De bijzondere bibliotheek in China komt uit Nederland

3707 VIEWS
De bijzondere bibliotheek in China komt uit Nederland

Wereldwijd zijn er prachtige bibliotheken te vinden. De meest authentieke vinden we in Europa. Bijvoorbeeld in Parijs, Praag en Dublin. Ook de stad Tianjin in China is nu een bibliotheek van groots formaat rijker: de Tianjin Binhai Library beslaat 33.700 vierkante meter en is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV.

Niet alleen het formaat is een reden om stil te staan bij deze bibliotheek, maar ook de architectuur. Het heeft in tegenstelling tot de authentieke en karakteristieke bibliotheken een vernieuwende uitstraling. Ook maakt het deel uit van een meesterplan van het Duitse architectenbureau GMP, die een cultureel centrum wil creëren daarmee de kenmerken van de omliggende wijken wil accentueren.

De moderne Gaudí? 

Kenmerkend voor het gebouw is allereerst de ovale opening die van buiten uitzicht biedt op het lichtgevende bolvormige auditorium, maar ook de boekenkasten die reiken van vloer tot plafond. Bijzonder aan deze boekenkasten en de rest van het interieur is de gewelfde vorm. Het doet een beetje denken aan de gewelfde architectuur van Gaudí.

Boeken, boeken en nog eens boeken

Hoewel de bibliotheek vijf verdiepingen beslaat, is daar op het eerste oog niet veel van te zien. Door het futuristische design vormt alles één mooi geheel en waar je ook kijkt, overal staan boeken. Tussen de kasten door vind je trappen naar boven in dezelfde gewelfde vorm als de boekenkasten. Er zijn leeszalen en loungeruimtes aanwezig, maar ook vergaderzalen, computer- en audioruimten en twee patio’s op het dak.

Lees ook:  Deze oude winkels in Lissabon verbinden het heden met het verleden

Dit was voor MVRDV het snelst afgeronde project tot nu toe. Het besloeg van ontwerp tot oplevering drie jaar en dat is voor zo’n gebouw als dit een buitengewone prestatie.

Zie dit filmpje voor een impressie van dit adembenemende gebouw:

tianjin 9

tianjin 7

tianjin 8

Afbeeldingsresultaat voor Tianjin library

tianjin 3

tianjin 4

tianjin 5

tianjin 6

Voor wie meer bibliotheken van binnen wil zien: wij zetten de mooiste bibliotheken ter wereld (authentiek én modern) op een rijtje. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Rendieren spotten in stijl
Duurzamer wonen? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren en andere maatregelen te nemen
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur