Het prachtige zusje van het Noorderlicht: het Zuiderlicht

3775 VIEWS
Het prachtige zusje van het Noorderlicht: het Zuiderlicht

Iedereen is welbekend met de aurora borealis, ofwel: het Noorderlicht. Het groene licht dat ‘s avonds aan de hemel danst van Scandinavië tot aan de Noordpool. Vooral in de winter is dit licht goed waar te nemen. Maar het Noorderlicht heeft ook een zusje: aan de andere kant van de wereld, in Australië, Nieuw-Zeeland en Antarctica is het Zuiderlicht, ook wel aurora australis, te bewonderen. 

Het Zuiderlicht wordt net als het Noorderlicht veroorzaakt door de magnetische wrijving van elektrisch geladen deeltjes die door de zon worden uitgestoten. Zodra deze deeltjes de atmosfeer van de aarde raken, ontstaat dit lichtverschijnsel.

Het licht beweegt zich vervolgens heel elegant, als een soort gordijnen in de wind, aan de hemel. Gelukkig zijn er genoeg mensen geweest om het Zuiderlicht vast te leggen.

Hieronder volgt een kleine selectie van de mooiste foto’s.

Aurora Australis in New Zealand
This is a picture Southern Light (Aurora Australis) at church of the good shepherd Mackenzie Country, New Zealand. Above the church there is visible Milky Way (our galaxy) and two Magellanic Clouds (or Nubeculae Magellani).

The Aurora Australis, southern lights, over the May Hills on the Hollyford track in Fiordland, South Island, New Zealand.This is a very rare occurance due to the high rainfall and cloud cover in this area.The Hollyford track is a world famous hike that many walkers aspire to.

Aurora Australis reflecting in Lake Tekapo, with Tekapo and Mt John

ZL 8

Afgelopen maart is er vanuit Nieuw-Zeeland een speciale vlucht richting Antarctica gegaan om het Zuiderlicht dichtbij en vanuit de lucht te kunnen aanschouwen, te zien in onderstaand filmpje:

Om een mooi natuurfenomeen te aanschouwen hoef je gelukkig niet altijd naar het eind van de wereld af te reizen. Soms hebben wij ook in Nederland geluk. Bijvoorbeeld met een zomerse meteorenregen

Lees ook:  Buitenaards mooie foto's van de Melkweg die reflecteert in de grootste zoutvlakte ter wereld
boredpanda.com, natgeotraveler.com

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Zeldzame sneeuwval verandert subtropisch Kyoto in een wintersprookje
Magische zelfportretten onder het Noorderlicht
Deze familie bouwde een glazen iglo op de poolcirkel om in te wonen
6 dingen die de Hurtigruten zo bijzonder maken