Na bijna 40 jaar is de locatie van dit levende kunstwerk nog altijd een mysterie

6 juli 2016
220

De Britse kunstenaar David Nash is vooral bekend om zijn werk met hout en levende sculpturen en voornamelijk door zijn natuurkunstwerk Ash Dome. Het werk bestaat uit 22 essen die in een cirkel geplant zijn en verzorgd en getraind zijn om in de vorm van een koepel te groeien. Ondanks dat de bomen al in 1977 geplant werden, is de locatie echter nog altijd onbekend. Om de kwetsbare leefomgeving van de bomen te beschermen, houdt Nash de ligging – ergens in Snowdonia, Wales – strikt geheim en worden fotografen met een omweg naar de bomenkoepel geleid.

Nash’s werk in Nederland

De locatie van Ash Dome mag dan wel geheim blijven, maar een gelijkende creatie van de kunstenaar is ook hier in Nederland te vinden: Divided Oaks. Aan dit project werkte hij in 1985 in het park van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In tegenstelling tot Ash Dome waren het echter geen bomen die hij zelf plantte, maar 600 bomen die niet wilden groeien. Hij was op het project gezet omdat anders alle bomen gekapt zouden worden. In plaats daarvan splitste hij de bomen op om in tegengestelde richting naar oost of west te groeien – en groeien deden ze.

Zijn werkwijze

De manipulatie van de bomen voor Ash Dome ging gemakkelijker, omdat hij de kleine bomen zelf plantte. Hij kon ze simpelweg een beetje omduwen en zo aan een piketpaal binden. Dit was echter wel een jarenlang proces dat dus veel geduld vergde. De bomen van Divided Oaks stonden al op de locatie en groeiden niet. Om die reden sneed hij kleine V-vormen uit de stam, duwde ze om en verbond ze zodat het cambium kon helen. Dit schudde de bomen wakker en stimuleerde ze om te gaan groeien. Zijn projecten zijn bedoeld om te laten zien dat de invloed van de mens op de natuur niet enkel schadelijk hoeft te zijn, zolang mensen er maar voor zorgen en in vrede mee samenleven.

David Nash

Ash Dome

David Nash

David Nash

David Nash

Divided Oaks

David Nash

David Nash

 

Lees ook:  OKTOBER | Van smakelijke wildplukwandeling tot Pianoduo festival

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings