Verwelkom nieuwe gasten in je bijenhotel

16 juni 2020
200
bijenhotel

Bijen zijn heel belangrijk voor de natuur! Sommige bijen worden bedreigd met uitsterven. Draag je steentje bij door een bijenhotel te installeren. Gelukkig voor de bijen is er een beweging gaande om bijenvriendelijke tuinen te creëren. Misschien wil jij ook niet alleen bloemen, water en een leefgebied bieden voor de bijen; maar wil je ook een thuis voor de bijen bieden. Toon ook je gastvrijheid en help de bijen zo te overleven. Heet ze welkom in je zelfgemaakte prachtige bijenhotel in je tuin. Niet alleen heel nuttig, maar vooral ook heel leerzaam, leuk en gezellig.

 

Ook bijen verblijven graag eens in een hotel

Bijenhotels worden ook wel nesten of huizen genoemd. Een bijenhotel is een plek waar solitaire bijen tijdelijk wonen en hun nest kunnen maken. Anders dan een honingbij, leeft de solitaire bij alleen en maakt geen honing. De solitaire bijensoorten worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan. Ze staan zelfs op het punt uit te sterven. Een van de redenen is dat veel mensen tegenwoordig van een strak ontworpen opgeruimde tuin houden. De plantenstengels worden netjes opgeruimd, onze tuinen worden vaak niet meer omheind met heesters of we slopen oude muurtjes, schuurtjes en bijgebouwen. Dit terwijl de solitaire bijen juist graag verblijven in gaatjes, kieren en spleten in hout, planten en muren. Door het tekort aan nestgelegenheid hebben de solitaire bijen het dus erg moeilijk.

 

Een bijenhotel, leuk, gezellig en zeer nuttig!

Maar gelukkig kun je de bijen helpen te overleven door een bijenhotel in je tuin te hangen. Niet alleen is het gezellig, maar het is ook heel leuk om te zien hoe de bijen druk voor het bijenhotel “hangend” aan het wachten zijn om in te checken en de beste plek te vinden in het hotel. Misschien denk je wel bijenhotel, word ik dan niet door de bijen gestoken? Wees gerust, je hoeft niet bang te zijn voor steken. Solitaire bijen gebruiken hun angel enkel voor hun verdediging. Ze kunnen de menselijke huid niet doorboren. Dus de bijen zijn veilig voor u en uw gezin.

Lees ook:  De gouden regen van de ginkgo boom

bijenhotel

Een eigen designhotel, een plek onder de zon

Een bijenhotel kan er heel leuk uitzien en zelfs een fraai kunstwerk in de tuin zijn. Er zijn heel veel manieren om een bijenhotel te maken. Je kunt je eigen design bijenhotel bouwen in je tuin, maar je kunt ook kiezen voor een eenvoudig hotel. Je kunt bijvoorbeeld een houten kistje gebruiken en deze vullen met holle stengels. Denk bijvoorbeeld aan bamboestokken of bloemstengels die je goed hebt gedroogd en op maat hebt gesneden. Plaats je bijenhotel op een zonnige plek, idealiter op een plek waar het de ochtendzon krijgt.

 

Verveelt een bij zich niet in het hotel?

De bijen willen een opening aan de ene kant en de andere kant gesloten. De bij gaat naar binnen en bouwt een eigen kamer. Ze beginnen aan de achterkant van de buis en creëren daar een kamer. Dan leggen ze een ei en laten ze wat nectar stuifmeel achter  voor het embryo. Zodat het wat kan eten wanneer het tevoorschijn komt. Dan sluit de bij de kamer en creëren dan nog een kamer. En nog één…tja het blijven bezige bijen.

 

Hoe trek je meer gasten naar je bijenhotel?

Net als in een echt hotel, kunnen er verschillende soorten gasten in het bijenhotel inchecken. Lieveheersbeestjes, vlinders en spinnen kunnen inchecken, maar ook kunnen er eregasten inchecken, denk aan hommels, langhoornige bijen, mijnbouw- en metselbijen, bladsnijder bijen en groene zweet bijen. Als je veel gasten in je bijenhotel wilt hebben, plaats het dan in een tuin vol bijenvriendelijke planten. De bijen worden vooral aangetrokken door planten die het gehele jaar door veel nectar en stuifmeel produceren. Voorbeelden van bijenvriendelijke planten zijn grevillea, madeliefjes en lavendel.

Lees ook:  Bomen die hemel en aarde verbinden

 

Een paar leuke en handige tips voor je bijenhotel

  1. Installeer het goed

Plaats het hotel zo dat het op het zuiden of zuidoosten is gericht, minstens 1 meter boven de grond, hoger is nog beter. Monteer de bijenhotel veilig en het liefst uit de wind, zodat deze niet in de wind heen en weer waait.

  1. Houd de bijenhotel droog en windvrij

Het bijenhotel moet een overhangend dak hebben, zodat de bijen droog en uit de wind blijven.

  1. Houd vogels weg bij je bijenhotel

Spechten en andere vogels kunnen het hotel aanvallen op zoek naar een snelle maaltijd. Wanneer je spechten en vogels in je tuin hebt, bedek de ingang dan met gaas.

  1. Onderhoud en verzorg je bijenhotel jaarlijks

Het allerbelangrijkste bij een bijenhotel is dat het elk jaar moet worden schoongemaakt. Alle poppen moeten worden verwijderd en schoongemaakt. Anders raakt je bijenhotel besmet met parasieten en zit het vol met niets dan dode bijen.

  1. Bewaar het hotel voor het volgende seizoen

Bewaar het bijenhotel in de herfst op een koele, droge en veilige plek, bijvoorbeeld in een tuinhuisje. Zet ze vervolgens in het vroege voorjaar terug. Klaar om nieuwe bijen te verwelkomen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings