Prachtige borduurkunst in grote collages van textiel

1804 VIEWS
Prachtige borduurkunst in grote collages van textiel

Afrika wordt beschouwd als het koninkrijk der dieren. En met haar variëteit aan de meest prachtige beesten is dat een terechte veronderstelling. Sophie Standing vindt dat ook en brengt een ode aan de Afrikaanse wildernis in bijzondere collages van textiel. 

Een creatieve duizendpoot

Sophie heeft een achtergrond in weven, houtwerk, kleermakerij, keramiek en glas-in-loodramen. Een creatieve duizendpoot die werk maakt van haar talent. Ze is geboren in Engeland, maar woont sinds 15 jaar in Kenia. Hier zoekt zij haar inspiratie in de Afrikaanse natuur. Hoewel zij allerlei diersoorten afbeeldt, ligt haar focus op bedreigde diersoorten, zoals neushoorns, olifanten en leeuwen.

Tekenen en borduren

Haar werken zijn een combinatie van een tekening op textieldoek en borduurwerk. Allereerst schetst of schildert Sophie een dier op textieldoek. Vervolgens brengt ze kleur aan door stukken stof die zij van haar reizen heeft verkregen op het doek te borduren. De illustratie wordt ten slotte afgewerkt met dicht lijnwerk met behulp van een naaimachine.

De combinatie van deze technieken en materialen geeft haar werk veel gelaagdheid. Als je slechts een foto op afstand ziet komt dat minder over, maar zodra je izoomt op details of ziet hoe groot de werken soms zijn wordt duidelijk hoe mooi het is wat Sophie maakt.

Lees ook:  Biologisch borduurwerk van prachtige bacteriën en schimmels

De draden die Sophie gebruikt om te borduren zijn van 100% katoen. Zij werkt met doeken tot maximaal 1,5 meter en daar wordt tot wel 3000 meter aan garen in verwerkt. Sophie stelt haar bijzondere werken voor de liefhebber tevens tentoon op Facebook en Instagram.

Eerst maakt Sophie een tekening die ze inkleurt met borduurwerk

standing 12

Hiervoor gebruikt ze kleurrijke stoffen die ze tijdens haar reizen heeft verzameld

standing 7

In haar werk focust Sophie zich op bedreigde diersoorten, waaronder nijlpaarden, neushoorns en leeuwen

standing 4

standing 3

standing 2

standing 1

standing 9

Maar ook andere prachtige dieren komen voorbij, zoals deze arend en giraf

standing 6

standing 5

standing 11

Ook in Japan weet men een mooie ode te brengen aan het dierenrijk. Eens per jaar wordt in Niigata het Wara Art Festival gehouden. Creatieve studenten maken ter ere van dit festival indrukwekkende dierensculpturen van stro.  

MEER INSPIRATIE

Borduurwerk op ijzer
Geborduurde silhouetten
Tekenen met naald en draad
Deze kunstenares geeft oud borduurwerk een nieuw leven