De bijzondere bibliotheek in China komt uit Nederland

1 december 2017
543

Wereldwijd zijn er prachtige bibliotheken te vinden. De meest authentieke vinden we in Europa. Bijvoorbeeld in Parijs, Praag en Dublin. Ook de stad Tianjin in China is nu een bibliotheek van groots formaat rijker: de Tianjin Binhai Library beslaat 33.700 vierkante meter en is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV.

Niet alleen het formaat is een reden om stil te staan bij deze bibliotheek, maar ook de architectuur. Het heeft in tegenstelling tot de authentieke en karakteristieke bibliotheken een vernieuwende uitstraling. Ook maakt het deel uit van een meesterplan van het Duitse architectenbureau GMP, die een cultureel centrum wil creëren daarmee de kenmerken van de omliggende wijken wil accentueren.

De moderne Gaudí? 

Kenmerkend voor het gebouw is allereerst de ovale opening die van buiten uitzicht biedt op het lichtgevende bolvormige auditorium, maar ook de boekenkasten die reiken van vloer tot plafond. Bijzonder aan deze boekenkasten en de rest van het interieur is de gewelfde vorm. Het doet een beetje denken aan de gewelfde architectuur van Gaudí.

Boeken, boeken en nog eens boeken

Hoewel de bibliotheek vijf verdiepingen beslaat, is daar op het eerste oog niet veel van te zien. Door het futuristische design vormt alles één mooi geheel en waar je ook kijkt, overal staan boeken. Tussen de kasten door vind je trappen naar boven in dezelfde gewelfde vorm als de boekenkasten. Er zijn leeszalen en loungeruimtes aanwezig, maar ook vergaderzalen, computer- en audioruimten en twee patio's op het dak.

Dit was voor MVRDV het snelst afgeronde project tot nu toe. Het besloeg van ontwerp tot oplevering drie jaar en dat is voor zo'n gebouw als dit een buitengewone prestatie.

Lees ook:  'Omkeerbare levenslot huizen' | In deze huizen word je onsterfelijk

Zie dit filmpje voor een impressie van dit adembenemende gebouw:

tianjin 9

tianjin 7

tianjin 8

Afbeeldingsresultaat voor Tianjin library

tianjin 3

tianjin 4

tianjin 5

tianjin 6

Voor wie meer bibliotheken van binnen wil zien: wij zetten de mooiste bibliotheken in Europa (authentiek én modern) op een rijtje. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down