Bijzondere bijentuinen om te bezoeken

4 september 2016
686
bijentuin

Bijen zijn essentieel voor ons ecosysteem. Om diverse redenen gaat het niet heel goed met de bijenstand, maar gelukkig zijn er mensen die daar actief wat tegen proberen te doen. Onderstaande bijentuinen zijn speciaal aangelegd met bomen, planten en bloemen waarbij bijen zich thuis voelen. Aan de meeste tuinen zit ook een imkerij verbonden, zo ondersteunen ze de bijenvolken ook met een veilige plek om te leven, zich voort te planten en honing te maken. Alleen al vanwege de tuinen en de rust zijn onderstaande plekken een bezoek waard, voor wie daarnaast meer wil weten over bijentuinen, bijen houden of zin heeft in zoete lekkernijen kan hier ook zijn of haar hart ophalen.

1. Imkerij Poppendamme, Walcheren

bijentuinen

Aan een slingerende weg door het Zeeuwse landschap prijkt al meer dan 25 jaar Imkerij Poppendamme. De drachtplantentuin is een ideale pleisterplaats voor vele fietsers, en heerlijke plek om tot rust te komen voor wie de drukte van de Zeeuwse stranden even wil ontvluchten. In de winkel verkopen ze mooie bijenproducten: van kaarsen tot honingsnoep en propolis. Ook een keer honing slingeren? Doe mee met de cursus.

2. Kraaybeekerhof, Driebergen

bijentuinen

De Kraaybeekerhof vond zijn oorsprong als studiecentrum en antroposofische leerplaats voor biologisch dynamische landbouw. Nu is het een prachtig landgoed waar natuur en gastronomie samenkomen. In de tuin staan speciale bijenplanten-, struiken, en -bomen en hebben 13 volkeren een plek gevonden. Bijzonder is dat er geheel biologisch dynamisch geïmkerd wordt: dat betekent o.a. dat de bijen gewoon mogen zwermen, ze hun eigen raten mogen bouwen en er niet aan kunstmatige koninginnenteelt wordt gedaan. Honing wordt pas geoogst als het er in overvloed is. In de bijentuinen worden ook cursussen gegeven voor iedereen die geïnteresseerd is in biologische imkerij. Boeiend! Meer informatie: www.kraaybeekerhof.nl

Lees ook:  Feestelijke gerechten met ingrediënten uit eigen tuin

3. Stichting Bijenpark, Amsterdam (twee bijentuinen)

bijentuinen

De Stichting Bijenpark Amsterdam beheert twee bijentuinen in Amsterdam: het Oude Bijenpark in stadsdeel Slotervaart en het Nieuwe Bijenpark in stadsdeel Geuzenveld. In totaal omvatten deze 'parken' 110 siertuinen en 22 imkertuinen. Als imker kun je één van de tuinen huren om hier een bijenvolk te hoeden. De tuinen zijn niet niet altijd vrij toegankelijk, op de website geven ze informatie wanneer de tuinen worden opengesteld. Ook hier worden imkercursussen gegeven, kijk hier.

4. Imkerij de Besker, Winterswijk

bijentuinen

Op een voormalige boerderij in de buurtschap kotten bij Winterswijk staat deze mooie wilde bijentuin. Zowel voor mensen als bijen een prachtige stek om te zijn! Gelegen aan diverse fietsroutes is De Besker een ideaal rustpunt voor een kop koffie met honingkoek. Meer weten over bijen houden? De imker vertelt er vanuit zijn jarenlange ervaring graag over.

5. Bijentuin Spier, Dwingelerveld

bijentuinen

Aan de Oude Postweg in Spier ligt een bijentuin die beheerd wordt door de Stichting Propolis. In samenwerking met een aantal imkers worden hier bijenvolken gehouden. Wanneer je lid bent van de Stichting Vrienden op de Fiets kun je zelfs overnachten in het atelier in de bijentuin voor slechts 20 euro per nacht.

6. Imkerij Beelicious, Limburg

bijentuinen

De tuin en imkerij van Beelicious zijn op afspraak te bezoeken. Ook geven ze vele workshops en vind je op de site al tal van interessante wetenswaardigheden over imkeren, bijen en de toepassingen van honing. De vele bijenproducten van Beelicious vind je ook op andere plekken in de omgeving, zoals bij Le Salonard, Pauls IJsboerderij en Kwekerij Bastin.

Lees ook:  Misschien wel de mooiste stranden van Nederland

 

 

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down