Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet

6 april 2018
377
bijen internet

Voor de een misschien een eng beestje voor de ander een fascinerend insect. Voor iedereen is echter wel duidelijk dat bijen, door de vele gewassen die ze bestuiven, een onmisbare schakel zijn in onze voedselvoorziening. Er is nog een andere reden waarom we bijen moeten beschermen: de bij speelt een interessante rol bij de ontwikkeling van algoritmes voor het internet.

Bijen zijn belangrijk

Bijen zijn van groot belang voor ons ecosysteem. Doordat bijen zoveel planten bestuiven zijn ze verantwoordelijk voor de groei en in standhouding van ongeveer 75% van al onze gewassen. Goed dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dan ook de Nationale Bijenstrategie heeft ondertekend: een plan voor de bescherming en het behoud van de bij in Nederland. Meerdere partijen waaronder Staatsbosbeheer hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.

Een minder bekende maar daarom niet minder wonderlijke reden om blij te zijn met de bij is het feit dat deze insecten een grote inspiratiebron vormen voor wiskundigen en internetdeskundigen. Wat wij aanzien voor willekeurig vlieggedrag blijkt dat bij nadere bestudering ervan helemaal niet zo willekeurig te zijn. In werkelijkheid gaat het juist om een heus honingbij-algoritme.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingBijen zijn belangrijk 1

Bijen als inspiratiebron

Wetenschappers van Georgia Institute of Technology (VS) en Royal Holloway University of London (GB) hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het vlieggedrag van bijen en hun vermogen om de kortste route van bloem naar bloem naar bijenkorf te nemen. Waar een computer met een grote hoeveelheid informatie moet worden gevoed om daarna uit te rekenen wat de snelste route is, lijkt het alsof bijen dat 'rekenwerk' instinctief en bijna achteloos doen.

Lees ook:  Zeldzame sneeuwval verandert subtropisch Kyoto in een wintersprookje

Het gaat hier onder andere om het zogenaamde 'handelsreizigersprobleem' zoals dat wel in de computerwetenschap wordt genoemd: het zoeken van de kortste route om een reeks bestemmingen in een bepaald gebied aan te doen. Het is heel opmerkelijk volgens Royal Holloway dat bijen dit probleem kunnen oplossen omdat de hersenen van een bij niet groter zijn dan een graszaadje. Achterhalen hoe bijen het handelsreizigersprobleem oplossen zonder de rekenkracht van een computer is een hele uitdaging. Wetenschappers denken dat bijen beschikken over een soort 'short cut' (kortere weg) algoritme. Bovendien weten bijen elkaar met een soort dansje te informeren over waar de meeste nector te vinden is.

Als daadwerkelijk bewezen kan worden dat gedrag van bijen efficiënter is dan de bestaande algoritmes, zal de techwereld kiezen voor het toepassen van het honingbij-algoritme in plaats van het optimaliseren van de traditionele algoritmes. Wie weet dat problemen in onze (internet)wereld zoals het beheren van verkeersstromen en het berekenen van ideale werkwijzen in productieprocessen een stuk efficiënter en sneller kunnen worden opgelost. Kortom: bijen zijn belangrijk.

bron: treehugger.com

Bijen zijn belangrijk 4

Bijen zijn belangrijk 3

Bijen zijn belangrijk 2

In Nederland is een aantal speciale bijentuinen te vinden. Heerlijk om doorheen te wandelen, je te vergapen aan de prachtige bloemen, mee te kijken met een imker en natuurlijk een potje honing te kopen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down