld en kan je hun ware aard laten zien.Fotografie

Lees ook:  Zwembaden vanuit de lucht gezien

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Tips over reiscomfort voor lange mensen

De psychologie achter cadeautjes

De samenwerking van mens en computer

Het effect van kleuren op de spirituele energie in huis

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down